10 sätt att fixa ett mysigt vardagsrum

Ditt vardagsrum är hjärtat av ditt hem – en plats för umgänge till vardags, mysiga fredagskvällar och tillsammans med vänner. Strandgatan Tjugo har satt ihop tio tips för att hjälpa dig fixa ett oemotståndligt mysigt vardagsrum.

1. Skaffa en etanolkamin

Ett sätt att snabbt göra vardagsrummet riktigt mysigt är att köpa en etanolkamin. Levande eld har en förmåga att liva upp ett utrymme och skapa en oemotståndlig mysfaktor. Till skillnad från en traditionell öppen spis eller kamin blir det varken rök eller aska. Du behöver alltså inte installera någon skorsten.

2. Mjuka upp med textilier

Kuddar och filtar i överflöd! Utöka antalet kuddar och filtar på soffan och i fåtöljerna för extra komfort och en inbjudande atmosfär. Välj mjuka, naturliga material för en extra mysig touch. Här har du en otrolig chans att leka med färger och mönster

3. Välj en varm palett

Valet av färgpalett i ditt vardagsrum påverkar hur mysigt det upplevs. Naturliga jordnära färger skapar en lugnande känsla. Vågar du kan du kombinera med varmare färgval som exempelvis toner av orange. Tänk bara på att ju intensivare färg desto försiktigare får du vara med vilka ytor som den ska användas på så att det inte blir för mycket.

4. Skaffa stämningsbelysning

Modeskaparen Oscar de la Renta sa en gång att det viktigaste av allt är att alltid ha perfekt ljussättning. Vi tycker det gäller vardagsrummet också. Skapa flera ljuskällor som kan tändas och släckas oberoende av varandra. Gärna en dimmer i taket så att det går att få ett dämpat stämningsljus, men glöm inte de små och koncentrerade ljuskällorna heller!

5. Inbjudande dofter

Dofterna i ditt vardagsrum kan göra en stor skillnad för helhetsintrycket. Det ska givetvis vara rent och fräscht – och ibland räcker det för att skapa en inbjudande atmosfär när det gäller dofter. Vill du ha ”extra allt” köper du doftljus med en mysig och avslappnande arom.

6. Bjud in naturen

Växter kan ha en magisk effekt på mysfaktorn i ett vardagsrum. Även det mest sterila och minimalistiska av vardagsrum sänker garden om du placerar en riklig benjaminfikus i ett hörn. Fyll på med krukväxter i fönstren eller mellan möbler. Snittblommor blir pricken över i de dagar då du vill att det ska kännas extra ombonat.

7. Skapa en läshörna

Böcker bidrar till att skapa en mysig atmosfär. Låt dem synas! Skapa en hörna eller en hel vägg med böcker, ett litet ”bibliotek” om man så vill. Förslagsvis kan du ha en eller två fåtöljer där också för att bjuda in till läsning, lite avskilt från TV och övrigt umgänge.

8. Tjocka mattor

En tjock och mjuk matta under dina fötter gör rummet direkt varmare och mer inbjudande. Välj en färg och textur som passar din stil. En matta med lång lugg gör att det känns äkta mjukt.

9. Personliga foton och konstverk

Det går att inreda ett vardagsrum helt och hållet med inredningsarkitekt och få till en hög mysfaktor enbart med nyinköpta möbler och prylar. Absolut. Men det är först när du sätter din egen personliga touch på rummet som du kommer åt den där ”äkta” myskänslan. Det kan vara fotografier som du själv tagit eller något konstverk som du skapat eller köpt, minnen och liknande. Några få utvalda saker bara – annars blir det för mycket av det goda.

10. Rensa upp och organisera

Ett rent och organiserat rum ger en lugnande känsla. Ta dig tid att rensa ut det som inte behövs och organisera dina saker så att de är lättillgängliga och snyggt ordnade. Ibland är det enda som behövs en rejäl städning och kanske att flytta på en möbel eller två.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap