Genom att dra ner på energiförbrukningen och spara el hemma slår du två flugor i en smäll. Det är bra för miljön och du minskar dessutom utgifterna i hushållskassan och kan få pengar över till annat.
Strandgatan Tjugo listar 16 tips på olika sätt att spara energi. De flesta är enkla spartips som du kan komma igång med direkt, andra kräver viss investering.
Så kan du spara el hemma
- Mät din elförbrukning
- Tilläggsisolera och täta
- Skaffa miljövänlig uppvärmning
- Spar el genom att byta glödlampor och släcka ljuset
- Duscha kortare & använd snålt duschmunstycke
- Koppla ur elapparater
- Ställ in viloläge på skärmar
- Se över elförbrukningen i kyl, frys och andra vitvaror
- Använd kyl och frys på ett smart sätt
- Laga mat med lock, använd tryckkokare & mikro
- Skaffa solceller för att tillverka el
- Skaffa eventuellt solfångare för att värma vatten
- Använd motorvärmarens timer rätt
- Välj en ”lagom” TV och spar energi
- Tvätta på låg temperatur och med full maskin
- Använd diskmaskin istället för handdisk
Låt oss titta närmare på dessa tips:
1. Mät din elförbrukning
Kan du ta reda på vad som drar mycket el och hur stor förbrukningen är så är det också enklare att börja spara el.
Det finns enkla strömmätare för hushållsbruk. Elbolag med timpris så som Tibber och Greenely har appar i vilka du lätt kan se när du förbrukar mest el och vad det kostar.
Kom ihåg att välja förnybar er för att få så låg miljöbelastning som möjligt.
Läs även: Vilket elavtal är bäst?
2. Tilläggsisolera och täta
Bor du i villa? Då bör du se över isoleringen och tilläggsisolera vid behov. Varför elda för kråkorna?
Om du funderar på att spara energi med golvuppvärmning bör du ha bra isolering under värmeslingorna.
Byt ut gamla fönster och dörrar. Se över gamla tätningslister runt dörrar och fönster.
3. Skaffa miljövänlig uppvärmning
Uppvärmning är ofta den i särklass största energislukaren i en bostad. Har du värme från direktverkande el kan du göra massiva besparingar genom att byta till ett mer miljösmart värmesystem.
En bergvärmepump eller jordvärmepump är en investering som finansierar sig själv inom några år.
Vill du inte lägga ner lika mycket pengar eller om du inte kan eller vill gräva i trädgården är en luftvärmepump ett utmärkt alternativ.
Tips – Sänk inomhustemperaturen så kan du spara en hel del el, speciellt i utrymmen som du inte vistas i så ofta.
4. Spar el genom att byta glödlampor och släcka ljuset
LED-lampor drar runt 80 procent mindre el än vanliga glödlampor. Dessutom räcker de 10–20 gånger så länge. Ta för vana att släcka ljuset i de rum som du inte vistas i.
5. Duscha kortare
Får du varmvatten från varmvattenberedare kan du spara mycket el (och vatten) på att duscha kortare. Byt ut till snålspolande och effektiva duschmunstycken och blandare. Kom ihåg också att du spar mycket energi på att duscha istället för att bada.
6. Koppla ur elapparater
I ett modernt hem finns ofta mycket elutrustning. Tyvärr är det lågt ifrån alla apparater som är energieffektiva – ens då de är avstängda. Mobilladdare, spelkonsoler, TV, dator och bildskärmar är exempel på utrustning som även drar ström i stand-by-läge. Dra ur kontakten eller använd grenkontakt med strömbrytare för att minska elförbrukningen.
7. Ställ in viloläge på skärmar
I varje hem finns numera minst en dator och mobiltelefon – ofta flera och på det kanske också en eller flera surfplattor. Ställ in så att viloläget på samtliga skärmar går igång så snabbt som möjligt. Räknat på alla apparater och på sikt kan det bli ganska mycket el som kan sparas.
8. Se över elförbrukningen i kyl, frys och andra vitvaror
En föråldrad kyl och frys slukar mycket energi. Dessutom är den typen av varor igång dygnet runt. Byt ut mot apparater med en högre energimärkning så blir det många kilowattimmar och kronor i minskad elräkning du kan spara varje månad. Titta även noga på energiförbrukningen på vitvaror som tvättmaskin och torktumlare när det är dags att byta.
9. Använd kyl och frys på ett smart sätt
Temperaturen i kylskåpet ska vara +6°C och i frysen -18°C. Luften omkring kyl/frys måste kunna cirkulera obehindrat. Dammsug baksidan ofta så att det inte samlas damm där. Frosta av frysen en gång per år. Spar ytterligare el genom att tina upp man från frysen i kylen. Varm mat som du ska kyla in eller frysa in bör svalna i rumstemperatur först.
10. Laga mat med mindre energi
Använd alltid lock på kastrullerna när du lagar mat. Undersök så att kastrullernas botten inte blivit ojämn. Ska du koka vatten kan du spara el genom att använda vattenkokare.
Tryckkokare är ett smart sätt att korta ner tillagningstiden för en lång rad maträtter, inklusive att koka potatis. Mikron är bra för att värma upp mindre portioner mat.
11. Skaffa solceller
Att installera solceller på taket leder förvisso inte till att du spar el, men du spar definitivt pengar på den el som du måste köpa. Ja du kan till och med sälja el till elnätet när du har ett överskott. Extra intressant är det förstås när elpriset är högt.
12. Skaffa eventuellt solfångare
Solfångare är en släkting till solceller men med en helt annan teknik. Istället för att producera el värmer solfångaren upp vatten. Har du pool eller källarutrymmen som måste värmas upp kan du spara mycket energi på att använda solfångare.
13. Använd motorvärmarens timer rätt
Med motorvärmare till bilen minskar du energiförbrukningen. Men överdriv inte! Är det mer än +10°C behövs den inte. Är det runt 0°C ska den vara igång maximalt 1 timme. Är det -15°C räcker 1,5 timme.
Kör du elbil kan du troligtvis värma upp den via app när bilen är ansluten till laddaren. Ställ in rätt tid så får du optimal förbrukning.
14. Välj en ”lagom” TV och spar energi
Det kan vara stor skillnad på hur mycket el en TV drar. En plasma-TV slukar energi. Välj med fördel LED / LCD istället så spar du mycket el. Ju större skärm det är desto mer energi drar den. Samma sak med upplösningen. Du kanske inte behöver en 85” 8K TV ändå?
15. Tvätta rätt
Tvätta kläder på så låg värme som möjligt och undvik att tvätta med halvfull maskin. Många maskiner har energisparprogram – använd det! Torka tvätten på torkställning eller lina. Är inte det möjligt så är torktumlare energisnålare än torkskåp. Måste / vill du ändå använda torkskåp bör du se till så att tvätten har centrifugerats väl först.
16. Använd diskmaskin
Det går åt mindre el att diska i diskmaskin jämfört med för hand. Ställ in på ett energisnålt program och se till så att maskinen är full innan du kör igång den. Skölj inte disken i varmt vatten innan du ställer in den i diskmaskinen.
Mer läsning
Saker att tänka på när du ska teckna elavtal