Attefallshus – 7 användningsområden

Attefallshus har blivit omåttligt populära. Med upp till 30 kvadratmeter byggnadsyta och 4 meter nockhöjd är det ganska mycket denna typ av byggnad kan användas till. Till skillnad från friggebodar får attefallshus även användas som självständig bostad, vilket skapar många möjligheter.

Strandgatan Tjugo ger 7 bra tips på vad du kan använda ett attefallshus till.

1. Attefallshus som en extra bostad

Det som var så revolutionerande med attefallshus när de kom var att de – tillskillnad från friggebodar – går att använda som permanent bostad. Förutsättningen är bara att du bygger det på en tomt där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus. Det går till och med att upprätta ett attefallshus intill ett fritidshus!

Denna extra bostad är perfekt för att avlasta huvudbyggnaden när familjen växer. Tonåringen uppskattar självklart att få ett eget hus. Eller varför inte låta mor- eller farföräldrarna få bo lite närmare familjen?

2. Gäststuga

Enligt reglerna måste du förvisso inte köpa attefallshus för att bygga en gäststuga. En friggebod kan räcka. Men väljer du en attefallsgäststuga kan du dels bygga dubbelt så stort, dels kan du inreda den som ett litet hus.

Har du ofta gäster kan detta vara ett klockrent alternativ till att låta dem trängas med er i bostadshuset eller vakna upp halvfrusna i en dåligt isolerad friggebod.

3. Attefallsgarage

Samma sak gäller för garage. Det går att bygga en komplementbyggnad i form av en friggebod och använda den som garage. Men det blir verkligen i minsta laget med 15 kvadratmeter.

Istället kan det vara smart att sikta på att bygga ett garage som i varje fall är 25 kvadratmeter. Då får du plats med bilen, några cyklar och kan kanske även använda det som ett litet förråd.

Tips – läs mer i vår guide om garagage i byggsats.

Attefallshus som sällskapshus
Ett attefallshus kan användas till mycket. En extra bostad, gäststuga eller varför inte ett sällskapshus intill poolen?

4. Attefallsförråd

Behövs ett förråd på 30 kvadratmeter? Många villaägare svarar tveklöst ”ja”! Förvaringsutrymmen kan man nästan aldrig få för mycket av. Fördelen med att ha ett attefallsförråd är att det är stort nog för att avlasta huset helt och hållet. Med isolering och ventilation duger det bra även för lite känsligare saker som exempelvis kläder, sovsäckar eller frimärkssamlingen.

5. Hobbyrum

Har du en hobby är du förtjänt av ett riktigt hobbyrum. En plats där du har full frihet att uttrycka dig själv utan att inkräkta på husets ordning och reda.

Kanske spelar du ett instrument eller i ett band? Övriga familjemedlemmar kanske inte är lika entusiastiska över dina musikaliska ambitioner. Kanske målar du? Doften av färg och lacknafta gör sig bättre i ett hobbyrum än i huset. Träslöjd är ett annat bra exempel där det kan bli en hel del slipdamm och spån. Ett stort problem i villan, men inte alls om du har ett avskilt krypin i trädgården.

6. Lusthus

Det finns en hel del trevliga lusthus som färdig byggsats av typen attefall. Till skillnad från bostadshus och gäststugor är en sådan paviljong designad enbart för umgänge. Ofta har de rund form för att göra det mer socialt att sitta därinne. Det brukar finnas stora rutor runt om.

Ibland är lusthus öppna så att du är utomhus fast under tak. Perfekt för att avnjuta en härlig grillmiddag även om det regnar lite!

Ett sådant uterum i trädgården är en liten lyx som inte behöver kosta så mycket. Kanske behöver du inte ett attefallshus utan klarar dig med en friggebod. Men ska det finnas plats för hela familjen, ja då blir det nog till att välja ett lusthus som är större än 15 kvadratmeter i alla fall.

Attefallshus som båthus
Ett attefallshus kan även användas som båthus. Tänk bara på att det ofta finns särskilda krav kopplade till strandskyddet.

7. Växthus

Växthus är lite i samma nisch som lusthus men här är fokus givetvis på växterna. I denna typ av byggnad är fönstren mycket större för att ge maximalt med ljus och värme åt plantorna.

Visste du att det faktiskt är många som väljer att använda sitt växthus som sällskapsplats också? Köper du ett stort växthus i form av ett attefallshus finns gott om plats för ett litet hopfällbart bord och ett par stolar.

En sådan uteplats blir utmärkt för att njuta av en kopp kaffe och låta vårens första strålar värma dig och dina groende växter.

FAQ – vanliga frågor och svar om attefallshus

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad som oftast inte kräver bygglov. Det får vara 30 kvm stort och ha en maximal nockhöjd på 4 meter.

Hur stort är ett attefallshus?

Ett attefallshus får vara maximalt 30 m2 stort. Nockhöjden får vara 4 meter som mest. Detta gäller oavsett om det är byggt som komplementbyggnad eller komplementbostadshus. Läs mer om reglerna hos Boverket.

Hur mycket väger ett attefallshus?

Ett attefallshus brukar väga mellan 6 och 10 ton.

Hur många attefallshus får man ha?

Du får bygga flera attefallshus på tomten men den totala arean måste vara maximalt 30 kvm.

Vad får man använda ett attefallshus till?

Ett attefallshus får, till skillnad från friggeboden, inredas som självständig bostad – antingen som fritidshus eller permanent boende. Då kallas det för komplementbostadshus. Men du kan också använda det som komplementbyggnad, till exempel garage, förråd, uthus, bastu, gäststuga, båthus eller växthus.

Vad kostar det att bygga attefallshus?

Kostnaden beror på flera faktorer:

  • Ansökningshandlingar
  • Markarbete
  • Yta
  • Typ av konstruktion
  • Uppförande
  • Inredning

Priset kan därför variera mycket. Ett av de billigaste attefallshusen som du bygger själv som en byggsats kan kosta runt 30 000 kronor. Ett isolerat, färdigbyggt bostadshus i attefallsformat brukar kosta flera hundra tusen kronor. Det är inte ovanligt att de kostar uppåt 700 000 kronor eller mer.

Varför kallas huset Attefall?

Attefallshus har fått sitt namn efter Stefan Attefall som var bostadsminister 2010 – 2014. Han var i den egenskapen drivande för att få igenom den reform som gjorde det möjligt att bygga lite större komplementbyggnader.

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap