Hur mycket får man låna till en bostad?

Om du funderar på att låna för att köpa bostad undrar du säkert – hur mycket får man låna egentligen? Vi på Strandgatan Tjugo har sammanställt de viktigaste sakerna som avgör den maximala storleken på ditt lån.

Minst 15 procent kontantinsats

Till att börja med får ditt bolån vara som mest 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du betala på annat sätt. Bara för att gränsen är satt vid 85 procent innebär givetvis inte att du måste låna så mycket. Ju mindre bolån du tar i förhållande till bostadens värde desto bättre lånevillkor kan du få.

Låna till kontantinsatsen

Bäst är givetvis ifall du har sparat ihop till kontantinsatsen. I själva verket är det många som tar ett blancolån för att betala hela eller en del av kontantinsatsen. Det finns privatlån (som blancolån även kallas för) upp till 600 000 kronor. Om du lånar så mycket till kontantinsatsen kan bostadens värde med andra ord vara upp till 4 miljoner kronor. Här hittar du billiga lån.

Banken utgår från årsinkomsten

Den i särklass viktigaste faktorn för hur mycket du får låna är din inkomst. De flesta banker brukar bevilja bostadslån som är maximalt 4,5 till 6,5 gånger din årslön, men varje bank har sina egna riktlinjer för hur mycket man får låna. Detta kallas för skuldkvoten. Vissa banker har avskaffat skuldkvoten och gör en helt individuell bedömning från fall till fall.

Som inkomst eller lön räknas:

  • Fast lön från arbete
  • Inkomst från egen affärsverksamhet
  • Pension
  • Ersättningar från det offentliga

Det finns viss flexibilitet bland banker när det gäller inkomsten. Ibland går det till exempel att få bolån vid provanställning eller nystartat företag om kundens inkomsthistorik är god.

Exempel – så mycket får man låna till bostaden

  • 240 000 kr årslön, skuldkvot på 5x: 1 200 000 kronor.
  • 240 000 kr årslön, skuldkvot på 6,5x: 1 560 000 kronor.
  • 360 000 kr årslön, skuldkvot på 5x: 1 800 000 kronor.
  • 360 000 kr årslön, skuldkvot på 6,5x: 2 340 000 kronor.

Driftskostnad – KALP

Banken eller bolåneföretaget gör därefter en bedömning av driftkostnaden. Detta kallas för KALP – kvar att leva på. Banken vill nämligen veta att du har tillräckligt med pengar att leva på när du betalat de fasta skulderna. I denna beräkning tittar långivaren på om du har barn som bor hemma och dina befintliga lån och skulder. Hög KALP är bra. Då kan du få låna extra mycket till din bostad.

Kan sparande avgöra hur mycket man får låna?

Banken kan ta hänsyn till andra typer av inkomst i sin bedömning. Däremot ses inte ett sparande, till exempel i aktier eller fonder, som en faktor att ta hänsyn till. Orsaken är att ett sparat kapital inte räknas som disponibel inkomst.

Medsökande kan öka chanserna till lån

Om du har en medsökande som har god kreditvärdighet ökar era chanser att få låna så mycket som du önskar till bolånet. Dessutom finns det en god chans att banken kan erbjuda en lägre ränta på bostadslånet. Orsaken är att risken för lånet minskar för banken och då kan ni få mer generösa villkor.

Hur mycket bör man låna?

Hur mycket du får låna till bostaden är en sak. Det är inte säkert att du bör låna så mycket som du får.

Vad som är en rimlig nivå på bolånet är individuellt, men generellt kan det vara bra om bolånekostnaden inte är större än 30 procent av din inkomst. Då har du tillräckligt med utrymme över för oförutsedda händelser och kan kanske sova bättre om natten också!

Fortsatt läsning

Lyxvilla eller ett enklare boende? Hur mycket du får låna beror främst på din inkomst.
Lyxvilla eller ett enklare boende? Hur mycket du får låna beror främst på din inkomst.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap