Kaffe eller te – vad är bäst?

Föredrar du kaffe eller te om morgonen? Det har debatterats länge kring vad som är bäst. Det är i mångt och mycket en smaksak. Ändå finns det vissa skillnader mellan kaffe och the. Strandgatan Tjugo dyker ner i materien och kör en liten kaffe vs te-duell.

Koffeinkicken

Låt oss börja med det uppenbara, koffeinet. Både kaffe och te innehåller koffein. För många är det just koffeinkicken som avgör vilken dryck vi väljer. Koffeinet hjälper oss att börja dagen lite smidigare. Det är även räddaren i nöden under många sega eftermiddagar.

Om vi bara utgår från koffeinet så vinner kaffet överlägset. En kopp te har nämligen bara halva mängden koffein jämfört med kaffe. En kopp te innehåller 40 mg koffein medan en kopp filterkaffe innehåller mellan 80 och 115 mg koffein.

Ett experiment visade dock att det inte var någon skillnad i ”kicken” mellan kaffe och te. Det var förvisso en ganska liten studie men den ger ändå en indikation om att de två dryckerna är jämförbara. Trots att kaffet innehöll dubbelt så mycket koffein kunde man inte märka någon skillnad i koncentrationsförmåga bland deltagarna. Inte heller var det någon skillnad i reaktionstiden. När deltagarna däremot fick samma dos te som kaffe (mätt i milligram koffein) visade sig teet faktiskt vara effektivare än kaffe.

Forskarna konstaterar att det inte enbart beror på mängden koffein. Kanske även våra förväntningar styr hur pigga vi kommer att känna oss.

Slutsats: Tvärt om vad många tror verkar te vara minst lika bra på att väcka oss som kaffe. Teet visade sig vara effektivare, men slutresultatet var detsamma när man mäter effekten av en kopp.

Sömnkvalitet

Den största skillnaden mellan kaffe och te visar sig när det är sängdags. Forskare vid universitetet i Surrey i Storbritannien har kommit fram till att kaffedrickare har svårare att somna än tedrickare. Tedrickarna sov längre och hade en fridfullare sömn än kaffedrickarna.

Slutsats: Te är bättre än kaffe för den som vill sova gott.

Fläckar på tänderna

Tillsammans med rödvin är kaffe och te de främsta bovarna när det kommer till missfärgningar på tänderna. Men vilket av dessa drycker är värst?

De flesta tandläkare är överens om att teets naturliga färgämnen har en större tendens att fastna på tandemaljen än kaffe. Ironiskt nog verkar effekten stärkas om du använder munskölj med vanligt antiseptiskt klorhexidin. Detta ämne verkar dra åt sig och fånga upp de mikroskopiska partiklarna i teet.

Slutsats: Om du vill ha ett perfekt leende så verkar kaffe som det minst dåliga alternativet av de två.

En lisa för själen

Det har visat sig att folk som dricker te regelbundet verkar kunna hålla sig lugnare i pressade situationer jämfört med dem som dricker örtte. Människor som dricker tre koppar te om dagen löper mindre risk för depression än de som inte dricker te.

Kaffe har inte riktigt samma goda rykte. Vissa hävdar rent av att de blir darriga av kaffe. Samtidigt finns det fakta som pekar på att kaffe också skyddar mot psykisk ohälsa. En analys som använde resultat från flera studier drog intressanta slutsatser. Den fann att man för varje extra kopp kaffe som man dricker under dagen minskar risken att utveckla depression med omkring 8 procent. Andra drycker hade motsatt effekt. Läsk till exempel ökade risken för psykisk ohälsa.

Både kaffe och te verkar innehålla nyttiga ämnen. Egentligen krävs det djupare studier för att kunna dra några slutsatser om vilken dryck som är nyttigast för själen.

Slutsats: Oavgjort i brist på bevis.

Bättre hälsa

Det finns studier som visar att både kaffe och te ger flera hälsofördelar. Ett par koppar av endera drycken verkar exempelvis minska risken för diabetes. Det är oklart hur stark effekten är. Någonstans mellan 5 och 40 procent mindre risk att utveckla diabetes har man i varje fall om man dricker kaffe eller te.

Eftersom även koffeinfritt kaffe ger samma fördelar verkar orsaken ligga i något av de näringsämnen som ingår i kaffet.

Båda dryckerna verkar också vara hyfsat bra för hjärtat. Här har ändå kaffe en fördel. Te kan å andra sidan hjälpa mot vissa cancerformer, kanske tack vare sina antioxidanter. Tips! Vi har även grönt te-extrakt som en kul grej i vår hjälpmedelsbutik.

Slutsats: Oavgjort. Både kaffe och te är bra för hälsan, men på lite olika sätt.

Slutsats

Vi på Strandgatan Tjugo tycker nog att det inte spelar någon större roll om du väljer kaffe eller te. I mångt och mycket liknar hälsofördelarna hos de två dryckerna varandra, även om det finns vissa nyansskillnader. Te är bättre om man vill kunna sova gott. Kaffe färgar inte tänderna lika lätt som te. Kanske gör du som vi och dricker både kaffe och te?

Det är i mångt och mycket en smaksak vilken dryck - kaffe eller te - som är bäst.
Det är i mångt och mycket en smaksak vilken dryck – kaffe eller te – som är bäst.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link