Tips: Sänk kostnaden på blancolån

Har du dyra blancolån? Vi har sammanställt experternas 7 bästa råd på hur du kan sänka din kostnad genom att omförhandla eller jämföra lån, låna pengar billigare och andra tips.

Nästan alla hushåll har någon form av lån. Det vanligaste är förstås bolån som utgör runt 80 procent av skulderna. Resten är studielån eller konsumtionslån – främst blancolån, eller privatlån som de också kallas. Dessa är så kallade lån utan säkerhet.

Boräntan är många noga med att förhandla om, men många hushåll slarvar med blancolånen. Här är det dessutom sällan frågan om billiga lån. Enligt SCB ligger hushållens genomsnittliga ränta för blancolån mellan 5,9 och 6,7 procent beroende på om det är nya eller gamla lån och om lånet är via bank eller låneinstitut.

Även om dessa lån storleksmässigt är betydligt mindre än bolånen gör räntan att det kan löna sig att se över dem.

Ett exempel på att det kan löna sig att leta efter billigaste lånet. Siffrorna avser kostnaden för ett år:

Lånebelopp Ränta 6,5% Ränta 5,5% Besparing under ett år
100 000 kr 6500 kr 5 500 kr 1 000 kr
300 000 kr 19 500 kr 16 500 kr 3 000 kr
600 000 kr 39 000 kr 33 000 kr 6 000 kr

I exemplet sänkte vi räntan på privatlånet med en procentenhet. Det gav en besparing på uppåt 6 000 kronor per år jämfört med den genomsnittliga räntan. Inte illa!

Tänk på att du kanske kan få ännu lägre ränta än så. Låt oss titta på möjligheterna!

1. Använd låneförmedlare

Det enklaste och snabbaste sättet att sänka räntan på ditt blancolån är genom att använda en låneförmedlare för att jämföra lån. En låneförmedlare samarbetar med många olika banker och långivare.

Tack vare låneförmedlaren behöver du som vill ansöka om lån inte kontakta alla långivare en och en. Det gör låneförmedlaren åt dig. Dessutom görs bara en kreditupplysning (UC) vilket är bra för din kreditvärdighet.

Flera av långivarna ger erbjudanden direkt men inom 24 timmar borde du ha fått svar från samtliga. Då väljer du bara en som har låg ränta och bra villkor i övrigt. Om du vill kan du lösa befintliga lån eller samla flera lån i ett större blancolån via låneförmedlare. Enkelt!

2. Kolla räntan med banken

Låneförmedlare i all ära men ibland missar de faktiskt intressanta möjligheter. Detta är faktiskt den främsta nackdelen med låneförmedlare: de har inte med alla banker i sin jämförelse.

I snitt är de räntor som banker ger 5 till 10 procent lägre än räntan hos andra långivare enligt SCB:s statistik. Bilden är skev eftersom antalet lån som beviljas åt personer med låg kreditvärdighet lär vara större hos låneinstituten. Det påverkar förstås statistiken.

Ändå: Kontakta gärna din bank och jämför deras ränta för blancolån med erbjudandet du får via en låneförmedlare. Det kan vara billigare – speciellt om du är trogen kund.

Ränta på bankernas privatlån (januari 2020)

De flesta banker tillämpar rörlig och individuellt satt ränta på sina blancolån. Följande tabell visar de nominella räntorna – den effektiva räntan är högre.

  Lägsta ränta Högsta ränta
Nordea 5,80 % 8,55 %
Swedbank 4,09 % 13,09 %
ICA Banken 3,84 % 11,95 %
SBAB 3,60 % 6,80 %
SEB 3,80 % 11,10 %
Ikano Bank 4,15 % 15,94 %

3. Omförhandla räntan på blancolån

Om du redan har ett blancolån kan det löna sig att försöka omförhandla det. Många verkar tro att det bara är bolån som går att omförhandla men så är det inte. Reglerna varierar mellan olika banker och långivare men gemensamt för dem alla är att de gärna har kvar dig som kund.

Många banker kommer att erbjuda dig en lägre ränta ifall du antyder att du funderar på att flytta lånet till en annan bank eller vill betala av det i sin helhet. Prova – det skadar inte!

4. Låna på bostaden

Skillnaden i ränta mellan bolån och privatlån är enorm. Den genomsnittliga räntan på bostadslån ligger i runda svängar mellan 1,5 och 1,6 procent. Inga blancolån är så billiga.

Finns det låneutrymme kvar kommer du mycket billigare undan genom att använda bostaden som säkerhet istället för att teckna ett nytt privatlån.

Se bara till så att du inte får extra amorteringskrav när du utökar lånet. Du bör även försöka amortera lite extra när du får chans så att du slipper få en onödigt lång amorteringstid på de extra lånade pengarna – då kan det bli dyrt ändå.

5. Samla dyra lån och krediter

Det kan verkligen löna sig att samla sina lån och krediter i ett lite större blancolån. Det finns flera skäl. Först och främst har du möjlighet att få låg ränta om du väljer att samla lånen.

Har du snabblån eller sms lån är det särskilt intressant att försöka samla dem i ett billigare blancolån. Du kan även betala tillbaks skulden på kreditkort som du inte använder genom ett samlingslån.

Dessutom slipper du onödiga avgifter som t.ex. avi- och fakturaavgifter som är förknippade med varje enskilt lån.

När du samlar lån och krediter förbättrar du dessutom din kreditvärdighet vilket gör att du på sikt kan sänka lånekostnaden ytterligare.

Samla dyra lån och krediter - kanske säga upp några kreditkort?
Genom att samla dyra lån och krediter i ett billigare blancolån kan du kanske spara tusentals kronor.

8. Betala av ditt privatlån i förtid

Genom att betala av ditt privatlån i förtid minskar du den totala räntekostnaden. Du vet väl om att du har rätt att betala av ett blancolån i förtid utan att behöva betala någon straffavgift?

Banken vill förstås helst att du följer betalplanen men enligt lag har du rätt att lösa ett privatlån när som helst. Du kan också göra extra amorteringar. Bra att känna till ifall du får lite pengar över en månad.

7. Låna mindre

Sist men inte minst vill vi uppmana att låna mindre. Det är lätt att ta lån och många lockas att låna mer än vad de behöver, speciellt till konsumtion. Fundera på om det är så bråttom att köpa det du tänkt dig. Kanske klarar du dig med en billigare produkt eller enklare resa till exempel? Kanske kan du vänta och spara ihop pengarna istället? Generellt sett ska man vara försiktig med lån för konsumtion även om det ibland kan vara praktiskt.

Spara till din drömresa istället för att ta ett blancolån.
Det kan locka att låna för att kunna resa. Då är det bättre att spara ihop pengarna först.
Copy link
Powered by Social Snap