Kamado grill vs vanlig kolgrill – vad är skillnaden?

Sommar = grill. Så är det. Långa sommarnätter ger långa härliga grillkvällar med familj och vänner. Bor du i villa eller har stuga har du med stor sannolikhet en grill redan. Men har du hört talas om kamadogrillen? Kamado – det klingar lite japanskt och det är det också.

I denna artikel tar vi en titt på vad skillnaden är mellan en kamadogrill och en vanlig kolgrill. Eller snarare – skillnaderna, för de är flera och ganska så betydande.

Vad är en kamadogrill?

Ordet ”kamado” härstammar från japanska och refererar vanligtvis till en traditionell keramisk ugn eller lerugn med lock, som används för matlagning och matberedning. Kamadogrill är följaktligen en slags isolerad specialgrill med en mycket effektiv bränsleanvändning.

Med en kamado grill kan du inte bara grilla – du kan även använda den för att baka och röka mat.

Många gourmetfantaster älskar kamadogrillar för att de ger maten en alldeles speciell smak.

Vad är skillnaden på en kamadogrill och en vanlig kolgrill?

Det finns flera skillnader mellan en kamadogrill och en vanlig kolgrill:

1. Material och design

Kamadogrillar är vanligtvis tillverkade av keramik eller liknande högkvalitativt isolerande material. Denna konstruktion hjälper till att bibehålla och fördela värmen jämnt vilket ger möjlighet till långsam tillagning. Grillning, bakning och rökning kan ske med högre precision.

Vanliga kolgrillar å andra sidan är ofta tillverkade av metall, vilket ger en ojämnare värme.

2. Bevarar värmen

Kamadogrillar har en utmärkt förmåga att bibehålla värme och fuktighet på grund av de isolerande materialen. Detta gör dem idealiska för långsam tillagning och rökning eftersom de kan behålla låga och stabila temperaturer under lång tid. Vanliga kolgrillar har inte samma nivå av värmeisolering.

Förutom att denna skillnad i värmebevarande förmåga påverkar hur maten tillagas går det också åt mer bränsle i en konventionell grill jämfört med i en kamadogrill.

3. Mångsidighet

Kamadogrillar är mycket mångsidiga och kan användas för olika matlagningsmetoder. Du kan grilla, röka, baka och steka.

Deras förmåga att kontrollera temperaturen gör dem särskilt lämpliga för recept som kräver exakt temperaturkontroll. Vanliga kolgrillar är främst inriktade på grillning och kan vara mindre effektiva när det gäller andra matlagningsmetoder.

Tänk dock på att det är en viss lärandekurva för att bemästra en kamadogrill. Men tro oss – det är värt det!

4. Storlek och portabilitet

Så till en nackdel med kamadogrillar. De är vanligtvis betydglit tyngre och mindre portabla än vanliga kolgrillar på grund av deras keramiska konstruktion. De är därför oftast mer eller minde permanent placerade utomhus.

Du vill så klart inte heller riskera att skada din dyrbara kamadogrill under transport. Ja de är känsligare också än en vanlig kolgrill.

5. Kostnad

Kamadogrillar är ofta dyrare än vanliga kolgrillar på grund av deras högkvalitativa konstruktion. De kan vara en investering för seriösa grillentusiaster och matlagare.

Vanliga kolgrillar tenderar att vara betydligt mer tillgängliga rent prismässigt, även om det så klart finns dyrare varianter även i denna kategori.

Slutats – kamadogrill vs kolgrill

Släpar du fram gillen någon gång ibland och slänger på lite fläskkarré och chorizos så duger en vanlig kolgrill (eller för den delen gasolgrill) utmärkt. Ska du ha med dig grillen på stranden är det också ett givet val.

Men njuter du verkligen av alla aspekter av grillande, älskar mat och matlagning och vill skapa måltider som är långt mer sofistikerade än vad en kolgrill klarar av? Ja då är en kamado grill en klok investering. Antingen som komplement till den ordinarie grillen eller som den enda grill du faktiskt behöver.

Populära kamadogrillar

  • Kamado Sumo
  • Kamado Joe
  • Kamado Sumo Maxi
  • Tanjiro Kamado
  • Weber Summit Kamado

Populära kolgrillar

  • Weber Master Touch
  • Everdure Cube (bordsgrill)
  • Weber Go Anywhere (brikett / kol)
  • Weber Performer Premium
  • Pit Boss Memphis Ultimat

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap