Billån eller privatleasing – Vad är bäst?

Det kan vara svårt att välja mellan att köpa och att leasa en bil. Köp innebär oftast en högre månadskostnad, men i slutändan så äger du en tillgång – ditt fordon. Ett leasingavtal har oftast en lägre månadsavgift och låter dig köra ett fordon som kanske är dyrare än du har råd att köpa.

Att köpa ett fordon med ett konventionellt billån är ganska okomplicerat. Du lånar pengar från en bank, ett kreditinstitut eller ett annat låneinstitut och gör månadsbetalningar under ett visst antal år. En del av varje betalning går till att betala ränta på lånet och resten används för att betala av på kapitalet. Ju högre ränta, desto större betalning. När du betalat av lånet är bilen din till 100 procent.

Vid leasing gör du som köpare en månadsbetalning för att få köra en ny bil under en bestämd tidsperiod. Betalningen är ofta lägre än den månatliga kostnaden för att finansiera en ny bil, men du måste lämna tillbaka bilen i slutet av leasingperioden utan någon äganderätt. Det är smidigt att kunna förutsäga betalningarna och ägandekostnaderna (inga dyra reparationer under garantitiden!).

Svårt att jämföra lån och leasing

Så vad är bäst billån eller leasing? Det är svårt att göra en rättvis jämförelse mellan till exempel ett sexårigt billån och en vanlig treårig leasing. När leasingavtalet löper ut har banklåntagaren fortfarande tre års betalningar kvar, men leasingtagaren måste leta efter en annan bil – eller eventuellt acceptera leasingavtalets utköpserbjudande om ett sådan erbjuds.

Biltillverkaren kan också ge extra rabatter för leasingavtal som inte är tillgängliga för lånekunder. Dessutom kan ”penningfaktorn” (räntan) på en leasingbil vara annorlunda än den ränta som erbjuds på ett lån, vilket gör det nästan omöjligt att göra en rättvis jämförelse.

I allmänhet kostar två treåriga leasingavtal i rad tusentals kronor mer än om man köper en bil (med ett lån eller kontant) och äger den under samma sexårsperiod. Och besparingarna ökar för dig som bilköpare om du fortsätter att behålla bilen, till exempel i ytterligare tre år, vilket ger nio år totalt, även om man räknar med förväntat underhåll och reparationer.

Om leasingavtalets begränsningar avskräcker dig kan du överväga att köpa en billigare ny bil eller en väl underhållen begagnad bil. T.ex. en certifierad begagnad bil från en auktoriserad återförsäljare. Eller att ta ett lån med längre löptid. Oavsett om du köper din nya bil kontant, genom lån eller leasing kan du spara pengar genom att välja en bil som håller sitt värde väl, är pålitlig och har god bränsleekonomi.

Om du vill spara pengar både i början och på lång sikt, köp en begagnad bil. Och betala kontant.

Är leasing rätt för dig?
För att ta reda på om leasing eller köp är rätt för dig tar vi en titt på fördelarna och nackdelarna med leasing.

Fördelar med leasing

  • Du kör bilen under de mest problemfria åren.
  • Du kör alltid en bil av senare modell som vanligtvis omfattas av tillverkarens nybilsgaranti.
  • Leasingavtalet kan till och med omfatta gratis oljebyte och annat planerat underhåll.
  • Du kan köra en dyrare och bättre utrustad bil än vad du annars skulle ha haft råd med.
  • Ditt fordon kommer att ha de senaste säkerhetsfunktionerna.
  • Du behöver inte oroa dig för fluktuationer i bilens inbytesvärde eller gå igenom besväret att sälja den när det är dags att gå vidare.
  • Vid leasingavtalets slut lämnar du bara in bilen hos återförsäljaren.

Nackdelar med leasing

  • I slutändan kostar leasing vanligtvis mer än ett motsvarande billån.
  • Om du leasar den ena bilen efter den andra fortsätter månadsbetalningarna i all oändlighet. Ju längre du däremot behåller en bil efter att lånet har betalats av, desto mer värde får du ut av den. På lång sikt är det billigaste sättet att köra bil att köpa en bil och behålla den tills den är oekonomisk att reparera.
  • I leasingkontrakt anges ett begränsat antal mil. Om du överskrider den gränsen måste du betala en straffavgift för överskridande av kilometerantalet. Se därför till att beräkna hur mycket du planerar att köra.
  • Om du inte håller fordonet i gott skick måste du betala avgifter för överdrivet slitage när du lämnar in det.
  • Om du bestämmer dig för att du inte gillar bilen eller om du inte har råd med avbetalningarna kan det innebära straffavgifter att i förväg avsluta avtalet.

Glöm inte att förhandla

Oavsett om du väljer att köpa eller att leasa bil så glöm inte att förhandla om priset. Många tror att den månadsbetalning som anges i en leasingannons är huggen i sten. Men den siffran kan vara baserad på tillverkarens rekommenderade försäljningspris, som kan förhandlas nedåt precis som om du skulle köpa fordonet.

Tips på vidare läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap