Humlor och bin – en hobby

Alla mår bra av att ha en hobby. Segla, spela golf eller sticka. En hobby skapar mening, ger oss kontinuitet och får oss att slappna av. Vi har nytta av att ha en hobby – oavsett ålder. Tom Hanks samlar på skrivmaskiner, Meryl Streep stickar och Bill Gates spelar bridge.

Vi på Strandgatan Tjugo ger då och då tips om hur man kan förenkla vardagen. Att skaffa sig en intressant hobby hör definitivt hit. Idag ska vi alltså titta på humlor och bin som hobby. Nej, vi tänker inte på biodlingar och honung. Vad sägs om att rädda världens humlor och bin som hobbyprojekt? Häng med!

Vår jord behöver bin och humlor

För något år sedan började media uppmärksamma att jordens humlor och bin är hotade. Antalet minskar hela tiden och det finns vissa underarter som är utrotningshotade.

Humlor och bin spelar en stor roll i våra ekosystem. De behövs i växtriket för att blommor, träd och andra växter ska kunna fortplanta sig. Utan humlor och bin har vi varken tomater, päron, kaffe eller te. Vi behöver deras pollinering för att få en bra skörd.

Det sägs att honungsbin står för pollinering av 70 procent av de växter som livnär 90 procent av jordens befolkning.

Det går att pollinera för hand, men det är praktiskt omöjligt. Vi människor behöver våra bin och humlor, kort och gott.

Varför minskar mängden humlor och bin? Det finns flera skäl:

  • Färre ängar: Det främsta skälet är att antalet platser där humlor och bin trivs minskar. Antalet ängar minskar till förmån för åkermark.
  • Kemiska bekämpningsmedel: Binas navigationsförmåga försämras av neonikotinoider. Några av bekämpningsmedlen har förbjudits av EU tills vidare.
  • Sjukdomar: Kvalster som kommit till Sverige och som våra bin inte är resistenta emot är en stor fiende våra honungsbin.
  • Väder: Säsongsvis kan även kallt väder påverka mängden humlor och bin.

Hjälp humlor och bin att överleva

Forskare grubblar ganska mycket på vad vi kan göra för att rädda våra humlor och bin så att de kan hjälpa oss med pollinering även i framtiden. Det roliga är att var och en av oss kan bidra och det kan vara en ganska rolig hobby dessutom! Enligt Hållbarlivsstil.se finns det flera saker vi kan göra för att hjälpa humlor och bin att överleva:

Mat för humlor och bin

Humlor och bin behöver, precis som vi, något att äta och dricka. Födan består av nektar och pollen. Sött och gott. Både humlors och bins larver älskar pollenpulver, som innehåller protein. Pollen och nektar hittar humlor och bin genom att besöka blommor.

Genom att plantera blommor hjälper du bina och humlorna att få mat. En del bin gillar de flesta blommor. Andra sorter är mer kräsna.

Humlor hittar lättast gula och blå blommor. Rött har de däremot svårt för. Gemensamt för humlor och bin är att de gillar de flesta blommor som vi också tycker om. Vackra och väldoftande blommor.

Växter som getingar tycker särskilt mycket om:

  • Praktbrunört
  • Gullris
  • Strandveronica

Till humlornas favoritväxter hör:

  • Fingerborgsblomma
  • Stormhatt
  • Lejongap
  • Jättebalsamin
  • Fruktträd, t.ex. äppelträd.
  • Bärbuskar, t.ex. hallon, krusbär och vinbär

Växter som både humlor och bin gillar:

  • Kryddväxter, t.ex. oregano, timjan, gurkört, salvia och mynta
  • Honungsört
  • Kaprifol
  • Lavendel
  • Kärleksört

Tänk på att…

Plantera blommor som blommar under olika tider under säsongen. På så vis garanterar du att dina humlor och bin alltid har mat.

Andra populära växter är maskros och klöver. Därför kan det vara bra att inte klippa gräsmattan förrän dessa växter blommat ut.

Bygga bihotell

Humlor och bin måste också ha någonstans att bo och sova. Vildbin bor ofta i små hålor i marken eller i skalbaggegångar i trädstammar. Håligheterna brukar vara cirka en halv till en centimeter breda och med ett djup på någon centimeter.

Du kan bygga bihotell genom att ta en träbit, t.ex. en bit ved, som du borrar flera hål i. En annan variant är att knyta ihop en knippe bambupinnar, cirka 15 centimeter långa. Gröp ur bamburören med en spik och bind sedan ihop dem. Häng upp bunten av bamburör t.ex. i ett träd.

Placera bihotellet på en plats som har sol under delar av dagen. Tänk på att det bör ha visst skydd mot vind och regn. Givetvis bör det finnas härliga blommor i närheten så att bina ger dig max betyg för ditt Bed and Breakfast för bin.

Bihotell i ved
Bihotell i ved

Bygga humlehotell

Humlor bor ofta i gamla sorkbon i marken eller under en grästuva. Lövhögar, murkna stubbar, stenmurar och musbon är andra populära platser för humlebon. Vissa humlor gillar isoleringen i bostadshus.

Det går att bygga humlehotell på en solig plats i trädgården genom att gräva ett litet hål. Bered hålet med torkat gräs eller hö. Ställ en upp och nedvänd terrakottakruka med ett dräneringshål i över gropen. Täck över ett skyddande lager med stenar.

Ett lite mer avancerat hotell för bin och andra insekter.
Ett lite mer avancerat hotell för bin och andra insekter.

Odla och ät ekologiskt

Slutligen vill vi tipsa som att det är bra att äta ekologisk mat. När vi odlar ekologisk mat används inga bekämpningsmedel som bina och humlorna tar skada av. Kanske kan du till och med ha som hobby att odla ekologisk mat hemma i trädgården. Vi lovar, det finns inga godare grönsaker än de som du själv odlat!

Hotell för bin
Bina kommer att tacka dig! På bilden ser vi ett bi som bor på bihotell.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap