Pizzaugn – baka äkta pizza hemma

Med en egen pizzaugn kan du njuta av nybakad italiensk pizza hemma hur ofta du vill! Strandgatan Tjugo undersöker vad du bör tänka på när du ska skaffa en ugn för att baka pizza hemma – ute eller inne.

Vad är en pizzaugn?

En pizzaugn är en ugn som är särskilt utformad för att baka pizza. Tack vare konstruktionen blir resultatet en alldeles perfekt pizza i världsklass. Ofta har de bakbord i sten vilket ger en jämnare värme och en krispigare botten.

Dessutom är temperaturen ofta något högre än i vanliga ugnar, något som vissa menar är ett absolut måste om du vill baka en äkta napolitansk pizza.

Exakt vilken temperatur som är bäst tvista de lärde om. Den ska vara åtminstone 250 grader, men många hävdar att den rätta temperaturen ligger uppåt 300 – 500 grader. Vissa säger 500 grader punkt slut. Celsius alltså, inte Fahrenheit.

Pizzan bakas ofta inte mer än i 1,5 – 2 minuter, vilket är anledningen till den höga temperaturen.

Tips – populära pizzaugnar

 

Vilken ugn väljer vi? Morsø Forno >

4 typer av pizzaugnar

Pizzaugnar har blivit alltmer populära i svenska hem. Dels älskar vi pizza, dels är det ett utmärkt sätt att umgås med vänner och bekanta på.

En pizzaugn i trädgården är ett trevligt alternativ till grillen. Och vet du vad? Många pizzaugnar kan användas som grill också!

Det finns i princip fyra sorters pizzaugnar:

Transportabel pizzaugn

En liten och lätt pizzaugn som du kan ta med dig dit du vill. Varför nöja sig med pizza hemma när du kan få riktig italiensk pizza i sommarstugan också?

Ooni är ett populärt märke i denna kategori. Dessa ugnar finns som gasoleldade eller koleldade och blir varma fort.

Fristående pizzaugn ute

Ska du ha en vedeldad pizzaugn är det givetvis för utomhusbruk. Satsar du rejält på pizza kan du köpa en fristående ugn som även duger bra som vanlig grill.

Denna konstruktion är större än de transportabla varianterna och håller värmen bättre.

Är du händig kan du bygga en pizzaugn. Här finns instruktioner.

Pizzaugn till köket

Har du ingen trädgård men däremot har lite plats över i köket kan en elektrisk pizzaugn för hemmabruk vara lösningen. Den är liten men ger förvånansvärt goda resultat.

Så här kan det se ut:

Tillbehör till grillen

Den billigaste pizzaugnen är den som är som ett tillbehör till grillen. Det är en pizzasten med tillhörande ”lock” som du placerar på grillen. Det ger en spröd botten utan att du behöver investera så mycket i en ugn.

Vad kostar en pizzaugn?

Priset för en pizzaugn varierar mycket mellan olika tillverkare och beroende på konstruktionen. De flesta pizzaugnar kostar mellan cirka 3 000 och 30 000 kronor. Men det finns både dyrare och billigare alternativ.

Vårt tips – tar du pizza på fullaste allvar satsa på en ugn som kostar åtminstone 5 000 – 15 000 kronor. Då får du en kvalitet som du inte blir missnöjd med.

Äkta italiensk pizza direkt ur en pizzaugn!
Äkta pizza måste bakas i en riktig pizzaugn!

Populära märken

Här är de populäraste märkena för pizzaugnar i Sverige:

  1. Ooni
  2. Morsö
  3. Weber

Andra populära pizzaugnsmärken är Sage och Dangrill.

Vilken är den bästa pizzaugnen?

Utbudet av pizzaugnar är stort. En som blivit utsedd till bäst i test av många sajter är en vedeldad pizzaugn i gjutjärn från danska Morsø.

Den är byggd för att ge en jämn och fin temperatur och kan användas året om. Dessutom fungerar den utmärkt för att grilla kött, fisk, grönsaker och annat gott.

Här är en video där den danske kocken Gorm Wisweh bakar en pizza i en Morsø-ugn.

Här kan du köpa denna ugn

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap