Så väljer du rätt klocka för äldre

Att välja klocka för äldre

Några få individer ur den äldre generationen har kanske fått uppleva ”guldklockan” efter en lång och trogen tjänstgöring. Idag är det få personer som stannar kvar hos en och samma arbetsgivare i 25-30 år. Ännu färre kan räkna med en belöning annat än pensionen, en klapp på axeln och kanske lite extra gott fikabröd.

En klocka – den perfekta gåvan?

Även om vi inte längre belönas med klockor har de på intet sätt gått ur tiden. Det är lika populärt med armbandsur idag som någonsin. En klocka är så mycket mer än bara ett sätt att mäta tiden. Den är ett uttryck för vår stil och avslöjar på något vis lite av vem vi är. En stilren klocka kan till exempel tyda på stilmedvetenhet och en känsla för elegans. Den som bär en digital klocka kanske är mer praktiskt lagd – men inte nödvändigtvis. Den kan också vara ett uttryck för nostalgi, ett sportintresse eller vara ett stilistiskt medvetet val.

En klocka är en utmärkt present oavsett ålder. Känner du personen i fråga någorlunda väl är det relativt lätt att hitta ett passande armbandsur. Det är en liten och praktisk present som är lätt att ta med sig. Dessutom finns det klockor i alla tänkbara prisklasser.

Så väljer du ett passande armbandsur för äldre

Vi på Strandgatan Tjugo gillar allt som underlättar i vardagen. Om du funderar på att köpa en klocka till exempelvis morfar eller farmor har vi ett antal tips som kan hjälpa dig att välja rätt. Så här tänker vi:

  • Stora siffror: Nu utgår vi från att ålder innebär sämre syn. Det är förstås inte alltid sant, men som regel brukar en tydlig urtavla vara ett måste. Alla siffror behöver inte nödvändigtvis finnas där – det kan räcka med 12, 3, 6 och 9. Ibland kan det rent av vara en fördel med färre siffror eftersom det blir mindre plottrigt.
  • Digital eller analog klocka? Generellt sett brukar äldre uppleva att det är svårare att läsa av en digital klocka än en analog. Det gäller särskilt för dementa personer. Det kanske främst är en fråga om vad personen i fråga har vant sig vid. Om digitala klockor tillhör favoriten kan det dock vara en god idé att fortsätta på det spåret.
  • Talande klockor: Om synen är dålig kan ett talande armbandsur vara ett alternativ. Med ett knapptryck säger uret till exempel ”fredag, fem minuter över elva på förmiddagen”. Det finns även andra språk än svenska, till exempel danska, norska, finska, engelska och polska.
  • Ingen nickelallergi: All metall måste givetvis vara behandlad mot nickelallergi eller vara nickelfri.
  • Ingen latex: Latexfria armband är ett måste för att undvika eventuella allergier.
  • Standardbatterier: Förr eller senare måste batteriet bytas. Se till så att standardbatterier används så att det kan bytas hos vilken urmakare som helst.
  • Glöm inte stilen! Man tappar inte stilen bara för att man åldras. Försök hitta ett armbandsur som passar personens stil. Det kan bli fånigt om klockan utstrålar att det är ett hjälpmedel. Det finns många stilrena klockor till exempel som fungerar utmärkt även för äldre.

Ta gärna en titt i vår hjälpmedelsbutik för några väl valda armbandsur för äldre.

En analog klocka föredras av många äldre.
Många äldre föredrar en analog klocka framför en digital.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap