8 saker som du inte ska slänga när du rensar bostaden

Dags för vindsstädning, garagestädning eller garderobsstädning? Räkna med att du kommer att hitta en hel del prylar som du kanske nästan helt glömt bort att de fanns.

Även om vi på Strandgatan Tjugo brukar förorda ett städat hem, fritt från onödigt mycket krimskrams, finns det faktiskt flera bra exempel på saker som du bör överväga att spara. Vill du inte spara dem kan du försöka sälja dem istället.

Här är vår lista!

1. Gammal grammofonspelare

Ack du gamla goda tid då grammofonspelaren intog en central plats i våra vardagsrum! Men som du kanske märkt har grammofonen kommit tillbaka och till och med blivit trendigt.

Kanske är det lite av en revolution mot allt det digitala och ytliga. Eller är grammofonspelaren rent av bättre?

Vinyl har ett högre frekvensomfång och en viss ofullkomlighet med en del analogt bakgrundsljud och en nypa knaster, vilket ger en särskild känsla. Dessutom är många LP-skivor mastrade på ett sätt som medger en finare ljuddynamik på en lite bättre stereo. Streamad musik och musik på CD eller MP3 däremot är anpassad att fungera i allt från telefonen till bilstereon, vilket innebär kompromisser för ljudet.

Även om de lärde tvista om vad som ger bäst kvalitet, vinyl eller digital inspelning, är de flesta överens om att den naturligt varma känslan som en vinylspelare återger är svårslagen.

Hittar du en gammal skivspelare så damma av den och gör den till en del av familjen! Franks Garage har en bra lista med vinylspelare som du kan jämföra med.

2. Vinylskivor, CD-skivor och kassettband

Sedan har vi själva mediet: vinylskivor. Hittar du en skivspelare hittar du säkert också en samling LP-skivor och kanske även en och en annan singel/EP. Kanske hittar du den där gamla CD-samlingen från ungdomsåren på 90-talet. Eller ännu roligare – kassettband!

Här handlar det förstås mycket om nostalgi. Men inte bara! Vissa exemplar av just vinylskivor kan vara ganska värdefulla. Vill du inte spara dem så prova att sälja dem istället! Bläddra lite i katalogen på Catawiki till exempel för att få en uppfattning om prisbilden.

3. Antika möbler

Du har säkert sett Antikrundan någon gång. Håll med om att det är lite kul, även om du kanske inte råkar vara särskilt möbel- eller konstintresserad själv.

Det är något speciellt med gamla möbler, i varje fall om de tillverkats av en riktig möbeltillverkare och inte är något billigt som handlats på IKEA på 70-talet.

Vissa möbler har nästan en själ och den där gamla byrån kan bli pricken över i:et i hemmet. Även i en interiör som i övrigt är ganska modern och avskalad.

Samma sak här – vill du inte behålla möblerna så försök att få dem värderade och sälj dem. Du kan prova exempelvis på Blocket eller Tradera, men var inte för blyg i prissättningen! Har du tålamod kan du kanske få ut en slant.

Är det något riktigt värdefullt du har hemma på vinden så bör du dock snarare prata med en duktig auktionsfirma, exempelvis Bukowskis eller Uppsala Auktionskammare.

4. Tavlor

Tavlor tillhör samma kategori som möbler egentligen. Skillnaden är att det kanske är större sannolikhet att hitta en gammal tavla som är värdefull än att någon av möblerna ska vara det. Dessutom tar tavlor inte så stor plats så det är lätt att glömma bort att det finns ett litet konstverk någonstans där i ett hörn.

Konst kan också finnas i form av skisser eller vara oinramade. Har du haft någon i släkten som intresserat sig för det konstnärliga finns kanske en chans att du hittar just denna typ av ”dolda” verk bland allt bråte.

Det är kul hur konst fungerar. Om en tavla är värd något eller inte har inte så mycket att göra med hur vacker den är. Råkar den ha målats av en konstnär som sedan dess blivit mer känd och eftertraktad har sannolikt även priset stigit.

Vad du kan få för gammal tavla beror givetvis på vad någon är villig att betala. En auktion via ett duktigt auktionshus brukar vara rätt sätt att få reda på det.

5. Fotografier och minnen

För allt i världen – släng inte de där gamla fotografierna som du hittar. Även det som idag känns som trams kommer du garanterat att uppleva som kul i framtiden.

Snarare: Ta tillfället att scanna in dina gamla bilder så att du har dem digitalt också. Då riskerar du inte att bilderna bleknar bort. Ge sedan de gamla fotoalbumen en egen hylla i bostaden. Det förtjänar de!

6. Instrument

Musikinstrument kan vara värda en hel del pengar. Är de i gott skick så är åldern sällan ett hinder.

Vill du inte sälja och inte själv planerar att börja spela kan en gammal gitarr, en saxofon, ett gammalt piano eller till och med en flöjt fungera som roliga tillslag i inredningen. Perfekt för att höja mysfaktorn i vardagsrummet till exempel.

7. Smycken

Här pratar vi potentiellt höga värden. Om vi bortser från affektionsvärdet finns det flera saker som påverkar värdet på ett smycke. Oftast är materialet avgörande. Guld, silver, diamant eller ädelstenar.

Men är det tillverkat av en berömd juvelerare, varit del av en begränsad kollektion eller om det bevisligen burits av någon berömd person, ja då kan förstås marknadsvärdet långt överstiga värdet för själva råvaran.

Hur som helst – hittar du smycken gör du rätt i att undersöka om de kan vara värda något.

8. Kläder

Slutligen har vi kläder. Här är nog risken stor att det mesta du hittar har lågt eller inget värde. Men tänk på att second-hand är populärare än någonsin. Miljötänk och ett ökat intresse för det unika är bidragande faktorer.

Hittar du gamla märkesplagg bör du definitivt se om de går att sälja – eller varför inte piffa upp din egen garderob? Övriga kan du ge bort till välgörenhet.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap