6 saker att tänka på när du ska teckna elavtal

Det talas mycket om elavtal och elpriser nu för tiden. Inte så konstigt – för många svenskar är elräkningen en stor kostnad varje månad, speciellt under vissa perioder av året.

Strandgatan Tjugo håller alltid ett öga på elräkningen och är aldrig ”trogna” vårt elbolag utan byter så snart vi ser att vi har nytta av det.

Här är 6 saker som vi tycker du kan ha i bakhuvudet om du funderar på att byta elleverantör:

1. Det är stor skillnad mellan olika elavtal

Det finns betydande skillnader mellan olika avtal och du kan spara en hel del pengar genom att välja rätt.

Som exempel kan nämnas att det för närvarande finns över 100 olika elhandelsföretag som erbjuder avtal med 1 års fast elpris.

Vi rekommenderar starkt att du jämför elpriser för att se hur mycket du kan spara. Det kan göra en stor skillnad för din ekonomi på sikt.

2. Krångligt att byta elavtal? – Nej faktiskt inte!

Att byta elavtal kan verkligen vara en lönsam affär. Känns det krångligt? Avgör själv – så här går det till:

  1. Kontrollera vilket elavtal du har idag och om det finns någon bindningstid kvar.
  2. Det kan vara bra att ta fram en faktura från ditt nuvarande elhandelsföretag eftersom detta innehåller information som en annan elhandlare kan behöva.
  3. För att hitta ett billigare eller bättre elavtal kan du använda Elpriskollen.
  4. Kontakta sedan det bolag du vill byta till och gör bytet!

3. Det är inte alltid billigast att binda elavtalet på sommaren

Det är lätt att tro att det är billigare att binda sitt elpris på sommaren då elen ofta är billigare, men det finns faktiskt inte något tydligt mönster som visar på detta menar Energimarknadsinspektionen.

Prisutvecklingen kan variera från dag till dag och från årstid till årstid, så det är inte nödvändigtvis bättre att binda sitt elpris på sommaren än på hösten, vintern eller våren. Men det kan ju finnas tendenser förstås.

Poängen är: Följ prisutvecklingen dag för dag, året runt, och jämföra priser mellan flera olika elhandelsföretag, gärna så många som möjligt. Genom att göra det kan du alltid hitta det bästa avtalet för din situation och göra en bra affär.

Så istället för att vänta på ”rätt tillfälle” att teckna elavtal, bör du se till att göra din research och jämföra alternativ regelbundet för att säkerställa att du alltid får det bästa möjliga avtalet för dina behov och budget.

4. Grön el är alltid grön

Hur kan du vara säker på att du verkligen får el från förnybara källor när du tecknar ett grönt elavtal? Det är enkelt. I Sverige ursprungsmärks nästan all el, vilket innebär att om du väljer en produktionskälla som exempelvis vindkraft så garanterar din elhandlare att lika mängd el från vindkraft stoppas in i systemet som du använder.

Med andra ord – bryr du dig om miljön? Välj då ett grönt elavtal. Vårt tips är att använda ett verktyg som Elpriskollen för att jämföra elavtal som levererar grön el.

5. Tänk på att det kan finnas en rabatt också

Teckna nytt elavtal? Då finns stor chans att du kan få rabatt också. Det kan till exempel vara att du får lägre påslag under en tid eller det inte finns någon fast avgift under ett antal månader.

Men låt dig inte lockas enbart av rabatten utan jämför priserna på elavtal, inklusive rabatt. Endast då kan du veta att du verkligen gjort en bra affär och inte bundit dig vid något som i själva verket är dyrare än det billigaste elabonnemanget.

6. Bli aldrig nöjd med ditt elavtal

Elmarknaden ändras hela tiden. Det som var det mest fördelaktiga alternativet för ett, två eller tre år sedan kan mycket väl vara föråldrat idag.

Det är därför alltid en god idé att regelbundet granska ditt elpris. Bestäm själv hur ofta.

Alltså: Ta för vana att jämföra olika elpriser för att se om det finns möjlighet att få ett ännu bättre avtal.

Läs också

Så kan du spara hel hemma

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap