Dina fötter är viktiga – att tänka på när du köper skor

Att fötterna är en viktig kroppsdel råder knappast några tvivel om. Men har du tänkt på att dina fötter faktiskt bär hela din kroppsvikt genom livet? Det om något är ett gott skäl att tänka efter lite extra när du köper skor.

Vi utsätter våra fötter för extrem belastning genom livet

Enligt forskarna Tom Althoff et al går vi svenskar i snitt 5863 steg per dag. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) borde vi ta minst 10 000 steg per dag för optimal hälsa. Dit har vi en bit kvar, men ändå är svenskarna det sjunde mest rörliga folket i världen.

Låt oss matcha dessa uppgifter med vad vi väger. Enligt SCB väger kvinnor i Sverige i snitt 68 kg och män väger 84 kg. Givetvis finns en mycket stor variation men så ser snittet ut. Låt oss anta att snittvikten är hälften under de första 20 åren.

Medellivslängden i Sverige, även det enligt SCB, är drygt 81 år för män och knappt 85 år för kvinnor.

Räknar vi på detta blir det en ofantlig vikt som dina fötter utsätts på under en livstid.

En genomsnittlig kvinna belastar då sina fötter med en total vikt av nästan 5500 ton per fot genom livet.* Följer hon WHO:s riktlinjer är det över 9300 tons påfrestning per fot.

En man belastar i snitt sina fötter med en total vikt på nästan 6400 ton per fot. Med 10000 steg per dag blir vikten nästan 11000 ton per fot!

Tänk på detta när du köper skor

Det säger sig självt att våra fötter är förtjänta av en god behandling. De bär ju trots allt hela din vikt dag in och dag ut.

Så här tänker vi kring att välja skor:

Utgå från hur du ska använda dina skor

Alla skor är inte skapta lika. Arbetsskor ska klara av långa arbetspass. Här är det extra viktigt att de sitter som de ska och att de är bekväma. I vissa arbetsmiljöer, t.ex. inom bygg, lager och industri, kan de behöva stålhätta och spiktrampskydd. Isolering mot värme och kyla kan också vara en aspekt där.

Promenadskor och fritidsskor köper du förmodligen för att röra på dig en hel del, kanske ganska snabbt. De ska vara lätta och smidiga. För att kunna röra på dig även då vädret är lite sämre kan det vara bra att köpa promenadskor som är väderskyddade. Vissa fritidsskor är ortopediska, d.v.s. att sulan är utformad på ett sätt så att du inte blir trött i foten så snabbt.

Beroende på vad du jobbar med eller gör till vardags kan du behöva ta med designfaktorn i beräkningarna också. Är du intresserad av mode och stil blir detta ett måste. Som tur är går det att hitta skor som är både snygga och sköna. Exempelvis finns skor från Vagabond att köpa som är gjorda av vackert läder men som utan bekymmer går att använda hela dagen.

Tips – vill du ha det bästa från två världar, skor som är både snygga och bekväma, kan du köpa skoinlägg. De förvandlar nästan vilken sko som helst till en riktig komfortabel doja!

Arbetssko eller promenadsko?
Utgå från hur du främst kommer att använda dina skor. Behöver du arbetsskor eller promenadskor?

Vilken storlek ska jag köpa?

När du provar skor ska du tänka på att de inte får vara för trånga. Butikspersonalen kanske påstår att de kommer att ”gå ut sig”. Det kan vara sant, men risken finns alltid att skorna inte töjer ut sig tillräckligt mycket. Dessutom kan fötterna ofta svälla under dagen. Du behöver därför gott om utrymme redan från start.

För de flesta brukar det vara lagom om det finns ett utrymme på 5 – 10 mm mellan den längsta tån till skons inre framsida. Kan du röra på tårna? Om inte så är skon för trång. Punkt. Dina skor ska inte heller skava någonstans.

Med det sagt så brukar de flesta skor mjuka upp sig lite efter några dagars användning. Känns de 99 procent bra så är det ofta tillräckligt med andra ord. Men du ska inte köpa en sko som du irriterar dig på redan i butiken. Det kommer inte att lösa sig med tiden!

Köp (nästan) bara riktigt sköna skor

Med utgångspunkt i det vi skrev ovan är det mycket viktigt att köpa sköna skor.

Vi säger ”nästan” eftersom vissa typer av skor uppenbarligen är sådana vi bara ska använda vid några få tillfällen. Då kanske det räcker om det är tillräckligt bekväma.

Finskor tillhör denna kategori. Använder du skorna vid några få tillfällen per år kanske det går att stå ut med en lite sämre passform. Det gäller dock bara om du inte har några problem med fötter, ben, rygg och balans i övrigt. Har du minsta bekymmer tycker vi inte att du ska tumma på bekvämligheten i dina skor, inte ens vid finare tillfällen.

* Så räknade vi i exemplet: Antal steg per dag x 365 dagar på ett år x antal levnadsår x vikt / 2 (för att få belastningen per fot). För de första 20 åren räknade vi med halva kroppsvikten.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link