Garagebyggsats – ett smidigt sätt att bygga garage

Det är enklare än vad många tror att bygga garage med en garagebyggsats och det är en trevlig investering för att skydda bilen och på köpet kanske även få mer plats för förvaring av cyklar, redskap och verktyg.

Bygg ditt drömgarage snabbare

Med en komplett garagebyggsats blir du klar mycket snabbare än om du måste anlita en entreprenör för att bygga med lösvirke. Montera själv eller använd en hantverkare – oavsett blir det billigare än att bygga från grunden.

Det finns ett stort utbud av garage i element på marknaden i form av enkelgarage, dubbelgarage och enklare carports.

Strandgatan Tjugo har gjort en sammanställning av olika alternativ. Lite längre ner hittar du saker att tänka på när du ska bygga garage med byggsats.

Som tur är behöver det varken vara särskilt svårt eller kosta mycket pengar tack vare ett gott utbud av modeller och fabrikat.

Enkelgarage

Enkelgarage, det vill säga med plats för en bil, är den vanligaste typen. Här är utbudet mycket stort.

 

Garage i byggsats 25 m2 – populärt

25 m2 är en populär storlek för garage i byggsats och generellt sett. Det är en bit under de 30 m2 som är gränsen för att bygga utan bygglov. Samtidigt är det tillräckligt stort för de flesta bilar och behov. Här är ett urval av byggsatser på runt 25 kvadratmeter stor yta.

 

Garage med förråd

Ta vara på chansen att skaffa dig ytterligare ett förvaringsutrymme. Med ett garage med tillhörande förråd får du plats för de prylar som du inte vill ha inne i huset.

 

Billiga garagebyggsatser

Det kostar generellt sett mindre att bygga ett monteringsfärdigt garage jämfört med lösvirke. Men vissa garagemodeller kan du hitta extra billigt.

Dubbelgarage

Med ett dubbelgarage som byggsats får du gott om plats för en andra bil – din egen eller när ni har gäster. Den ena garageplatsen kan även användas för att ställa upp cyklar, åkgräsklippare och andra redskap så att de är lätta att komma åt.

 

Carport som garagebyggsats

Om du vill hitta en garage-byggsats riktigt billigt och mest bara vill ha ett skyddande tak över din bil då är en carport rätt val. Det finns bra carports från drygt 15 000 kronor att köpa.

 

Skydda din bil med ett riktigt garage

Det främsta syftet med ett garage är givetvis att ha en skyddad plats för bilen. Din bil utsätts då inte för väder och vind i onödan. Har den blivit blöt under dagen hinner den torka ordentligt under natten.

Livslängden på din bil blir längre och risken för rostskador minskar. Många upplever att en av de främsta fördelarna med att parkera bilen i ett garage är att du slipper borsta av snö och skrapa is från rutorna på vintern.

En jäktig måndagsmorgon är det ovärderligt att kunna spara fem minuter och bara sätta sig i bilen och köra iväg till jobbet.

Ett praktisk förvaringsutrymme

Garaget är för oss idag så mycket mer än bara en parkeringsplats för bilen. Det är en byggnad med flera praktiska funktioner – inte minst förvaring. Här förvarar vi cyklarna, snöskyffeln, pulkorna och våra vinterdäck. Om garagebyggnaden är tillräckligt stor kan den rent av rymma en arbetsbänk med verktyg för hobby eller hantverk.

Vad kostar en byggsats för garage?

Använder du en fabrikstillverkad byggsats blir det billigare än att använda en totalentreprenör som ska göra allt arbete.

De flesta garagebyggsatser kostar mellan cirka 40000 kronor och 100000 kronor. Men det finns modulgarage som kostar uppåt 120000 – 150000 kronor, speciellt dubbelgarage.

Ett typiskt garage som byggsats kostar från runt 2000 kr/m2 till 3500 kr/m2.

Tänk på att markarbete och grundarbete som regel inte ingår i priset för färdiga garagebyggsatser. Att anlägga betongplatta för garage kan kosta runt 800 – 1000 kronor per kvm beroende på total storlek och var i Sverige du ska bygga.

Om du ska köpa garage i byggsats som du reser själv men låter en byggfirma lägga grunden kan du räkna med en ungefärlig kostnad på:

  • 47 600 – 76 500 kr för 17 m2
  • 56 000 – 90 000 kr för 20 m2
  • 70 000 – 112 500 kr för 25 m2
  • 84 000 – 135 000 kr för 30 m2

Tips – om du bara vill ha ”tak över huvudet” för din bil kan det räcka med en carport. En sådan behöver inte kosta mer än runt 17 000 – 25 000 kronor för själva konstruktionen. Hitta en carport.

Hur stort garage i byggsats kan man köpa?

Eftersom det ofta går att bygga garage utan bygglov så länge som ytan är maximalt 30 kvadratmeter är det många byggsatser som är mindre än så.

Men i princip har du rätt så stora valmöjligheter när du väljer byggsatsgarage. De minsta modellerna (bortsett från carport) är på runt 16 – 17 kvadratmeter. Dessa kanske är i minsta laget.

De flesta garagemodeller är mellan 19 och 30 kvadratmeter stora. Ska du köpa ett dubbelgarage går det att hitta byggsatser med en yta på upp till runt 50 kvm.

Hur stort garage behöver man?

Valmöjligheterna är många men egentligen kan du använda sunt förnuft för att bestämma vilken storlek du behöver på ditt nya garage.

Tumregeln är att 25 m2 räcker för de flesta bilar och de flesta behov. Lämpligt nog är det en bit under de 30 m2som är gränsen för Attefallshus.

Hur stor garagebyggsats du bör köpa beror givetvis även på hur stor bil du har. Ifall du kör en Volvo XC90 eller liknande SUV är det nog bättre att lägga på några extra kvadratmeter.

Garaget ska inte bara rymma bilen utan du ska även kunna öppna dörrar, lassa in packning och spänna fast barnen utan att behöva slå i dörrarna i innerväggen. OBS – barn tänker inte alla gånger på att det finns en vägg när de slår upp dörren – bra att ha god bredd på garaget.

Om du tänker använda garaget som förvaringsutrymme gör du klokt i att lägga på några extra kvadratmeter. Du behöver troligtvis alltid mer plats än vad du räknar med för alla de där extra prylarna. Om du räknar med att du behöver 25 kvadratmeter för bilen, räcker det då med 5 extra kvadratmeter för förvaring?

Troligtvis ja, men bara du vet svaret.

Välja byggsats eller garage av lösvirke?

Ibland är valet mellan garage-byggsats och att använda sig av lösvirke en ”nobrainer”, men det är inte alltid så lätt att bestämma sig för vad som är bäst.

Så här tänker vi på Strandgatan Tjugo.

Garagebyggsats – ett trevligt val för dig som är händig

Om du är händig och gillar att bygga då är en garagebyggsats ofta ett ganska så givet val. Det ger dig möjlighet att själv uppföra byggnaden under kontrollerade former utan att för den sakens skull behöva vara expert.

Tänk bara på att alltid anlita en certifierad hantverkare för att installera el och eventuell VVS.

Snabbare och billigare än ”vanliga” garage

Ett annat argument för att välja garagebyggsats framför lösvirke är att det ofta går snabbare från beslut till färdigt garage.

Sedan har vi priset. Själva bottenplattan kommer troligtvis att vara runt 20 – 35 procent av det totala priset och den kostnaden kommer du inte undan. Men priset för själva byggnaden blir lägre om du väljer ett monteringsfärdigt garage som du monterar själv framför att anlita en entreprenadfirma.

Även om du tar hjälp av en byggfirma för att montera byggsatsen kommer priset på den färdiga byggnaden att bli lägre jämfört med om du köpte ett nyckelfärdigt arkitektritat garage.

Ibland är lösvirke bättre än monteringsfärdigt modulgarage

Att bygga garaget från scratch med hjälp av arkitekt och byggfirma har även det sina fördelar. Ifall du vill ha en mycket specifik och specialanpassad lösning är det oftast lättare att göra det med generalentreprenad eller totalentreprenad istället för med ett modulbygge.

Då kan du vara med och ge en specifikation för exakt vilka funktioner som byggnaden ska ha. Du kan ha särskilda önskemål på form och utseende.

Det finns förvisso garagebyggsatser med alla möjliga former och funktioner. Det brukar räcka för det mesta och för de flesta. Dessutom går det till viss del att anpassa även färdiga garage. Men vill du ha det där lilla extra och total kontroll, ja då är kanske lösvirke ändå det bästa valet.

Var ska garaget stå?

I de flesta fall vill man ha sitt garage så nära huset som möjligt. Kan du bygga ihop garaget med villan är det förstås riktigt bekvämt för att slippa gå ut i snön en vintermorgon för att ta dig till bilen.

Tänk på att om garaget står närmare än 8 meter från huset finns speciella regler kring brandskyddet.

Om du bygger ett garage i direkt anslutning till huset klassas det som tillbyggnad och då har du rätt till ROT-avdrag om du anlitar en hantverkare.

Glöm inte att planera utrymmet framför garaget. Generellt sett räcker det med en garageuppfart på 6 meter. Men planera gärna för att kunna köra in cyklar och gräsklippare även om bilen står på uppfarten.

Gå ut i trädgården och mät och föreställ dig att bilen står där på uppfarten redan!

Åter igen – har du en riktigt stor bil är det bäst att inte snåla med måtten för garageuppfarten.

Regler – Behövs bygglov för garagebyggsats?

En fråga som ofta dyker upp bland villaägare som vill bygga garage är – behövs det bygglov?

Oftast krävs bygglov, oavsett om det är en garagebyggsats eller ett gjort av lösvirke. Det beror på att många garage som byggs är över 30 kvadratmeter.

Är din nya garagebyggnad under 30 kvadratmeter behöver du alltså generellt sett inget bygglov eftersom det då klassas som ett Attefallshus.

Om du ska bygga garage utan bygglov finns det ändå vissa regler att tänka på:

  • Det måste vara minst 4,5 meter till grannens tomt. Om din granne ger sitt medgivande får du bygga närmare tomtgränsen än så.
  • Om grannen säger nej kan det ändå gå att bygga närmare grannens tomt än 4,5 meter om du gör en bygglovsansökan och får godkänt på den. Vårt tips är dock att inte göra det och behålla grannsämjan istället.
  • Även om du kan bygga utan bygglov måste du alltid skicka in en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Den finns till för att byggnadsnämnden ska bedöma om alla krav är uppfyllda. Därefter måste du invänta startbesked.
  • När du skickar in bygganmälan ska du även bifoga förslag på kontrollplan (se nedan).

Kontrollplan för garage

När du skickar in bygganmälan ska du samtidigt bifoga förslag på en kontrollplan för ditt garage. Ansöker du om bygglov kan du skicka med förslag på kontrollplan redan i samband med bygglovsansökan.

Kontrollplanen ska innehålla vilka kontroller som ska utföras av garaget, vad de avser, vem som ska utföra dem och vilka anmälningar som behöver göras till byggnadsnämnden. Någon kontrollansvarig behövs dock inte för garage.

En typisk kontrollplan för garage kan innehålla:

  • Brandskydd: Ifall garaget byggs närmare än 8 meter från annan byggnad ställs högre krav på brandskyddet.
  • Bärighet: Kontroll att garaget kommer att klara de påfrestningar som det kommer att utsättas för. T.ex. snö på taket och vind. Står garaget nära annan byggnad behöver det kanske tåla snöras från dess tak.
  • Säkerhet: Uppfyller byggnaden krav för säkerhet vid användning?

Tips för dig som ska bygga garage

  • Grunden viktig för ditt garage precis så som den är för din villa. Anlita gärna en byggfirma för att lägga grunden även om du själv sätter ihop själva byggsatsen.
  • Bygg isolerat garage om du vill kunna använda det till fler saker än att parkera bilen. Tänk bara på att det ställer högre krav på ventilationen.
  • Skapa ett förrådsutrymme i eller i anslutning till garaget. Det är praktiskt!
  • Snåla inte på ytan. Se till så att det är enkelt att kliva i och ur bilen. Kanske vill du även kunna packa bilen i garaget.
  • Planera in plats för gräsklippare, cyklar och vinterdäck – den möjligheten kommer du garanterat att vilja utnyttja!
  • Ifall du ska använda ditt garage till mer än att bara parkera bilen är det en fördel om det finns en separat dörr så slipper du öppna garageporten varje gång du ska gå in.
  • Tänk på att uppfarten till garaget måste vara tillräckligt stor.
  • Anlita en bra hantverkare för VVS och el, även om du köper en garage-byggsats.

Lycka till med ditt garagebygge!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap