Finansiera trädgården – 3 alternativ

För många känns trädgården som en riktig investering. Håll med om att det är härligt att både arbeta och koppla av där! En fördel med att ha sin trädgård som intresse är att det inte alls behöver kosta särskilt mycket pengar. Jord, fröer, nya växter eller en hängmatta – det är förstås inte gratis men ändå överkomligt.

Annat är det om du ska bygga altan, köpa åkgräsklippare, lägga plattor – eller kanske bygga pool. Det kostar en slant. Har du inte sparat ihop till ditt trädgårdsprojekt blir det till att låna. Här är de vanligaste alternativen, men först några exempel på kostnader i trädgården.

Dyra projekt i trädgården

Det råder ingen brist på saker att göra i en trädgård. Man kan nästan säga att arbetet med att anlägga en trädgård aldrig tar slut. Kanske är det just det som gör trädgårdsarbete så njutbart. Det finns alltid något att göra men det är ett avkopplande ”arbete”.

För det mesta kommer man ganska billigt undan. Växter är billiga. Gör du allt jobb själv är det ingen arbetskostnad.

Samtidigt finns det gott om exempel på lite dyrare trädgårdsprojekt. Några exempel:

  • Gräsmatta på rulle: 20 – 40 kr per kvadratmeter. En tomt på 500 kvadratmeter kostar alltså 10 000 – 20 000 kronor för själva gräset på rulle. Sedan tillkommer jord för ca 20 000 kronor plus transport. Gör du inte jobbet själv får du nog räkna med 50 000 kronor för arbetskostnaden också.
  • Trädäck: En ny altan kostar runt 200 – 250 kronor per kvadratmeter om du gör allt jobb själv. 20 kvadratmeter terrass kostar alltså bara 5 000 kronor för själva materialet. Uppskattningsvis. Vill du anlita en snickare får du räkna med att samma altan kostar cirka 20 000 kronor.
  • Pool: Att bygga pool kan kosta allt från 200 000 till 600 000 kronor. Snacka om trädgårdsprojekt!

Ack så dyrt!

Damm i trädgård
Att anlägga en damm i trädgården kan kosta en hel del pengar.

Låna till trädgårdsprojektet

Du har säkert redan planer på vad du vill göra med din trädgård. Så låt oss titta på olika sätt att låna pengar till ditt projekt.

Kreditkort – snabbt, enkelt och ibland billigast

För att finansiera ett litet eller halvstort projekt i trädgården kan faktiskt ett helt vanligt kreditkort ibland vara det bästa alternativet.

De flesta av oss har redan ett kreditkort. Ofta har det i varje fall 20 000 – 30 000 kronor i kredit. Ibland så mycket som 100 000 kronor eller mer.

Den stora fördelen med att använda kreditkortet för att betala trädgårdsprojektet är att det är så enkelt. Du slipper krångla med låneansökningar. En annan fördel är att du kan betala tillbaks krediten i princip den takt du själv vill.

Räntan är dock hög. Det är sällan den är under 10 procent och för de flesta av oss är den högre än så. Det finns ändå en finess: Kreditkort har en räntefri period som varierar från 30 till 60 dagar. Pengar som du betalar tillbaks under denna period har du alltså ingen räntekostnad för!

Privatlån och snabba lån – perfekt för halvstora trädgårdsprojekt

Privatlån – eller lån utan säkerhet som det också heter – är ett vanligt sätt att finansiera lite av varje. Det finns privatlån från 5 000 kronor upp till 600 000 kronor. Det lär räcka för de allra flesta projekt i trädgården.

Fördelen med privatlån jämfört med kreditkort är att räntan ofta blir mycket lägre. Istället för 10 – 20 procent ränta kanske du kan låna för 5 – 15 procent. Det gör att du kan ta lite längre tid på dig att betala tillbaks pengarna. Privatlån ges från 1 till 20 år. Rimligt kanske kan vara att betala tillbaks lånet på 1 – 3 år så att räntekostnaden inte blir så hög.

I denna kategori finns även snabblån. Gränsen mellan snabblån (eller SMS-lån) och privatlån har suddats ut på senare år i och med att räntor och avgifter sjunkit.

Även om de flesta snabblån kostar på tok för mycket finns det faktiskt bra alternativ. Fairlo är ett sådant. Hos dem kan du t.ex. låna 50 000 kronor med 14 procent ränta. Det är bättre än hos många kreditkort och i linje med en hel del vanliga privatlån.

Fördelen med denna typ av lån är att pengarna kommer på en gång. Bra att veta om du vill hugga på ett rabatterbjudande som kanske inte finns kvar om 2 – 3 dagar! Se bara till att betala tillbaks lånet ganska fort.

Bolån – för det stora projektet i trädgården

Är det ett riktigt stort trädgårdsprojekt du behöver låna till lönar det sig nästan alltid att utöka bolånet. Inget annat lån har räntor som kan jämföra sig med bolåneräntorna. Hur stort projekt är ”stort”? Tja, kanske på 100 000 kronor och större. Finansiering av en pool faller helt klart i kategorin bolån.

Den stora nackdelen med att använda sig av bolånet är att du måste kontakta banken och vänta på besked. Det räcker inte med ett par klick på nätet. Samtidigt är det en väl investerad tid om det är ett stort trädgårdsprojekt du ska finansiera.

En annan sak som du måste tänka på ifall du väljer att utöka bolånet är att du kan behöva amortera mer per månad. Fundera på om det verkligen är värt det! Kanske kan det också innebära att du får betala avgifter för pantsättning eller pantbrev. Av den anledningen lönar det sig knappast att använda sig av bolån för allt för små trädgårdsprojekt.

Blommor i trädgården
De vackraste sakerna i en trädgård är trots allt inte så dyra!

 

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap