Säker semester i Sverige 2020 – tips

Det var inte riktigt så här vi hade tänkt oss sommar och semester 2020. Corona, covid-19 pandemi, social distansering och karantän. Men det allra värsta är nog inte att semesterplanerna rubbats utan att vi inte kan träffa alla nära och kära så som vi hoppats på.

Men när det gäller sommaren finns det faktiskt massor att göra i Sverige. Här är några idéer på hur man kan tänka kring semester i Sverige 2020.

Svårt att planera semestern

Att planera semestern kan vara ganska svårt när det är så här. Till saken hör att Folkhälsomyndigheten givetvis inte kan gå ut med några rekommendationer för hela sommaren. Man kan inte på förväg veta hur smittspridningen kommer att se ut. Enligt Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten kan det därför vara klokt att planera kortsiktigt.

Datum då mer info kommer om vad som gäller i sommar enligt SVT.

  • 29 maj: Information om fotboll och fotbollsserierna
  • 3 juni: Folkhälsomyndighetens nya råd inför sommaren
  • 15 juli (senast): Besked från UD om reseavrådan till andra länder förlängs eller inte

Anpassa sommarplanerna

Vad ska man då göra? Vi får anpassa oss. Utlandssemester för sommaren 2020 har nog de flesta redan uteslutit. Kanske inte för att det skulle vara farligt utan snarare på grund av osäkerheter kring vad som är praktiskt möjligt.

Samtidigt har vi turen att bo i ett fantastiskt vackert land. Här finns gott om saker att se och göra med eller utan corona. Det skulle möjligtvis vara det svenska sommarvädret som ställer till det. Men svensk sommar är trots allt vacker!

Spontan semester i närområdet

Ett av de säkraste sakerna att göra i sommar är att utforska närområdet. Gärna lantliga miljöer snarare än städer. Har du funderat någon gång på allt vad som finns att se och göra i närheten av där du bor? De flesta av oss letar efter sevärdheter längre bort och missar det som finns nära oss.

Fördelen med att semestra lokalt är att det inte behövs så noga planering. Skulle förutsättningarna och riktlinjerna ändras är det lätt att anpassa sig.

Genom att ta den egna bilen eller hyra bil går det att göra endagsturer. Inom en två timmars radie kommer man trots allt ganska långt. Tänk bara på att det inte är någon bra idé att blanda äldre och yngre i samma fordon. Om det finns någon som är 70+ med är det bättre att de åker i separat bil. Tänk också på att hålla avståndet när ni väl kommer fram och att inte samlas i trånga utrymmen.

Tips: De flesta kommuner har en hemsida med gott om tips på saker att göra i närområdet. Googla på stad eller landskapsnamn + turism så brukar det första resultatet leda till just den sidan.

Röd stuga på sommaren i Sverige
Sverige kan vara otroligt vackert när som helst på året. Men speciellt på sommaren!

Sommarstuga eller camping

Har ni sommarstuga kan det vara ett utmärkt ställe att hålla till på i sommar. Natur, frisk luft och inte så mycket folk. Tillhör du en riskgrupp ska du dock inte dela sommarstuga med andra, undantaget eventuell partner givetvis.

Däremot kan det gå bra att umgås utomhus. Middag ute på gräsmattan, grillning och kanske en cykeltur. Aktiviteter där man inte behöver vara så nära varandra.

Hur är det då med att campa? Det behöver egentligen inte vara sämre än att bo i sommarstuga. Samma regler gäller. Enligt branschorganisationen Svensk Camping är de flesta campingplatser öppna sommaren 2020.

För camping gäller samma sak som i stuga. Blanda inte riskgrupp med övriga. Tänk bara på att det kan vara knepigt att handla på en camping. Affären där är ofta ganska liten och trång. Är du äldre kan du ta hjälp av någon för handlingen.

Tips: Beställ mat på nätet, trots att du bor på camping! Matbutiken lär kunna leverera dit likväl som till din hemmaadress.

Semester i Sverige: Stranden, sol och bad

Vi ska ta vara på alla chanser vi har att vara ute i den friska luften. Solen ger dessutom gott om välbehövt D-vitamin. Det stärker immunförsvaret och gör oss friskare generellt sett. Detta lär vara särskilt viktigt nu i dessa tider.

Att vara på stranden är tämligen riskfritt så länge som det inte blir för trångt. Det finns gott om badstränder i Sverige – både längs kusterna och vid våra vackra sjöar.

Tips: Lägg ut handdukarna och bygg ett litet ”revir” så att ingen kommer och lägger sig för nära!

Upptäck staden i limousine

En lite smått galen idé som vi hört är att hyra limousine för att åka på guidad tur. Då får du och din familj eller närmsta vänner en lyxig och ganska unik upplevelse.

Ofta förknippar man limousine med fest men den fungerar utmärkt för att skapa annorlunda upplevelser även under dagen. Med eller utan festlig dryck ska väl tilläggas – det är upp till er.

Det finns firmor med privatchaufför som egenchaufför.se med guidade turer i Stockholm. Själva bilen behöver inte nödvändigtvis vara en limo utan det kan även vara en lite lyxigare sedan. Det beror på hur många ni är som ska åka. Det går säkert att ordna med limosin till landet också om ni föredrar det. Just Egen Chaufför Covid-19-säkrar sina körningar genom stränga hygienkrav för personalen och desinficering av bilarna.

Tips: Boka två bilar om ni är både äldre och yngre som ska ut och åka. Barnen kommer att tycka det är hur kul som helst att hålla kontakt med t.ex. mormor och morfar i den andra bilen via walkie talkie.

Vit limousine på sightseeing i naturen
Att hyra limousine med chaufför och åka på sightseeing är udda men spännande. Det finns minst sagt mycket att göra i Sverige i sommar!

Ska man flyga?

I sommar undviker i varje fall vi att flyga. Tråkigt, men det kan inte hjälpas. Samtidigt går det fortfarande att flyga från många svenska flygplatser, bl.a. Arlanda i Stockholm och Landvetter i Göteborg. Det är dock mycket glesare mellan avgångarna än vanligt.

Ska du ut och flyga får du tänka på att vissa flygbolag har infört krav på munskydd. Tyvärr är det något du måste köpa själv och ta med dig. Du kan inte räkna med att det finns på flygplatsen.

Ett annat tips är att ta taxi till Arlanda eller vilken flygplats nu flyger ifrån. Vi gillar annars både buss och tåg, men skulle vi själva flyga fick det nog bli taxi den här gången.

Tips: Vill du lyxa till det lite? Boka in en privatchaufför för resan ut till flygplatsen! Då kan du till och med få ett glas Champagne på köpet!

Något som lär vara få förunnat är att boka privatflyg eller egen helikopter istället. Det lär kosta en slant men det går faktiskt att ordna.

Stanna hemma

Borta bra men hemma bäst, eller hur? Ibland är det bästa att bara stanna hemma. Har du turen att bo i villa med trädgård kan det vara ett perfekt läge nu att ägna lite mer tid där. Fixa till rabatterna, anlägg en gång, fixa en ny kompost eller ta upp kampen mot sniglarna.

Sommaren är perfekt för att sätta igång med det där byggprojektet som du planerat. Bygg ett växthus, en lekplats för barnbarnen eller en veranda.

Eller så tar du och spänner du upp din hängmatta och bara kopplar av!

Trevlig sommar!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap