Mobilabonnemang och telefonabonnemang – så hittar du det som är bäst

Funderar du på att skaffa ett nytt telefonabonnemang eller mobilabonnemang? Det är en djungel där ute! I denna artikel går vi igenom några olika tips så att du kan hitta en operatör som passar.

1. Tänk på vilket typ av användare du är

Fundera på vilken typ av användare du är. Har du behov av mycket surf, ringer du mycket eller skickar du många SMS? Detta kan påverka vilket abonnemang som passar dig bäst.

För en del personer är det viktigt att kunna ringa så mycket som möjligt. Då är ett abonnemang med fria samtal ett bra val.

Andra pratar nästan inget men surfar mycket varje dag och kanske till och med streamar film och musik. Stämmer det in på dig behöver du ett telefonabonnemang med fri surf.

2. Jämför olika telefonabonnemang

Jämför olika abonnemang och priser innan du tackar ja till ett erbjudande. Det finns många olika operatörer och abonnemang att välja mellan, så det kan vara en bra idé att jämföra olika erbjudanden för att se vilket som passar dina behov och din budget bäst.

Reviewsbird.se är en bra utgångspunkt för att höra vad personer som redan har ett visst abonnemang tycker. Genom att läsa en recension om telefontjänster får du reda på fördelar och nackdelar med de olika alternativ som finns.

Tänk på att – vissa webbsajter som listar de ”bästa mobilabonnemangen” och liknande inte är helt oberoende. Därför är det alltid bäst att skapa en egen lista och jämföra just de aspekter som är viktiga för dig.

3. Se över din nuvarande användning

Ta en titt på dina senaste telefonräkningar. Ta reda på hur mycket du vanligtvis surfar, ringer och skickar SMS. Detta kan hjälpa dig att avgöra hur mycket data, samtalstid och hur många SMS du behöver i ditt nya abonnemang. Nu för tiden har de flesta abonnemang i Sverige fria samtal och SMS men jämför innan du skriver på avtalet.

4. Kontrollera täckningen

Hur bra täckning mobiloperatören har kan ibland bli avgörande för vilket mobilabonnemang du ska välja. Det görs flera oberoende test regelbundet. En av de mest omfattade testerna kallas för P3 Connect. Resultaten för det senaste testet visar att Telia har bäst täckning i Sverige, följt av Tele2, Telenor och slutligen Tre på sista plats.

Även om nästan 90 procent av Sveriges befolkning har tillgång till minst 10 mbit/s mobilnät enligt Post och Telestyrelsens senaste rapport är brist på bra täckning ändå något som drabbar främst landsbygd och mindre orter. Bor du på en sådan plats är tipset att titta på varje operatörs täckningskarta innan du skaffar ett abonnemang.

Bor du i storstäderna har samtliga Sveriges fyra mobilnät utmärkt täckning. Här kan istället vara nedladdningshastighet och responstid blir avgörande för ditt val. Telia och Tre har snabbast nedladdningstid och Tre har bäst responstid. För uppladdning är det ingen större skillnad.

5. Specialabonnemang för ungdom, student eller senior?

Är du ungdom, student eller senior? Då kan det gå att få extra lågt pris hos vissa operatörer. Hallon, Fello, Comviq, Vimla och Tele2 tillhör dem som brukar ha specialpaket för olika åldersgrupper.

6. Stöd för eSim?

En del mobilabonnemang går att få med så kallat eSim. Det är ett digitalt SIM-kort som gör att du kan aktivera ett abonnemang utan att använda ett fysiskt SIM-kort.

Med eSim kan du till exempel ha två nummer i samma telefon – ett privat och ett jobbnummer. Det är också bra för miljön eftersom du inte behöver något plastkort.

7. Behöver du fast telefoni också?

Slutligen kan det vara värt att fundera på om du kanske också behöver en fast telefonlina. Idag är det ganska få i Sverige som fortfarande har det. Men bor du på ett ställe där alla operatörer har dålig täckning kan en fast lina vara ett bra val.

Det är också en extra trygghet. Blir det långvarigt strömavbrott eller ett större tekniskt fel kan mobilnätet bli obrukbart. Den fasta telefonen brukar dock alltid fungera.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap