7 tips som förenklar vardagen för seniorer

Kroniska hälsotillstånd och åldrande kan göra att de enklaste vardagliga uppgifter upplevs som en utmaning. Tack och lov finns det massvis med enkla men användbara tips och tricks som förenklar vardagen för seniorer. Som en bonus minskar risken för olyckor och skador.

Kreativa ”hacks” med billiga hushållföremål kan inte sällan fungera bättre än high-tech-prylar. Strandgatan Tjugo bjuder här på 7 användbara tips och tricks för seniorer och förklarar hur de kan förenkla vardagen. Självklart kan detta även vårdgivare ha nytta av denna kunskap.

7 tips som gör vardagen lättare för seniorer

1. Nå objekt längst in i kylskåpet

Det kan vara svårt för äldre vuxna att nå föremål längst in i kylskåpet. För att göra det lättare, lägg till en snurrbricka (kallas även för Lazy Suzan) på en kylskåpshylla. Snurrbrickan roteras så att man kommer åt det man behöver utan att sträcka sig in kylen.

2. Runda av skarpa möbelhörn för att förhindra skador

Köksbänkar, soffbord eller nattduksbord med skarpa hörn kan vara en olycka som väntar på att hända. Det finns hörnskydd av gummi att köpa som effektivt mjukar av hörnen. Alternativt kan du köpa en slags speciallera som omvandlas till silikon när den torkar.

3. Sätt upphöjda klistermärken på nycklar, telefon och fjärrkontroll

För seniorer med åldersrelaterad synnedsättning eller andra ögonsjukdomar kan det vara svårt att hitta rätt nyckel eller till och med att byta kanal på tv:n eller ringa. Att fästa upphöjda knappklistermärken på den nyckel som används oftast och på utvalda telefonknappar och TV-fjärrkontrollknappar är en smart lösning på problemet. På så vis blir det genast mycket lättare att hitta rätt.

På telefonen kan till exempel knapp nummer 2 och 8 markeras ut. Plötsligt kan man knappa in vilket nummer som helst utan att ens titta på telefonen! På tv:ns fjärrkontroll kan on/off-knappen markeras liksom kanal ett och volymknappen.

4. Håll sugröret på plats

Har du någon gång märkt en äldre person som ”jagar” sugröret i koppen när de dricker? Tejpa fast en klädnypa vid sugröret och fäst den vid glaskanten så blir det genast lättare. Detta håller sugröret på plats.

5. Använd gummiband på koppar för bättre grepp

Helt vanliga gummiband kan sättas runt koppar och muggar för att göra dem lättare för svaga och skakiga händer att hålla i. Det här tricket kan även fungera för tunnare föremål som till exempel tandborstar eller pennor. Det finns även speciella skumhandtag för pennor och tandborstar att köpa.

6. Organisera medicineringen

High-tech i all ära men när det kommer till medicinering är det ofta bättre att följa KISS – keep it simple stupid! Det finns speciella appar för medicinering men det kan krångla till det onödigt mycket. En vanlig kalender på kylskåpet slår de flesta appar. Den klassiska dosetten är svårslagen. Förvara alla medicinburkar på ett och samma ställe, förslagsvis i en liten låda som är ämnad för ändamålet.

7. Tvålstopp!

Tvål är som bekant hal. Det är lätt att tappa tvålen i duschen eller badkaret. Det kan vara besvärligt att plocka upp en tvål. Farligt är det också. Då är det mycket bättre att välja någon trevlig duschkräm med pumpflaska. Fäst en flaskhållare på väggen så är det bara att trycka på knappen för att portionera ut lite mera duschkräm.

Håll ögonen öppna – snart slår vi upp portarna för vår hjälpmedelsbutik!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link