Hjälpmedelsbutik – våra tips om hjälpmedel på nätet

Välkommen till vår hjälpmedelsbutik på nätet! Här hittar du våra tips om produkter från olika hjälpmedelsaffärer och rehab som vi gärna rekommenderar. För en del hjälpmedel i vår shop får vi en liten ersättning som tack för att vi tipsat om dem*, men det blir inte dyrare för dig som kund. För många av sakerna får vi ingen ersättning alls.

Vår tanke med vår hjälpmedelsbutik är att ge så många nyttiga tips som möjligt. Kontakta oss gärna om du har fler förslag!

Om du vill kan du hoppa direkt till den underavdelning som du är intresserad av:

Rörelse

Hjälpmedel för rörelsehindrade och förflyttningshjälpmedel finns i många olika utföranden. Kryckor, käppar och rullstolar hör till de vanligaste hjälpmedlen. I denna kategori finns även lyfthjälpmedel till sängen, rollatorer, fordon och fordonsanpassningar.

Kryckor och käppar

Hopfällbar stödkäppHopfällbar stödkäpp

Denna käpp från Swereco kan fällas ihop och är då inte längre än 30 cm. I utfällt läge är käppen mellan 87 och 98 cm. Vikbara käppar är praktiska för personer som inte behöver käppen hela tiden, men ändå vill kunna bära med sig den och använda den vid behov.

Du kan själv lätt ställa in höjden genom tryckknapparna. Om du behöver en kortare käpp går det bra att kapa upp till 15 cm med rörkap eller bågfil. Den lägsta höjden för en kapad käpp blir alltså 72 cm.

Röret är av aluminium och handtaget är av plast vilket gör denna hopfällbara stödkäpp lätt. Den väger inte mer än 344 gram.

Läs mer


Vikbara kryckorVikbara kryckor

Vikbara kryckor bör enligt oss ha en lätt vikt, vara lätta att vika och enkla att öppna igen. Samtidigt måste de förstås vara stabila. På bilden ser du krycka vikbar Opo med aluminiumrör. Överdelen är av stadig plast. Vikten är endast 565 g och kryckan klarar en brukarvikt på upp till 130 kg, vilket är mer än vad de flesta vikbara kryckorna klarar av. Om du är ute efter ett billigare alternativ finns det billiga vikbara kryckor som klarar upp till 100 kg. Tänk på att kryckor säljs styckvis och inte i par!


Käpphållare FlexKäpphållare flex

Käpphållare är en otroligt smart uppfinning. Istället för att luta käppen mot diskbänken, kassan i affären eller matbordet gör käpphållaren att du kan hänga upp käppen nästan var som helst. Risken att käppen ska glida och ramla i backen minskar drastiskt med detta hjälpmedel.

Denna käpphållare från Swereco är tillverkad av mjuk plast. Den innehåller ett fjäderstål runt om som gör att den passar alla käppar med en diameter mellan 17,75 och 22,5 mm. Dessutom har käpphållaren en reflex som gör att du syns bättre i mörker.

Läs mer


Doppsko till käppDoppsko till käpp

Doppskor är en förbrukningsvara som bör bytas ut med jämna mellanrum så att käppens eller kryckans grepp blir så bra som möjligt.

Denna doppsko från Swereco är tillverkad av naturgummi vilket ger den ett extra bra grepp på hala underlag.

Doppskon passar de flesta käppar och kryckor. Innerdiametern är 19 till 20 mm.

Läs mer


Stabil gummifot till käppStabil gummifot till käpp

Med en gummifot till käppen eller kryckan får du ännu större stabilitet. Denna stabila gummifot från Swereco i naturgummi gör det lättare att ställa ifrån sig kryckan eller käppen eftersom den då står stabilare. Gummifoten passar till alla Swerecos käppar med höjdinställning.

Läs mer


RollatorRollatorer

Om du behöver en rullator kan du i första hand vända dig till vårdcentralen. Då kan du få en rollator utskriven. På så vis slipper du betala för din rullator eller så får du betala en liten månadsavgift. Det brukar även gå att få lite mer avancerade modeller om du kan tänka dig att betala mellanskillnaden. Ifall du vill ha en modell som landstinget inte köper in eller om du vill ha en extra rollator då måste du köpa den privat. Vi kan då tipsa om Senior24.


Rullstolar

För att få en rullstol vänder du dig till din vårdcentral. Reglerna för hjälpmedel varierar mellan landsting men ofta brukar i varje fall modeller från de största tillverkarna finnas att välja bland. Att välja rätt rullstol är en vetenskap i sig. En användare på Rörelsehinder iFokus har gjort en bra sammanfattning om rullstolar.


Rullstol sport

Om du är rörelsehindrad och behöver en sportrullstol kan du söka om bidrag hos olika fonder och stiftelser. Det finns flera bra tillverkare av rullstolar för sport. Vilken typ av rullstol du behöver beror mycket på vilken sport det handlar om. Det finns till exempel tennis- och basketrullstolar, racingstolar och handcyklar.


Hjälpmedel i hemmet

Bad, toalett och kroppsvård

Nagelplatta med sugkopparNagelplatta med sugkoppar

En nagelplatta med sugkoppar används för att fila naglarna. Det är ett praktiskt hjälpmedel för personer med nedsatt rörelseförmåga i en av armarna. Nagelplattan som kommer från Swereco är tillverkad i miljövänlig plast. På undersidan sitter två sugkoppar som gör att plattan lätt fästs på alla plana underlag. Sugkopparna är rejäla och ger nagelplattan god stabilitet.

Läs mer


Nagelborste med sugkopparNagelborste med sugkoppar

Om du har nedsatt rörelseförmåga i en av armarna kan en så pass enkel vardagssyssla som att borsta naglarna kännas jobbig. Denna nagelborste med sugkoppar från Swereco är ett hjälpmedel som löser problemet. Tack vare två kraftiga sugproppar kan du fästa nagelborsten på alla plana underlag, till exempel i duschen eller på handfatet. Borstarna är i två nivåer vilket gör att du lättare kommer åt. Nagelborsten är tillverkat av miljövänlig plast.

Läs mer


Fottvättare med mjuka borstarFottvättare med mjuka borstar

En fottvättare ska stå stadigt i duschen eller badkaret och hjälpa dig att tvätta fötterna utan att du ska behöva böja dig. Vi hittade denna praktiska fottvättare från med borstar både under och över foten. Under fottvättaren finns det sugproppar som gör att den står stadigt och inte glider runt. Ett plus är att man kan rengöra denna fottvättare eftersom alla delarna går att plocka isär.

Läs mer


Fottvättare i silikonFottvättare i silikon

Denna fottvättare är en lättanvänd silikonmatta som du lägger på golvet i duschen. Den har tusentals mjuka borst som är sköna att gnugga fötterna mot. Förutom att tvätta rent fötterna ökar det blodcirkulationen. Denna matta passar bra för dig som vill slippa böja dig i duschen, till exempel om du har höft- eller ryggproblem. Du tvättar lätt av fottvättaren genom att spola den ren med vatten. Finns på tyska Amazon men levereras enkelt och billigt till Sverige.

Läs mer


RyggtvättareRyggtvättare

Med en ryggtvättare är det lättare att själv komma åt och tvätta hela ryggen. Detta hjälpmedel kan även användas för att tvätta andra delar av kroppen som kan vara svåra att nå, till exempel fötter och ben. På bilden ser du en enkel ryggtvättare från Gima som helt enkelt består av en badsvamp på ett skaft i plast. Badsvampen är mjuk och konturformad så att du lättare ska komma åt kroppens rundade former. Gimas ryggtvättare är lätt och enkel att handskas med. Om du vill ha en lite mer avancerad ryggtvättare kan vi tipsa den extra långa ryggtvättaren Beauty. Även den är lätt och den har en tvättvante som man kan byta ut.


