Måla om hemma – så väljer du rätt färg

Att måla om hemma är en av de där sakerna du kan göra för att ge din bostad ett rejält ansiktslyft med ganska enkla medel. Måla själv om du har tid över och tycker det är kul. Anlita en målare om du känner dig tryggare i att låta ett proffs göra jobbet. Oavsett behöver du välja färg. Eller rättare sagt färger, för oftast blir det snyggast att tänka i termer av färgpaletter snarare än en viss kulör.

Vi på Strandgatan Tjugo satt oss ner och funderade på hur vi tänker när vi väljer färger för väggar och tak i hemmet. Här är nio tips:

  1. Tänk på rummets syfte och hur det ska användas
  2. Använd färgtrender som inspiration men gå gärna mot strömmen
  3. Använd komplementfärger för att skapa harmoni, balans och kontrast
  4. Testa en palett som valts ut av en expert
  5. Var medveten om hur ljuset påverkar rummets färger
  6. Matcha färg utifrån befintliga möbler
  7. Var inte rädd att testa starka och dramatiska färger
  8. Fundera på hur golv, tak och lister samverkar
  9. Tänk på hur färgvalet kommer att påverka helhetsintrycket av hemmet

Låt oss kika närmare på dessa:

1. Tänk på rummets syfte och hur det ska användas

Föreställ dig ett hem där varje rum har exakt samma färg. Tråkigt, eller hur? Varje rum har sitt speciella syfte så varför inte välja en färgpalett som passar bra för hur rummet används?

Låt oss ge några exempel.

  • I sovrummet ska du sova så där är det bra med ett lugnt och harmoniskt färgval. Grönt eller mörkgrönt kan passa bra. Eller varför inte en mörkblå nyans som för tankarna till drömmarnas värld?
  • Vardagsrummet burkar vara en plats där vi tillbringar ganska mycket tid – själva för att koppla av eller i trevligt umgänge med familj eller vänner. Här kan det vara klokt att välja färger som matchar eller kompletterar din stil och som du samtidigt trivs med.
  • I barnrummet brukar starka färger vara en hit. Var inte rädd att experimentera och använda olika färger i olika delar av rummet.
  • Arbetsrummet ska målas i färger som hjälper dig att fokusera. Dova toner av blått, kanske lite åt det turkosa hållet kan passa. Eller toner av gått, speciellt om ditt jobb i sig har med färg att göra.
Färg på vägg i sovrum.
I sovrummet kan det passa bra med en lite mörkare färg, kanske i en nyans av grönt eller turkosa.

2. Använd färgtrender som inspiration men gå gärna mot strömmen

Om du till exempel googlar på vilken färg ska man ha i köket så får du mängder med svar. Dels får du se generella tips om vilka färger som passar, dels kan förslagen variera beroende på storlek och form på rummet, ljus från fönster, stil på huset och så vidare.

Inte nog med det – det finns trender också!

Du kan titta på exempelvis Pinterest för att få inspiration om olika färger och trender. Eller i olika inredningsmagasin.

Vill du vara supertrendig och är beredd på att måla om ofta så kan det vara intressant att följa trender kanske.

Men trender kommer och går. Dessutom är de inte alltid enhetliga. Var därför inte rädd att gå mot strömmen. Vi tycker att det är viktigare med en välbalanserad palett med färger som kompletterar varandra än att varje färg är ”inne” just nu.

3. Använd komplementfärger för att skapa harmoni, balans och kontrast

Ett populärt knep inom inredningsdesign är att använda komplementfärger för att skapa uppfriskande kontraster, men även en känsla av balans och harmoni i rummet.

Komplementfärger är färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln. De hänger ihop kan man säga och förstärker varandra. Dessutom känns det som att de ”passar ihop” med varandra.

Låt oss börja med ett ganska extremt exempel:

Komplementfärg

Eller så här:

Komplementära färger

Dessa bägge kombinationer ligger dock ”längst ut” i färgcirkeln. Ju närmare mitten vi rör oss desto mildare nyanser får vi – mer grått, mindre färg.

Kompletterande färger i mer neutral nyans

Neutrala komplementfärger

Med de sistnämnda exemplen är det ganska lätt att förstå hur färgvalet skulle kunna passa in i ett rum där en färg målas på tre väggar och den andra som en fond på den fjärde väggen.

Komplementfärger kan också användas för att matcha andra inredningsdetaljer med färgvalet på väggarna.

Ännu mer effektfullt tycker vi det blir om du använder så kallade triader, även kallat triadfärger eller triadiskt färgschema. Som namnet antyder är det här tre färger som är i motsats till varandra i färghjulet.

Så här till exempel:

Triader

Eller tre nyanser som ligger sida vid sida på samma sida av färghjulet:

Tre nyanser på samma sida av färghjulet

För en mer harmonisk kombination kan du leta efter nyanser inom samma basfärg, till exempel så här:

Två nyanser av blått

4. Testa en palett som valts ut av en expert

Det finns också färdiga paletter som valts ut av proffs. Med sådana får du färgkombinationer som passar ihop och du slipper oroa dig för att färgerna ska skära sig med varandra.

Klint erbjuder självhäftande provark som är handmålade med riktig färg. Varje provkit består av ett antal färger inom samma färgfamilj. Varje färg är handplockad och utvald för att matcha övriga färger i paletten.

Du beställer alltså ett kit och sedan kan du klistra upp färglapparna på en vägg, ta ett steg tillbaka och bedöma hur det ser ut. Det blir en helt annan upplevelse än att titta i en katalog, på nätet eller i butik. Till exempel ser du hur färgen beter sig under dagen i takt med att ljuset skiftar i rummet.

5. Var medveten om hur ljuset påverkar rummets färger

Ljus som kommer in genom ett fönster och påverkar hur färgen på väggen upplevs.

Utan ljus finns inte några färger. Vilken färg du väljer måste därför delvis bero på vilket ljus du har i din villa eller lägenhet – eller rättare sagt i det aktuella rummet i bostaden.

I norrläge drar ljuset åt det kallare hållet. Målar du med vitt där upplevs färgen lätt som lite blå eller rent av grön. I söder blir det lättare varmare färger och samma vita färg kan upplevas som lite gul.

Vill du ”värma upp” det kalla rummet i norrläge kan du med fördel värja färger som rött, gult eller rosa – eller nyanser av dessa.

I söderläge får du mer ljus på naturlig väg och det är dessutom varmare i sin karaktär. Där kan du ”unna dig” lite svalare färger om du vill utan att rummet känns för kyligt, men du behöver egentligen inte låta söderläget diktera någon särskild färgpalett.

Tänk också på hur ljuset rör sig under dagen och hur mycket ljus som kommer in i rummet. Är det ett rum som får lite ljus eller där ljuset snabbt ”vandrar vidare” kan det vara klokt att välja ljusare kulörer för att rummet inte ska upplevas för dunkelt.

6. Matcha färg utifrån befintliga möbler

Ibland vill man göra en ”total makeover”. Måla om i nya färger och ersätta gamla möbler med nya. Då kan du se varje rum som en vit canvas som ska fyllas med färg och innehåll.

Men ofta har man möbler och inredningsdetaljer som ska få vara kvar. Speciellt om det är designmöbler som kanske både har ett värde i sig och ett affektionsvärde för dig.

I ett sådant läge är det smart att ta hänsyn till möblerna och välja en färgpalett för väggar och tak som matchar möblera så att hela inredningen blir till en helhet. Kanske gör det att den där snygga soffan som tidigare nästan försvann mot tapeten nu kan lyftas fram på ett helt nytt sätt och få en central plats i interiören.

7. Var inte rädd att testa starka och dramatiska färger

Vi är ofta försiktiga i Sverige. ”Lagom”. Det kan vara bra i många lägen men när det kommer till inredning kan det löna sig att våga släppa lite på spärrarna. Prova till exempel en kraftfullare färg som på en fondvägg. Eller köp en soffa som sticker ut från en mer neutral väggfärg. Kanske de färgstarka kuddarna blir som pricken över i?

Förstå oss rätt – milda, lugna och harmoniska färger kan ibland vara helt rätt val. Men det kan vara värt att experimentera med en eller några mer excentriska färger för att skapa lite spänning och djup i rummet. Det gäller både möbler och färgen på väggar och innertak.

Badrum med stark blå-lila färg på en badrumsmöbel.
En klick färg kan liva upp ett i övrigt ganska neutralt rum.

8. Fundera på hur golv, tak och lister samverkar

Ska man måla tak och väggar i samma färg? Eller måla lister och väggar i samma färg? Ibland kan det faktiskt vara en idé att måla monokront som man säger. Det innebär att till exempel tak, väggar, lister och dörrar är i en och samma kulör.

Det kan till exempel fungera bra i ett rum som har många detaljer genom inredningen. Till exempel ett bibliotek eller läsrum där en stor del av väggarna pryds av böcker. Den monokroma färgsättningen gör då att det inte ”blir för mycket” – böckerna i sig bidrar med färgen. Välj gärna en mycket neutral färg. Kanske grått eller grå-beige. Ett annat exempel är ett arbetsrum där du vill skapa så lite distraktion från arbetet som möjligt.

Det går även att måla väggar och tak i samma färg för att skapa mer rymd i rummet genom att gränsen mellan vägg och tak nästan försvinner.

9. Tänk på hur färgvalet kommer att påverka helhetsintrycket av hemmet

Slutligen har vi ett tips att inte bara tänka rum för rum utan på hemmet som helhet. Vad blir helhetsupplevelsen när du kommer in i huset och exempelvis går från hall till vardagsrum via kök till sovrum?

Med en välbalanserad inredningsdesign blir summan av de olika rummen större när de ses som tillsammans som en helhet. Hela bostaden får ”en känsla”. Tänk dig att ditt hus eller din lägenhet ska vara med i ett inredningsmagasin. Kommer bilderna från de olika rummen då att passa ihop? Finns en röd tråd? Eller är det bara en kaotisk samling bilder utan sammanhang?

Varje rum kan få ha sin egen identitet med det är positivt om de tillsammans utgör en helhet.

Så skapar du ett riktigt trivsamt hem!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap