När blir en bilförsäkring billigare?

Det är stor skillnad i pris mellan olika bilförsäkringar i Sverige. Men det handlar inte bara om att välja ett billigt försäkringsbolag – du kan själv också påverka premien. När blir en bilförsäkring billigare egentligen? Här är 7 saker som gör att du får en lägre försäkringspremie. De flesta av dem beror faktiskt på dina egna val!

1. Din ålder

Hur gammal du är påverkar priset på försäkringen. Hos många försäkringsbolag blir den billigare när du fyllt 25. Det beror på att det statistiskt sett är fler ungdomar som är inblandade i olyckor och fordonsskador.

Tidigare var det dessutom dyrare premie för män än för kvinnor men sedan 2012 är detta inte längre tillåtet enligt lag.

2. Var du bor

Var du bor någonstans påverkar priset på din bilförsäkring. Att bo i en storstad leder vanligtvis till en högre premie jämfört med om du bor på en mindre ort. Att bo på landet ger oftast lägst premie. Det kan till och med vara olika priser inom en och samma kommun!

Detta beror på att risken är olika beroende på var du bor och hur trafiken är i det området. I en storstad är det högt tempo och mycket trafik. Risken för krockar eller parkeringsskador är större.

I vissa områden finns det större risk för bilbränder och skadegörelse. Försäkringsbolaget har statistik på allt sådant och reglerar premierna därefter.

3. Var du parkerar bilen

Har du eget garage? Då kan bilförsäkringen bli billigare. Risken för inbrott, stöld och skadegörelse minskar nämligen ganska mycket då. Att bo i villa är fördelaktigt också för då kan bilen stå parkerad på tomten, eller ännu bättre – i garage på tomten.

Ifall bilen står på gatan hela tiden är risken betydligt större och därmed får du betala en högre premie.

4. Hur långt du kör

En av de främsta sakerna som försäkringsbolag tittar på innan de ger dig ett erbjudande är hur många mil du kör per år. I snitt kör svensken runt 1100 mil per år. De flesta klarar sig därför med att ange en körsträcka på maximalt 1500 mil.

Långpendlar du så ökar givetvis körsträckan rejält. Räkna på hur långt du kör och ange en så exakt körsträcka som möjligt så kan du få en billigare bilförsäkring.

5. Bilmärke, typ och årsmodell

Vissa bilmärken och bilmodeller är mer stöldbegärliga än andra. Premiummärken som exempelvis Audi, BMW, Porsche och Mercedes kostar generellt sett mer att försäkra än exempelvis Renault, Subaru eller Toyota.

Dessutom är en del bilar dyrare att reparera om de råkar ut för en krockskada eller vandalisering.

Ju äldre bilen är desto billigare blir bilförsäkringen generellt sett. Äldre bilar är inte lika stöldbegärliga och de kan vara billigare att reparera.

6. Försäkringens omfattning

Alla bilar måste ha en trafikförsäkring enligt lag. Halvförsäkring eller helförsäkring är däremot frivilligt.

En halvförsäkring täcker exempelvis stöld, inbrott, brand, glasskada och maskinskada (det sistnämnda om bilen inte är för gammal eller gått för långt).

En helförsäkring täcker utöver det som ingår i halvförsäkringen även skador på lack och kaross, en så kallad vagnskadeförsäkring. Om dessa skador orsakas av en annan bil så är det dock den andra bilens trafikförsäkring som står för kostnaden.

Att köpa en halvförsäkring är billigare än en helförsäkring. Att enbart välja trafikförsäkring är givetvis billigast.

Här måste du göra en bedömning. Har bilen ett antal år på nacken kanske du nöjer dig med halvförsäkring. Blir det lackskador så kanske du väljer att inte reparera dem och orsakar du själv en skada på karossen får du ta den kostnaden.

Vill du vara helt säker på att inte få några oväntade utgifter tar du helförsäkring. Det kan dock vara bra att känna till att du kan komma undan billigare om du vill.

Tips – Jämför villkor hos Konsumenternas.

7. Antal skadefria år

Har du aldrig haft ett försäkringsärende eller om det var många år sedan du hade en skada på bilen innebär det en lägre risk för försäkringsbolaget. Därför kan du då också få en billigare bilförsäkring.

Tips på vidare läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap