Vad kostar en soffa och vad avgör priset?

Tänk vad en ny soffa kan innebära för att piffa upp vardagsrummet! Att byta ut den gamla slitna soffgruppen mot en ny kan ge hela bostaden ett lyft. Det är trots allt en plats där de flesta av oss tillbringar ganska många timmar varje dag – ibland för att koppla av, ibland tillsammans med gäster.

Men vad kostar en soffa egentligen och vad är det som avgör priset? Strandgatan Tjugo undersöker!

Priset för soffor varierar kraftigt

Gör en sökning på ”soffa” på en prisjämförelsesajt.

Den billigaste vi kunde hitta dyker upp på PriceRunner och kostar knappt 400 kronor och kommer från IKEA.

Den dyraste soffan hittade vi genom Prisjakt för det ganska oblyga priset 1 189 475 kronor. Då handlar det om en Edra Flap Diamond från Nordiska Galleriet.

Priset varierar alltså kraftigt. Men för gemene man går det ändå att identifiera någon form av ”normalintervall” där de flesta soffmodeller ligger.

  • På Prisjakt kostar majoriteten av sofforna mellan cirka 5 000 och 80 000 kronor. Flest soffor hittade vi i prisklassen 10 000 till 20 000 kronor.
  • På PriceRunner kostar knappt 56 % av alla soffor mellan 5 000 och 20 000 kronor.

Vad avgör priset på en soffa?

Alla soffor har givetvis sina specifika egenskaper och det påverkar priset. Men vad är det som avgör vad den kommer att kosta?

Här är några av de viktigaste faktorerna:

  • Material: Är själva tyget i soffan av bomull, konstläder, läder, plast, kallskum eller alcantara?
  • Slitstyrka: Hur tåligt materialet i en sittmöbel är mäts med måttet martindale och bör vara minst 15 000 för en soffa i hemmamiljö. Kvaliteten påverkar priset.
  • Antal sitsar: Ska soffan ha 2 eller 3 sitsar? Kanske vara 4-sitsig eller en hörnsoffa? Fler sitsar innebär mer material och ett högre pris, allt annat lika.
  • Varumärke: Det som troligtvis mest avgör priset. En soffa från B&B Italia, Ihreborn eller Walter Knoll kostar betydligt mer än en från IKEA eller Chilli. Psst… Du vet väl om att du med en rabattkod för Chilli.se kan köpa en ännu billigare soffa?
  • Stomme och stoppning: En del som du sällan får se men som påverkar hur bekväm möbeln är – och kvaliteten. Ett genuint hantverk med rejäla material kostar givetvis mer.
  • Detaljer: Exempelvis tjäderkant, pikering och kuvertkuddar och hur de är utformade påverkar priset.
  • Funktioner: De vanligaste funktionerna är armstöd och om soffan kan fungera som bäddsoffa eller inte. Det finns även varianter med fällbara ryggstöd och som kan konverteras till olika former.
Exklusiv soffa från en designer.
Kvalitet och design är två faktorer som påverkar priset mycket.

Hur mycket ska en soffa kosta?

Så hur mycket ska en soffa egentligen kosta? Självklart måste du själv sätta en budget och avgöra vad som är prisvärt. Men tänk på att det trots allt är en av hemmets viktigaste möbler. Kanske viktigast efter en riktigt skön säng.

De flesta av oss använder denna typ av möbel i många år. Kanske 10, 15 eller 20 år. Tänk på att det är mycket billigare att betala 30 000 en gång vart 20:e år (1500 kr/år) jämfört med 10 000 kronor vart 5:e år (2000 kr/år).

Om vi tittar på vad soffor brukar gå loss på i snitt får vi en hint om vad de flesta tycker att den borde få kosta. Svaret blir att kostnaden landar någonstans mellan 10 000 och 20 000 kronor.

Men frågar du oss får den gärna kosta en liten slant till – om du får ut en smula extra kvalitet för pengarna och en design som du verkligen älskar.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link