Odla grönsaker och kryddor inomhus

Tillhör du de som älskar att odla men inte har någon balkong eller trädgård? Häng inte läpp eftersom du kan odla en hel del där hemma genom att utnyttja dina fönsterbräden. Det finns ett flertal olika växter som går bra att odla inomhus. Här är några exempel!

Granngården

Varför odla inomhus?

Att ha din egen lilla odling av örter och grönsaker är ett smart sätt att få tillgång till färska kryddor och annat gott året runt. Du blir oberoende av väder och väderprognoser. Du behöver bara titta på en väderkarta för din egen skull, inte för att dina odlingar påverkas på något vis.

Att odla själv ger dig full kontroll över dina grödor. Du slipper fundera på om grönsakerna du köper besprutats eller inte. Inte heller belastar du klimatet med onödiga transporter och packmaterial.

En gissning – de hemmaodlade och nyskördade grönsakerna är också nyttigare än de som transporterats långa vägar.

Det är faktiskt också en nästan magisk känsla att få se något gro och växa från ett litet frö till en växt som ger massor av godsaker. Det gäller bara att se till att växterna har ljust och soligt, annars behövs växtbelysning av något slag.

Hydroponisk odling?

Tips – ett av de lättaste sätten att odla hemma är med så kallad hydroponisk odling. Det innebär att du odlar med vatten och utan jord. Det är enklare, du slipper släpa på jord och växterna får optimalt med näring.

Hydroponisk odling
Du kan lätt få bra resultat med en hydroponisk odling hemma i lägenheten eller villan.

Speciellt kryddor och sallad går lätt att odla i en hydroponisk odling. Även bland annat tomat och chili fungerar perfekt med denna odlingsmetod.

Granngården har en bra instruktion om hur du kommer igång. Där finns även startpaket, växtnäring och annat som behövs för att komma igång.

Läs mer

Basilika, persilja och annat småbladigt

Basilika hemma

De småbladiga kryddorna basilika och persilja är enkla att få till att bli plantor. Du sår fröerna i jord, cirka tre till fyra centimeter och när bladen blivit mellan fem och tio centimeter kan du skörda. Förutom persilja och basilika är sallat, portlak, amarant och broccoliblad några bra exempel när det gäller småbladigt som du kan odla.

Tomater och chili

Chili

Det finns inget godare än plocka dina egna tomater och ha i en sallad eller ha färsk chili i maten som du lagar. Chilipeppar och tomater är växter som trivs i kruka. Du kan köpa färdiga plantor eller helt enkelt så frön själv som också funkar bra. Köper du till exempel en god tomat- eller chilisort i mataffären kan du ta de fröerna och torka dem, för att sedan så vid ett senare tillfälle. Plantorna kommer att behövas planteras om. Se upp – löss älskar också dessa växter, så var på din vakt!

Paprika kräver mycket jord

Självklart kan du också så paprika eller köpa färdiga plantor, men du får vara beredd att det krävs mycket jord och plantorna behöver beskärs så att de endast har tre till fyra grenar kvar, samtidigt som de kan behöva stöttas eller bindas upp. Minipaprika är ett praktisk alternativ inomhus. De större växterna passar kanske bättre på balkongen.

Avokado som prydnadsväxt

Avocado

För att odla avokado använder du kärnan från en annan avokado. Ta ut kärnan och tvätta den ren, stick in tandpetare i kärnan och lägg kärnan i ett glas med vatten med spetsen nedåt. Halva kärnan ska vara under vatten, placera glaset i soligt och varmt fönstret. Se till att kärnan alltid har vatten. Efter några veckor kommer du ha en avokadoväxt som är redo för plantering i kruka. Avokadon behöver stå ljust och få vatten regelbundet.

OBS – räkna inte med att kunna skörda någon avokado. Ett avokadoträd kan bli upp till 20 meter högt. Knappast något för vardagsrummet! Däremot fungerar det som en fin krukväxt i ungefär ett år.

Blast från vitlök

Vill du ha en utmaning och tycker om vitlök kan du odla fram vitlökar inomhus, vilket dock kan vara ganska svårt. Däremot går det på ett enkelt sätt att plantera vitlöksklyftor i jord så att de får blast som du sedan äter som de är i en sallad eller har i maten.

Rädisor

Rädisor växer fort och är inte bara hälsosamma utan perfekt att ha på mackan eller till maten. Perfekt för dig som vill ha resultat snabbt. Det enda fröerna behöver är en kruka som rymmer fyra liter och se till att jorden är fuktig hela tiden för att sedan skörda och äta.

Morötter

Morötter

Det går faktiskt att odla morötter om du skulle vilja det, men blomlådorna behöver vara minst 20 centimeter djupa och ha dränering så att inte jorden blir alldeles för våt om du har varit frikostig med vattnet.

Kan man odla potatis och gurka inomhus?

Gillar du potatis och gurka är det lite svårare att ha sådana odlingar inomhus men det går! Gurkplantan blir dock gigantisk så du måste ha gott om plats. Den behöver stå i ett soligt fönster för att lyckas. Eventuellt kan du behöva komplettera med växtbelysning.

Potatis kan du faktiskt odla i en hink – helst stor och svart så att potatisen har det mörkt och fint. Borra gärna några hål i hinkens sida några centimeter från botten så att jorden dräneras. Kom bara ihåg att ställa ett större plastfat under hinken så att du inte förstör golvet!

Lycka till med din inomhusodling!

 

2 svar på ”Odla grönsaker och kryddor inomhus”

  1. Jag har inte lyckats ännu med inomhusgrönsaker och kryddor, men kanske 2021 blir mitt lyckliga år.

    Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link