Antihalkmatta för duschenAntihalkmatta för duschen

Duschen kan vara en av hemmets farligaste platser. Med en antihalkmatta minimerar du risken att halka i duschen. Denna duschmatta är vit, har sugproppar och en räfflad yta för högsta möjliga säkerhet. Dimensioner: 53×53 cm.

Läs mer


Kläder och skor

Mabs Nylon knästrumpaMabs Nylon knästrumpa

En knästrumpa i nylon är tunn och bekväm men hjälper effektivt till att öka blodflödet i benen. Det motverkar trötthet, åderbråck och svullnad i ben och fötter.

Denna stödstrumpa från Mabs finns i fyra storlekar:

  • S: Skostorlek 36-38. Omfång vad 28-34 cm. Omfång ankel 18-21 cm.
  • M: Skostorlek 38-40. Omfång vad 31-37 cm. Omfång ankel 20-23 cm.
  • L: Skostorlek 40-42. Omfång vad 34-40 cm. Omfång ankel 22-25 cm.
  • XL: Skostorlek 42-44. Omfång vad 37-43 cm. Omfång ankel 24-27 cm.

Läs mer


AntihalkstrumpaAntihalkstrumpa

Med en antihalkstrumpa i bomull får du ett bra grepp även på hala underlag (dock inte på våta ytor). Minska risken för tråkiga olyckor i hemmet. Sockan AntiSlip Sox Cotton består av 80 procent bomull, 18 procent polyamid och 2 procent elastan. Själva antihalk-trycket är i silikon. Finns i storlekar 35 till 46 och tillverkas även i en variant i ull, som är ett härligt och mångsidigt material.

Läs mer


Hushållsutrustning

Självöppnande hushållssax med bandSjälvöppnande hushållssax med band

Denna hushållssax från Swereco är ett hjälpmedel som är utformat för att passa personer med nedsatt handstyrka. Denna sax kan även användas av dig som inte har full kontroll över handrörelserna. Hushållssaxen är självöppnande och har ett band som gör det lättare att öppna och stänga den. Handtaget av plast är bekvämt och passar både för höger- och vänsterhänta personer. Bladen är av rostfritt stål och kan slipas. Tål maskindisk.

Läs mer


Halkskydd till skärbrädanHalkskydd till skärbrädan

Praktiska små halkskydd som gör att skärbrädan ligger still på diskbänken. Halkskydden är lätta att sätta på och ta av. Du klämmer bara fast dem i hörnen. Med hjälp av silikon ligger sedan skärbrädan stadigt medan du skär. Samtidigt kommer skärbrädan upp en bit ovanför diskbänken så att du kan använda bägge sidorna. Den använda sidan kommer därmed inte i direktkontakt med diskbänken. Passar skärbrädor med tjocklek på upp till 2,5 cm. Kan diskas i maskin och tål värme upp till 250 grader.

Läs mer


Antihalkmatta för brickorAntihalkmatta för brickor

Lägg på en antiglidmatta av silikon på dina brickor för att minska risken för spill. Tack vare antihalkmattan ligger bestick, koppar, muggar och fat stilla på brickan även om du skulle råka vicka lite på den. Perfekt för att smidigt kunna duka upp eftermiddagsfikat på verandan! Passar även bra för frukost på sängen. Antihalkmattan kan flyttas mellan olika brickor och klippas till vid behov.

Läs mer


Ergonomisk brödknivErgonomisk brödkniv

Personer med svaga handleder eller nedsatt rörelseförmåga i armen kan ha det svårt att skära bröd. Då kan en ergonomisk brödkniv komma till hjälp. Vi tipsar här om en ergonomisk brödkniv från Swereco som minskar belastningen på händer, handleder, axlar och armar. Handtaget är greppvänligt, skönt och säkert att hålla i. Kniven levereras med knivfodral. Brödkniven har ett blad av rostfritt stål och tål maskindisk. Vi rekommenderar dock handdisk precis som för alla andra knivar.

Läs mer


Ergonomisk osthyvelErgonomisk osthyvel

Med en ergonomisk osthyvel avlastas handleden, handen, armen och axeln genom att skaftet är i vinkel. Du greppar osthyveln ungefär som du skulle greppa en handsåg. Handtaget är greppvänligt. Osthyveln kan diskas i maskin.

Läs mer


Äta och dricka

Greppvänliga bestick är bra hjälpmedel för personer som har svårt att äta med vanliga bestick. Det kan handla om personer med motorisk nedsättning eller förståndshandikapp. Bland de greppvänliga besticken hittar vi bestick som har lite större skaft, mer greppvänlig form och en yta som inte är glatt. Många greppvänliga bestick är extra lätta. Det finns även varianter som är lite tyngre än vanliga bestick för att de ska vara lättare för vissa personer att handskas med.

Sked, lätt böjbarSked, lätt böjbar

Greppvänlig sked från Swereco som är lätt böjbar. Ena sidan är plan, vilket gör att skeden inte roterar i handen. Skeden kan böjas till önskad vinkel – antingen till vänster eller till höger. På så vis kan du ställa in skeden så att den får en vinkel som passar utan att den riskerar att gå av. Det är dock inte tänkt att man ska ändra vinkel hela tiden för då slits den nog ut med tiden. Handtaget är 27 mm tjockt och 10 cm långt. Tål maskindisk.

Läs mer


Gaffel, lätt böjbarGaffel, lätt böjbar

Även denna lätt böjbara gaffel i rostfritt stål kommer från Swereco. Den är greppvänlig genom att ena sidan är plan. På så vis roterar inte gaffeln i handen. Böj gaffeln till den vinkel du önskar för att den ska bli så lätt som möjligt att använda. Plastskaftet är 27 mm tjockt och 10 cm långt. Kan diskas i maskin.

Läs mer


Kniv, lätt böjbarKniv, lätt böjbar

Swereco har även en kniv som är lätt böjbar. Precis som för deras gafflar och skedar är ena sidan på plastskaftet plan så att kniven inte ska snurra runt i handen. Böj kniven till en vinkel som passar. Det går att böja om den senare utan att den går av. Skaftets tjocklek är 27 mm och handtagets längd är 10 cm. Tål maskindisk.

Läs mer


Lutande mugg – HandyCupLutande mugg – HandyCup

En lutande mugg har en vinkel som gör det lättare att dricka för personer som har svårt att luta huvudet bakåt, till exempel på grund av koordinationsproblem. Denna lutande mugg har två handtag som är tillräckligt stora för att ge ett säkert grepp. Dessutom är den lutande muggen genomskinlig och den har en skala som gör det lätt se hur mycket vätska som druckits. Kan köras i både mikro och tvättmaskin. Ett praktiskt lock med pip följer med.

Läs mer


Extra kant för tallrikarExtra kant för tallrikar

En extra tallrikskant gör det lättare att fånga upp mat från tallriken med gaffel eller sked. Det är ett utmärkt hjälpmedel för personer som av någon anledning inte kan använda kniv. Materialet är praktiskt: obrytbar plast som tål både mikrovågsugn och maskindisk. Maxdiameter på tallriken cirka 28 cm.

Läs mer


TablettuttryckareTablettuttryckare

En tablettuttryckare är en finurlig apparat som hjälper till att plocka ur tabletter ur blisterförpackningar. Den har en vridbar del som gör att den lätt anpassas till olika tablettstorlekar. Kan diskas i maskin, även om det knappast är något man gör direkt.

Läs mer


Greppa, nå och öppna

Strumppådragare i plastStrumppådragare i plast

Ryggvärk gör sig sällan så väl påmind som när det är dags att ta på sig strumporna. Med Swerecos strumppådragare i plast kan du dra på dig strumporna utan att behöva böja på ryggen.

Läs mer


Fritidshjälpmedel

Spelkortshållare – förvaringSpelkortshållare – förvaring

Med en spelkortshållare slipper du krångla med gamla trasiga förpackningar. Spelkortshållaren håller 52 kort plus jokrar på plats. Den består av ett elastiskt silikonband som håller ordning på spelkorten. Spelkortshållaren är gjord av silikon och fungerar som en slags bred gummisnodd som lätt håller korten på plats.

Läs mer


Spelkortshållare – spelSpelkortshållare – spel

Personer med begränsad rörlighet i en eller båda armarna kan ta hjälp av en spelkortshållare för att kunna spela kort. Denna spelkortshållare har variabel längd: 17, 34 eller 50 cm och är delbar. Skåran är rundad och det är lätt att sätta ner korten i den.

Läs mer


Hörselhjälpmedel

Det finns flera slags hjälpmedel för dig med nedsatt hörsel. Hörapparater är vanligast. De kan kombineras med diverse stödutrustning som exempelvis hörslingor och streamers.

Hörapparater

Dagens hörapparater är riktigt avancerade. De innehåller en liten dator som gör att endast de ljud du verkligen vill höra förstärks. Det finns hörapparater som placeras bakom örat (BÖ) och i örat (IÖ). Idag är de flesta hörapparater mycket diskreta.

Visste du att… Om du behöver en hörapparat kan du ofta få hjälp, oavsett vad hörselnedsättningen beror på. Troligtvis behöver gå till en audionom. För att komma dit börjar du med att kontakta din läkare för att få en remiss. Reglerna för vem som kan få hörapparat varierar mellan landstingen.

Batterier till hörapparater

Batterier till hörapparater är av naturliga skäl mycket små. De vanligaste typerna är:

  • 10: Den mista batteritypen för hörapparater. Används i mycket små hörapparater, men har av naturliga skäl inte lika lång drifttid som de lite större batterierna.
  • 13: Den vanligaste storleken på hörapparatsbatterier för apparater som används i örat.
  • 312: Tunnare batteri för hörapparat än batteri 13.
  • 675: Ett relativt stort batteri för hörapparat som ofta används i bakom-örat-apparater.

Läs mer


Förvaring för batterier till hörapparater

Litet etui från Rayovac som kan förvara upp till 3 extra batterier till hörapparaten. Kommer med en liten nyckelringskedja som gör det lätt att alltid bära med sig extrabatterierna.

Läs mer


Hörslinga / teleslingaHörslinga / teleslinga

Om din hörapparat har en telespole kan den anslutas till hörslingor och teleslingor. Detta hjälpmedel används ofta i offentliga miljöer som till exempel museer och kyrkor. Det finns även hörselslingor för hemmet. Med hjälp av dessa kan du koppla in till exempel datorn, teven, en MP3-spelare eller mobiltelefonen i hörapparaten.

Läs mer


Telefonhjälpmedel

Lurförstärkare flexLurförstärkare flex

Med en lurförstärkare är det enkelt att höja volymen i telefonen. Den kopplas lätt in mellan telefonen och telefonluren. Justera volymen med den stora röda ratten. Lurförstärkare flex höjer volymen med 200 procent, vilket motsvarar +22 dB. Lurförstärkaren drivs av ett 9V batteri som medföljer.

Läs mer


Denna lista uppdateras löpande med nya hjälpmedel. Har du tips på hjälpmedel som du skulle vilja fanns med på vår lista eller saknar du något? Skicka oss ett mail på strandgatan@harvedge.se!

* Vår lista med hjälpmedel innehåller reklam och samarbetslänkar från följande hjälpmedelsbutiker, apotek och andra e-handlare:

apoteket.se

apotek365.se

smartasaker.se

inkclub.com

Copy link
Powered by Social Snap