Olika typer av lån – 7 sätt att låna pengar för att dryga ut hushållskassan

Varje hushåll bör ha en sparbuffert att ta medel från om det uppstår en oväntad utgift. Men ibland kan det behövas lite extra pengar. Vilka är då alternativen? Här är 7 olika typer av lån som kan bli aktuella i olika situationer.

Bolån

Bor du i villa eller bostadsrätt har du säkert redan ett bolån. Med ett sådant så kallat hypotekslån har banken bostaden som säkerhet. Därför kan du också få lägsta möjliga ränta med denna typ av lån.

Det är inte alla som känner till att det ofta går utmärkt att utöka bolånet för att exempelvis renovera bostaden eller köpa bil. Därför är det ett utmärkt alternativ till exempelvis privatlån.

Förutsättningen är att du har låneutrymme kvar, det vill säga att nuvarande lån är mindre än 85 procent av bostadens värde.

Utökat bolån kan trigga högre amorteringskrav

Tänk också på amorteringskraven. Utökar du bolånet kan du hamna i en ny kategori. Du måste amortera minst 1 procent per år om du lånat över 50 men maximalt 70 procent av bostadens marknadsvärde. Har du lånat över 70 procent måste du amortera minst 2 procent. Är skulden dessutom mer än 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst ska du amortera ytterligare 1 procent årligen.

Läs gärna vår artikel om hur mycket man får låna till en bostad.

Privatlån

Vi vågar påstå att det vanligaste sättet att komma åt extrapengar till hushållskassan är att teckna ett vanligt privatlån. Detta är ett slags blancolån som innebär att banken inte behöver någon säkerhet för att bevilja dig lånet.

Precis som med andra slags lån görs en kreditprövning för att se om du har möjlighet att betala skulden.

Privatlån är en typ av lån som är snabbt och enkelt med utbetalning inom 1–3 dagar i de flesta fall. Lånesumman är vanligen från runt 10 000 kronor upp till maximalt 600 000 kronor. Återbetalningstiden brukar vara 1–15 år.

Snabblån

Behövs pengar illa kvickt med utbetalning direkt är det snabblån som gäller. Förutom att pengarna kommer in på kontot fort är kraven på kreditvärdighet ofta betydligt lägre än för privatlån.

Priset som du får betala för SMS-lån (som denna typ av lån också kallas) är dock också betydligt högre. Medan den effektiva räntan på ett privatlån kan vara runt 5 – 30 procent beroende på ränteläge, långivare och din kreditstatus brukar den effektiva räntan på snabblån ligga på 20 procent upp till flera hundra procent.

Behövs en liten summa pengar extremt snabbt och du vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet fort så kan detta vara ett alternativ. Vissa av dessa lån måste hur som helst betalas tillbaka inom 30 dagar. Jämför gärna då först räntan med en jämförelsetjänst som Moneezy.

Billån, MC-lån och båtlån

Många som köper bil, motorcykel, båt, snöskoter eller andra typer av fordon väljer att finansiera en del av köpet med ett lån.

Vissa banker marknadsför denna typ av lån som exempelvis ”billån”, ”MC-lån” eller ”båtlån” medan det i själva verket är ett helt vanligt blancolån.

Men det finns även särskilda fordonslån. Då kan du låna upp till 80 procent av fordonets värde. Eftersom bilen, motorcykeln eller båten som du köper då fungerar som långivarens säkerhet (pant) blir också räntan ofta lägre än för ett privatlån.

Haken med denna typ av lån är att du måste köpa fordonet hos en auktoriserad handlare och det får inte vara äldre än ett visst antal år.

Peer-to-Peer-lån (P2P)

På senare tid har det blivit allt vanligare att låna pengar privatpersoner emellan. Det är möjligt tack vare ny teknik där du via en särskild plattform kan komma i kontakt med en privat långivare.

Trots att du lånar privat är det ändå kreditupplysning och strikta återbetalningskrav som gäller. Det kan dock hända att du får lite bättre villkor och fler alternativ jämfört med om du bara jämför lån hos storbankerna.

Medlemslån

Om du är medlem i facket eller någon annan form av intresseorganisation kan du ha möjlighet att teckna ett så kallat medlemslån. Det är ett privatlån som förbundet förhandlat fram för att villkoren för medlemmarna ska bli så bra som möjligt.

Kreditkort

Det är lätt att glömma att även kreditkort är ett slags lån. Med ett kreditkort kan du betala i affären eller på nätet. Det går till och med att ta ut pengar i bankomat, men det brukar kosta extra.

Räntan är i de flesta fall högre än för exempelvis privatlån. Å andra sidan har du alltid en räntefri period, vanligtvis på 45 dagar. Betalar du tillbaka det du lånat inom den perioden så betalar du alltså ingen ränta.

Vissa kreditkort har en månadsavgift medan andra är helt gratis (tills du utnyttjar krediten).

Läs även

Vanliga frågor och svar om olika typer av lån

Vad finns det för olika typer av lån?

Det finns lån med säkerhet (hypotekslån) och utan säkerhet (blancolån). Vanliga lån är bolån, privatlån, snabblån och billån. Även kreditkort och köp på avbetalning är lån.

Vad är lån utan säkerhet?

Det betyder att banken inte kräver någon pant för att du ska beviljas ett lån. Det enda som behövs är att du har en tillräckligt hög kreditvärdighet.

Vad är lån med säkerhet?

Lån med säkerhet eller hypotekslån som det också kallas är ett slags lån där banken har en pant som säkerhet. Det vanligaste är att bostaden fungerar som pant (bolån) men det kan även vara ett fordon (t.ex. billån) eller en klocka (hos pantbank).

Vilket lån ska man välja?

Vanligtvis kan du få lägre ränta ju bättre säkerhet du kan lämna. Har du möjlighet att utöka bolånet är det därför ofta det bästa valet. I andra hand du ta ett tillfälligt privatlån.

Källor

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap