5 tips när du ska ta ett lån

Ibland dyker det upp situationer när det inte är möjligt att betala av en hel summa i ett svep. Andra gånger känns det helt enkelt inte rimligt att betala allt på en gång. Kan du använda sparade pengar är det så klart bra, men ibland behövs ett lån.

Funderar du på att låna pengar? Här är fem tips som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

1 .Använd dig av en jämförelsesajt

Något av det bästa du kan göra när du ska ta ett lån är att ta hjälp av någon form av jämförelsesida. På så vis kan du vara säker på att du får bästa möjliga deal. Med en sida som ger dig en lista över långivare kan du enkelt ställa dem emot varandra för att jämföra räntesatser, avbetalningsperioder m.m. Det är ett vanligt misstag att man tar första bästa lån. Orkar du lägga ned lite extra tid på att göra lite research så kan du kanske spara tusentals kronor.

2. Ta inte ett lån i onödan

Innan du letar upp en långivare kan det vara smart att ta ett steg tillbaka. Fundera över om ett lån verkligen är det bästa alternativet för dig. Att ta lån kan vara en sann livräddare, men du bör inte teckna ett låneavtal på impuls.

Väg för- och nackdelarna med att låna pengar i just situationen som du befinner dig i. Fråga dig själv hur akut det är att du får in pengarna och om du inte kan spara ihop till summan på egen hand istället. Är ett lån fortfarande det enda rimliga svaret efter att ha ställt dig själv några kritiska frågor, så kan du med gott samvete skrida till verket.

3. Låna inte mer än du behöver

När beslutet väl är taget så är det viktigt att du inte tar i för mycket och lånar mer än du behöver. Gör noggranna beräkningar över hur mycket pengar du behöver låna och håll dig till den summan. På så sätt kan du garantera att du har möjlighet att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Du behöver inte spendera några extra slantar på onödiga räntekostnader.

4. Hitta lånet som passar dig

Vet du hur mycket pengar du behöver låna kommer det bli relativt enkelt för dig att hitta typen av lån som är bäst för din situation. Vanliga typer av lån är bolån, konsumtionslån, högkostnadskrediter och medlemslån. Det är viktigt att välja rätt typ av lån för dina behov eftersom det kan skilja mycket i hur mycket ränta och avgifter du får betala.

5. Planera för det oförutsägbara

Innan du tar ett lån kan det vara viktigt att föreställa sig ett scenario där din vardag vänds upp och ned. Vad gör du till exempel om du plötsligt förlorar ditt jobb eller några stora, oväntade utgifter dyker upp? Gör upp en återbetalningsplan. Ge utrymme för oförutsägbara händelser för att försäkra dig själv om att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Vid behov går det ofta bra att omförhandla lånevillkoren men det är bäst att förbereda sig på det värsta.

Det finns många ytterligare områden att fördjupa sig i när det kommer till att teckna ett låneavtal. Känner du att du är osäker över vad som är rätt sak att göra? Då är det sannolikt bäst att du vänder dig till din bank eller någon annan expert som kan ge dig en hjälpande hand. Ovan nämnda förslag kan dock vara bra att gå igenom oavsett så att du vet ungefär vilken riktning du vill gå.

Läs också

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap