6 sätt att undvika pollenallergi i bostaden

Är du eller någon i familjen pollenallergiker? Då kan i alla fall bostaden vara som en liten skyddad oas. Här är några tips på hur du håller huset rent från pollen.

Häng inte ut sängkläder och kläder

Visst är det härligt att hänga ut den rena tvätten för att lufttorka i solen. Doften är ljuvlig. Är du allergiker är det dock ett tydligt ”no no”.

När kläder och lakan hänger ute fastnar det lätt en stor mängd pollen som du sedan drar med dig in i hemmet. Allra värst är det med sängkläderna som du tillbringar varje natt i.

Ta hand om ditt sovrum

De flesta av oss sover 7 – 8 timmar per natt. Det blir cirka en tredje del av dygnet med andra ord. Det är ett mycket gott argument att se till så att det blir en skyddad plats från pollen och allergier. Sover du dåligt på grund av allergi finns dessutom risk att det påverkar immunförsvaret negativt vilket kanske bara försvårar situationen.

Vad kan man göra?

  • Byt lakan ofta
  • Städa regelbundet – moppa gärna golvet och dammtorka med en fuktig trasa
  • Duscha innan du går och lägger dig
  • Kanske behöver du inte vädra i sovrummet

Använd luftrenare

Enligt Allergiförbundet kan allergiker uppleva att det är lättare att andas inomhus om man filtrerar luften med en luftrenare. Det finns olika typer men de flesta fungerar genom att de suger in luften i ena änden, låter den passera ett filter och sedan blåser ut luften i andra ändan.

Vissa luftrenare har även en jonisator som laddar partiklar med negativa joner så att pollen och andra föroreningar faller till golvet. Tips: Läs gärna jonisator bäst i test på Luftrenaretest.se. Tänk på att kontrollera testresultat för godkänd ozonhalt om du köper en luftrenare som har joniserande funktion.

Vädra vid rätt tidpunkt

Frisk luft är nyttigt och även om du har luftrenare mår du och bostaden bra av att vädras ur då och då. Som allergiker behöver du dock tänka till lite extra kring det där med vädring.

Pollenhalterna är som högst under dagen. Då ska du alltså inte vädra. Öppna istället fönstret under natten eller mycket tidigt på morgonen. Ta gärna en titt i pollenprognosen. Dagar då det är mycket höga halter av pollen kan det vara bäst att inte vädra alls.

Klipp gräset på morgonen

Det är inte bara själva bostaden som du bör tänka på. Hur det är i trädgården spelar givetvis också roll då den är i direkt anslutning till huset. Ska du klippa gräsmattan kan det vara smart att göra det på morgonen. Då finns det fortfarande dagg kvar i gräset som binder pollen så att det inte yr hej vilt. Det kan också vara en idé att köpa en robotgräsklippare så slipper du själv vara ute mitt bland alla pollen.

Ha koll på husdjuren

Har du husdjur och är pollenallergiker är det extra viktigt att tänka ett steg längre. Hundar och katter tänker givetvis inte på hur de rör sig och drar sig inte från att lägga sig ute i det gröna.

Pollen fastnar i pälsen och sedan för husdjuret med sig dessa allergener in i huset. Antingen kan du hindra husdjuren från att komma in överhuvudtaget eller så kan du begränsa deras tillgång till en del av bostaden. Att duscha hund eller katt efter varje vistelse utomhus känns dock lite överambitiöst.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap