Självklart har du en heltäckande försäkring för villan eller lägenheten, men hur är det med bilen? Det finns tre nivåer på de flesta bilförsäkringar och det är långt ifrån alla konsumenter som väljer helförsäkring. Ska man välja hel eller halvförsäkring för sin bil? Det reder vi ut i denna artikel.
Tre typer av försäkringar för bilar
Till att börja med finns tre nivåer på bilförsäkringar:
- Trafikförsäkring – obligatorisk. Täcker skador på förare och passagerare samt personskada på människor utanför bilen och materiella skador som fordonet orsakar.
- Halvförsäkring (delkasko) – trafikförsäkring plus allriskförsäkring, stöldförsäkring, glasförsäkring, brandförsäkring, maskinförsäkring, räddningsförsäkring och rättsskyddsförsäkring. Exakt vad som ingår kan variera mellan försäkringsbolag.
- Helförsäkring – trafikförsäkring plus det som ingår i halvförsäkring bil samt vagnskadeförsäkring.
Hel eller halvförsäkring för bil – vad väljer jag?
Svaret på frågan om bilen bör vara hel- eller halvförsäkrad beror på ett antal faktorer. Det handlar inte bara om hur mycket risk du vill ta.
Ny bil? Halvförsäkring räcker
Om du köpt en ny eller nästan ny bil räcker det oftast med halvförsäkring. Det beror på att bilen troligtvis har en vagnskadegaranti. Kontrollera att den har det bara och hur länge den gäller. Vanligtvis gäller den i tre år inom Sverige, EU/EES och länder som är anslutna till Gröna kortsystemet.
Med vagnskadegaranti fungerar halvförsäkringen i praktiken som en helförsäkring. Du har fullt försäkringsskydd utan att behöva betala för hela kalaset.
Ersättning på skada som du orsakar? Välj helförsäkring
Den stora skillnaden mellan hel och halvförsäkring är att helförsäkringen även täcker skador som uppstår på din egen bil när du själv orsakar skadan.
Blir du påkörd täcker den påkörande bilens trafikförsäkring skadan. Men kör du in i en stolpe eller kör på en annan bil behöver du en helförsäkring för att få ersättning.
Råkar du ut för en parkeringsskada och den som orsakade skadan smiter kan du få ersättning med halvförsäkring men det kräver bland annat att du polisanmält händelsen och att det finns vittnen (enligt Trafikförsäkringsföreningens riktlinjer), vilket det sällan gör.
Alltså: Vill du känna dig helt trygg med att din försäkring täcker alla skador på bilen, även om du orsakar dem eller om en annan förare smiter från olycksplatsen? Då väljer du helförsäkring.
Vissa försäkringar har svagare halvförsäkring
En del försäkringsbolag har inte lika bra täckning i sin halvförsäkring som andra. Till exempel händer det att rättskydd, allrisk och räddningsförsäkringen är svagare i vissa halvförsäkringar än i andra. Kontrollera noga!
Skadegörelse och skada från väder och vind? Helförsäkring krävs ofta
Vanligtvis brukar det som kallas för ”annan yttre olyckshändelse” endast täckas av bilens helförsäkring. Skulle den bli vandaliserad när den står parkerad eller om ett träd blåser omkull och skadar bilen gäller det att ha den helförsäkrad för att få ersättning.
OBS – Helförsäkring täcker inte alltid allt
Tänk också på att helförsäkring i praktiken inte alltid är den högsta nivån av skydd. Många försäkringsbolag säljer tilläggsförsäkringar för att utöka hel- eller halvförsäkringen.
Ett sådant tillägg kan till exempel täcka skada som uppstår vid krock med vilt. Den kan också inkludera hyrbil om ditt fordon skulle vara okörbart.
Vissa försäkringsbolag kräver dessutom en sådan tilläggsförsäkring för att du ska ha skydd vid skadegörelse eller till och med för parkeringsskador.
Sammanfattning – hel eller halvförsäkring?
Är bilen mindre än tre år räcker det oftast med halvförsäkringen då vagnskadegarantin täcker eventuell vagnskada. Är den äldre än tre år bör du först fundera på vilken täckning du vill ha, sedan jämföra försäkringsbolagen noga för det är stor skillnad i villkoren.