Köpa bäddsoffa? Tips & sådant du bör tänka på

En bäddsoffa är ett perfekt val för dig som gillar konceptet 2 i 1. En smart pryl som spar plats och har flera användningsområden. I denna artikel går vi igenom sådant som är bra att känna till kring bäddsoffor – sådant du bör tänka på inför ditt köp.

Varför köpa bäddsoffa?

En bäddsoffa spar plats. Till vardags ser den ut som en helt vanlig soffa. Ja, faktum är att de flesta inte alls för tankarna till en sovmöbel utan är precis lika väldesignade och snygga som vilken varadgsrumssoffa som helst.

Men du behöver inte ens ha ont om plats hemma för att det ska bli aktuellt att köpa bäddsoffa. Tänk dig bara en sådan sak som att kunna ha gäster som övernattar utan att behöva ett separat gästrum! Eller så har du ett kombinerat gästrum och arbetsrum med en bäddsoffa i. Då finns gott om plats till vardags och när gästerna kommer förvandlar du utrymmet till ett sovrum.

Vilken bäddsoffa ska man köpa?

Du anar inte hur många olika slags bäddsoffor det finns att välja bland. För att bilda oss en uppfattning gick vi till Bäddsofflagret som har ett brett sortiment och i princip alla slags möbler av denna typ. Bäddsofflagret är ett bra ställe att köpa bäddsoffor eller dylikt på.

De berättade att det finns tre typer av bäddmöbler som är populärast:

  • Frambäddade soffor: Längden på sängen fälls ut från soffans framsida. Det innebär att bredden på bäddsoffan inte behöver vara särskilt stor för att då en fullt stor sovyta. Går ofta att använda som permanent säng varje natt.
  • Längsbäddade soffor: Här är soffans längd samma som sängens längd. Vissa modeller lyfter du bara bort kuddarna från så får du en säng. Andra förvandlas till en säng genom att kuddarna lyfts upp. Även denna typ finns i modeller som är lämpade att sova på varje natt.
  • Sängskåp: Detta är inte ens en soffa utan ett skåp. Perfekt för dig som har ont om utrymme och egentligen inte har behov eller plats för en soffa.

Egentligen finns många fler typer av bäddsoffor än så. Det finns bäddfåtöljer som ger en lite smalare säng. Sedan finns divansoffor som är en rejäl möbel och som ser riktigt majestätisk ut till vardags.

Det finns till och med bäddpallar som är som en pall som förvandlas till en säng!

Design och ergonomi

Det finns bäddsoffor av finare material i snygg design och i olika färger. Ja, i princip kan du välja vilket material och vilken färg du vill så här behöver du inte känna att det finns några begränsningar.

Minst lika viktigt vid ett soffval är att tänka på ergonomin som bäddsoffan ger. Speciellt om din bäddsoffa ska ersätta sängen permanent bör dess sovyta vara av hög kvalitet. Välj den lika noggrant som du väljer en madrass. Den högsta liggkomforten får man vanligtvis med hjälp av fjäderkärna. Ska du sova i soffan ofta eller varje dag är tipset att leta efter en som uttryckligen är gjord för ändamålet.

Tips kring hur du använder bäddsoffan

Generellt sett är det viktigt att bäddsoffor vädras väl innan de fälls ihop igen. Då slipper du fuktskador och dålig lukt.

För bästa hygien kan det vara bra om bäddsoffor som används permanent också kommer med ett madrassöverdrag som kan tas av och tvättas vid behov.

Väljer du en bäddsoffa med förvaringslåda får du plats att förvara kuddar, sängkläder och täcken. Praktiskt!

Vad kostar en bäddsoffa?

Priset på bäddsoffor varierar såklart en del och de finns i olika prisklasser beroende på varumärke, material och funktion.

  • Enligt Prisjakt kostar de flesta 2-sitsbäddsoffor mellan 2500 och 12 000 kronor.
  • 3-sitsbäddsoffor brukar kosta från 5000 och upp till runt 12 000 kronor de också.

Du får helt enkelt avsätta en budget och sedan titta på olika alternativ.

Läs också: Vad kostar en soffa?

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap