Pooltillbehör – tillbehör som du bara ”måste” ha till poolen

Har du pool hemma eller funderar du på att skaffa en? Härligt! Allt fler svenskar väljer att investera i en egen bassäng. Tänk på att det finns ett antal pooltillbehör som du bör eller måste ha för att kunna njuta av din pool fullt ut och på ett hälsosamt och säkert sätt.

Vi på Strandgatan Tjugo har skapat en snabbguide med några av de vanligaste tillbehören. Varsågod!

1. Poolskydd / överdrag

Ett poolskydd är både praktiskt och det ökar säkerheten. Detta pooltillbehör hjälper till att hålla smuts och löv borta från poolen, vilket minskar behovet av rengöring och underhåll.

Ett rejält poolöverdrag kan också förhindra att barn, husdjur eller andra djur faller i vattnet. Hur kul är det att hitta möss i vattnet under morgonsimmet?

Dessutom är ett poolskydd bra för ekonomin då det motverkar att poolen kyls av när den inte används. Ett pooltak är ett ganska så avancerat poolskydd som dock kan löna sig genom att det sänker uppvärmningskostnaderna rejält. Det blir som en slags växthuseffekt.

2. Poolrobot

En poolrobot, även kallad pooldammsugare, är en liten maskin som använder borstar och vakuum för att rengöra poolen. De billigaste varianterna städar botten medan de lite dyrare varianterna även gör rent väggarna och kring vattenlinjen.

Att köpa en poolrobot är ett effektivt och tidsbesparande sätt att hålla poolen ren och fin. Levahemma.se har ett bra test av poolrobotar som vi kan rekommendera om du funderar på att skaffa en.

3. Poolborste

En poolborste använder du för att skrubba bort smuts och alger från poolens väggar och botten. Även om du har en poolrobot är det klokt att ha en borste också för att kunna skrubba rent lite extra där roboten kanske har missat. Poolborstar är särskilt effektiva mot alger.

4. Skimmernät / håv

Ett skimmernät är en slags håv som används för att fånga upp löv, insekter och annat smuts som flyter på poolens yta. Detta pooltillbehör finns nästan alltid till hands vid poolkanten och et hjälper till att förhindra att smuts sjunker till botten av poolen. Dessutom minskar det risken för att pumpen och filtret ska bli igentäppta. Genom att underhålla poolen förlänger du rengöringssystemets livslängd och det behöver inte rensas lika ofta.

5. Teleskopskaft

Ett teleskopskaft används för att fästa poolborsten, skimmernätet och andra rengöringsverktyg. Detta gör det möjligt att rengöra hela poolen utan att behöva kliva ner i vattnet.

6. Poolpump

En poolpump behövs för att cirkulera vattnet i poolen och pumpa in det till rengöringssystemet. En effektiv pump är viktig för att hålla poolens vatten rent och fräscht.

7. Poolfilter

Rengöringssystemet i simbassängen består även av ett poolfilter som arbetar tillsammans med poolpumpen för att fånga upp smuts och föroreningar. Det finns flera typer av poolfilter. Sandfilter och patronfilter är vanliga men det finns även filterpåsar, kiselgurfilter och filterglas. Detta pooltillbehör, tillsammans med pumpen, är ett absolut måste.

8. Poolkemikalier

Poolkemikalier används för att balansera pH-värdet i poolvattnet och för att desinficera – att förhindra tillväxt av alger och bakterier. Några av de vanligaste poolkemikalierna inkluderar klor, antiklor, aktivt klor och flockningsmedel.

9. Poolvärme

I vårt svenska klimat kan det lätt bli lite väl kallt vatten i en pool om det saknas poolvärmesystem. Med en poolvärmepump eller solfångare får du lätt en behaglig badvattentemperatur.

Skaffa gärna ett poolöverdrag eller ett pooltak så att du inte släpper ut för mycket värmeenergi när poolen inte används.

Pooltak
Har du möjlighet att skaffa ett pooltak är det ofta en bra investering. Du håller vattnet varmt och rent. är det tillräckligt högt kan du även simma om vädret råkar vara lite dåligt.

10. Termometer

Det kan vara kul, men inget måste, att ha en termometer i poolen – speciellt tidigt på säsongen när det kan vara lite kyligt. Har du pooluppvärmning kanske den har en termostat men annars är det smidigt med en pooltermometer för att hålla koll så att du inte eldar på för mycket med uppvärmningen.

11. Poolmöbler

Sist men inte minst – skaffa några rejält mysiga och sköna poolmöbler. De flesta av oss tillbringar trots allt större delen av sidan vid poolkanten snarare än i vattnet. En soffgrupp och solstolar är en klassisk uppsättning som garanterar härliga stunder vid poolen.

Sammanfattning – pooltillbehör som du måste ha

Vad är en pool utan pooltillbehör? I denna artikel har vi gått igenom några av de vanligaste tillbehören för en fulländad badupplevelse. Alla är inte obligatoriska men för oss är samtliga i princip ett måste.

Här är en sammanfattning:

 1. Poolskydd / överdrag
 2. Poolrobot
 3. Poolborste
 4. Skimmernät / håv
 5. Teleskopskaft
 6. Poolpump
 7. Poolfilter
 8. Poolkemikalier
 9. Poolvärme
 10. Termometer
 11. Poolmöbler

Så se till att skaffa dessa och simma sedan lugnt!

Tips – Funderar du på att köpa pool? Läs vår guide!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap