Saker att tänka på när du ska köpa nya ytterdörrar

Vilka ytterdörrar som smyckar ditt hus är något av det första dina gäster ser när de kommer på besök. Därför är det viktigt att du väljer ett par ytterdörrar som representerar din familj, hem och livsstil i allmänhet. Men utseendet är såklart inte allt.

Därför ska du vara noga med ditt val av ytterdörr

Dina ytterdörrar bör vara väl genomtänkta så att de återspeglar den bild du vill ge av dig själv och ditt hem. Dessutom finns både en säkerhetsaspekt och en hållbarhetsaspekt. Du vill ha ett par stabila dörrar som håller värmen, är energismarta och skapar trygghet inomhus.

Matcha ytterdörrarna med hemmet

Om du ska byta ut dina nuvarande ytterdörrar, eller kanske flyttar in i ett hus för första gången, måste du först och främst överväga den grundläggande estetiken.

Bryr du dig om att skapa ett hem som inte bara är praktiskt, men även elegant, bör dina ytterdörrar matcha stilen och färgen på din fasad. De bör även matcha själva bostaden i stort.

Det finns massvis av stilar och mönster att välja mellan, samt en mängd olika material och detaljer som kommer göra dina ytterdörrar unika.

Bor du i ett större hus kan du med fördel installera pardörrar, då detta skapar en inbjudande känsla till ditt hus. Du hittar snygga, funktionsrika och effektiva pardörrar på sparfonster.se.

Säkerställ maximal energieffektivitet

Förutom att välja att par ytterdörrar som matchar ditt hem och gör det inbjudande måste du också tänka på energieffektiviteten. Vilka ytterdörrar du har spelar nämligen en ganska så stor roll för energieffektiviteten i hemmet.

Din dörr bör ha bra isolering för att kunna hålla värmen inne kalla vinterdagar och hålla värmen ute en varm sommardag.

U-värde

Du ser hur bra dörren isolerar genom att titta på dess U-värde. Ju lägre U-värde desto bättre energieffektivitet. Detta värde mäts i enheten W/m²k. Om U-värdet ligger på runt 1 anses det vara bra.

Tjockleken på dörren hänger ofta ihop med U-värdet. Ju tjockare dörr desto bättre isolering.

För att säkerställa maximal energieffektivitet ska du se till att ytterdörrarna installeras på korrekt sätt.

Kompletta glasdörrar, precis som diskuterat i jilina.se/sa-enkelt-far-du-den-perfekta-uteplatsen passar bättre som balkongdörr eller altandörr. För ytterdörrar rekommenderar vi istället PVC, trä eller trä/aluminium. Däremot kan du fundera på om ytterdörren ska vara med eller utan glasruta.

Ytterdörr med glas
En helglasad ytterdörr är vanligare för altanen. För entrén väljer de flesta trä, PVC eller aluminium/trä.

Glöm inte säkerhetsaspekten

Maximal energieffektivitet är viktigt, men minst lika säkert är det att maximera säkerheten på dina ytterdörrar. De flesta inbrott startar genom att tjuven tar sig in genom ytterdörren och därför är det viktigt att du tänker på vilka dörrar du installerar för att minimera risken för inbrott.

Val av lås till ytterdörren är givetvis avgörande för säkerheten. Fundera på om du ska köpa till vanligt lås eller elektroniskt lås.

Det finns specifika “inbrottsdörrar” som har tre lås på gångjärnen tillsammans med ett flerpunktslås. Detta kan vara lite av en överdrift, men är du nervös av dig kan det vara värt att investera i.

Installationen är viktig

Om inte installationen görs på korrekt sätt blir ytterdörrarna praktiskt taget värdelösa. För att de ska kunna fylla sin funktion krävs professionell installation.

De flesta försäljare av ytterdörrar genomför själva installationen. Om du inte råkar vara mycket händig är det definitivt att föredra framför att försöka installera dörren själv. Då är du säker på att allt blir rätt utfört och installation av ett proffs kan ibland vara en förutsättning för att garantin ska gälla.

Checklista – köpa ytterdörr

Här är en checklista med saker du bör fundera på när du ska köpa ny ytterdörr:

 • Mät dörröppningens höjd och bredd. Använd dörrtillverkarens mått-tabell för att avgöra hur stor ytterdörr du ska köpa.
 • Välj riktning. Ska dörren vara högerhängd eller vänsterhängd?
 • Välj rätt design. Hitta en dörr som passar på de din och ditt hus stil.
 • Välj handtag och lås. Ska du ha vanligt handtag eller ett med elektroniskt lås?
 • Säkerhetsnivå – se till att köpa säkra ytterdörrar.
 • Med eller utan glasruta?
 • Pardörr eller enkeldörr?
 • Belysning – över eller vid sidan av dörren?
 • Isolering och energieffektivitet – vilket U-värde vill du ha på din ytterdörr?
 • Hållbar tillverkning?
 • Vill du även ha ljudisolering?
 • Ska dörren öppnas utåt eller inåt? Utåt är vanligast.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap