6 anledningar att köpa en ställbar säng

Om du sover åtta timmar per natt tillbringar du en tredjedel av ditt liv i din säng. Det är därför klokt att lägga en slant på att få en så god natts sömn som det bara går.

Har du funderat på att köpa en ställbar säng? Det kan vara en god investering som ger många positiva effekter på hälsa och välmående.

Sov gott – det är viktigt!

Det är viktigt med en god natts sömn. Fördelarna är flera. Det stärker bland annat immunförsvaret, motverkar stress och otäcka sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjda blodfetter och depression.

Att hitta en madrass med lämplig hårdhet är givetvis nödvändigt. Men det är lätt att glömma bort att en bra säng inte bara handlar om madrassen.

Val av sängbotten och ram är också viktigt. En speciellt typ av sängar kallas för ställbara.

Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng är gjord så att du kan anpassa den exakt för att ge din kropp bästa möjliga stöd för en god natts sömn. Till skillnad från en traditionell säng har den en botten som är uppdelad i olika delar vilka kan höjas och sänkas, ofta med hjälp av en motor.

Denna typ av säng kallas även för justerbar eller höj- och sänkbar.

Vi på Strandgatan Tjugo gillar ergonomi och att sova gott – oavsett om det är i hängmatta eller säng.

Därför har vi letat redan på 6 anledningar att köpa just en ställbar säng.

1. Ställbara sängar är bra för ryggen

Den främsta anledningen att välja en justerbar säng är för den goda ergonomins skull. Ryggont och problem med nacken är vanliga folksjukdomar. Och det beror inte bara på hur vi sitter på jobbet. Motion, hållning och hur vi sover om natten påverkar också.

Med en ställbar säng kan du justera höjd för både nacke och fötter. Genom att höja lite på fotändan avlastar du ryggen, vilket kan vara otroligt skönt, speciellt för ländryggen. Det är även bra för knäna.

Sover du på rygg är det OK att höja fotändan ganska mycket. Om du sover på sidan kan du välja att höja fotändan lite mindre – utgångspunkten är fortfarande att ryggraden ska vara så rak som möjligt.

Tips på bra sängar

KungSängen ställbar sängKungSängen har flera riktigt bekväma ställbara sängar med motordriven underdel och komfortmadrass. Passar oavsett om du har medicinska behov eller bara vill ha en rejält skön position när du tittar på TV eller film!

Här hittar du deras ställbara sängar >>

2. Motverkar svullna fötter

När du kommer hem efter en dag på jobbet kan det hända att fötterna är svullna. Speciellt om du stått mycket under dagen. Att lägga sig en stund i en ställbar säng med fötterna i högt läge gör då så att svullnaden minskar.

Blodcirkulationen förbättras och du blir förvånansvärt snabbt återställd. Njut av kvällen istället för att jämra dig över hur sliten du känner dig.

Tips – brukar du vakna av att dina ben ”sover”? Då kan en lätt höjd fotända faktiskt hjälpa!

3. Bra mot snarkningar

Genom att höja nacken en aning när du sover blir det lättare att andas. Detta kan räcka för att helt och hållet bli av med otäcka snarkningar.

Din sängpartner kommer garanterat att tycka köpet av en ny säng var värt det!

Det räcker med att huvudet kommer upp någon centimeter för att ge effekt. En högre position för huvudet är också bra om du lider av sömnapné.

Frukost på justerbar säng
Det är extra bekvämt och lyxigt att äta frukost i en ställbar säng.

4. En ställbar säng lindrar förkylningen

Det går nästan inte att undvika att bli förkyld ibland. Samma sak gäller influensa. Snorig näsa och hosta gör att det kan vara svårt att sova gott.

I ett sådant läge rekommenderar läkare att sova med huvudet upphöjt. Lungorna fungerar då bättre och dina slemhinnor blir mindre svullna.

Istället för att stoppa in en massa kuddar under madrassen eller bakom nacken (det är inte så bra för ergonomin) kan en ställbar säng hjälpa till så att du kan sova gott trots att du är sjuk.

5. Titta på TV eller hemmabio

Många köper en justerbar säng för att kunna sitta bekvämt upp och titta på TV. Även om god sömn är det främsta argumentet är det faktiskt också ganska trevligt att kunna njuta av en film i sängen.

Tryck på knappen på fjärrkontrollen så fälls rygg och nackstöd upp. Sedan är det bara att poppa popcorn och njuta av filmen!

Tänk bara på att helst inte titta på TV eller film direkt innan du ska sova – det kan påverka sömnen negativt.

6. Frukost på sängen

Söndag morgon och inga förpliktelser. Du har hela dagen för återhämtning! Visst är det skönt?

Varför inte börja den med frukost på sängen?

Med ställbara sängar blir det hur bekvämt som helst att njuta av frukosten på sängen. Köp till en sängbricka så blir upplevelsen fulländad!

Bonustips – tycker du det är svårt att kliva ur sängen på morgonen? Då kan en justerbar säng vara till stor hjälp!

Var köper man ställbara sängar? Vi hittade vår hos KungSängen. Här hittar du dem >>

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap