Hemförsäkring i hyresrätt – 11 saker att tänka på

Du bör ha en hemförsäkring, oavsett hur du bor – även i hyresrätt. I denna artikel går vi på Strandgatan Tjugo igenom 11 saker som du som hyr lägenhet bör tänka på.

Du bör ha försäkring – även i hyresrätt

Det finns ingen lag som tvingar dig att ha hemförsäkring. Hyresvärden ansvarar dessutom för reparationer och underhåll av lägenheten, vilket känns tryggt. Men det är en falsk trygghet.

Hyresvärdens försäkringar täcker nämligen inte dina egna saker. Har du köpt ett kylskåp, en diskmaskin eller torktumlare måste du ha en egen försäkring. Samma sak gäller ditt övriga lösöre. Din stereo, dator, musiksamling, kläder – ja allt det du äger. Till och med tapeterna om du själv bekostat dem.

För att få ersättning vid brand, vattenskada, inbrott, explosion eller skadegörelse måste du ha en hemförsäkring.

Skulle din bostad bli totalförstörd upphör hyresavtalet att gälla och hyresvärden har ingen skyldighet att erbjuda dig en annan bostad. En hemförsäkring kan däremot ge dig ersättning för kost och logi under en viss tid i ett sådant läge.

Jämför villkoren

Det är relativt billigt att teckna hemförsäkring i en hyresrätt jämfört med bostadsrätt och speciellt jämfört med villa. Det är faktiskt inte ovanligt att hyresrättsförsäkringen är 20 – 50 procent billigare än motsvarande försäkring i en bostadsrätt.

Men det är också stor skillnad mellan olika försäkringsbolag – inte sällan kan den billigaste försäkringen vara hälften så dyr som den dyraste. Därför bör du alltid jämföra.

En hemförsäkring för hyresrätt kan kosta från cirka 60 kronor per månad upp till runt 120 kronor per månad.

Du kan hitta billigaste hemförsäkring för hyresrätt och andra boendeformer på HemförsäkringHyresrätt.se.

Tänk också på att kontrollera villkoren och ersättningsnivåerna. En dyr försäkring är inte nödvändigtvis bättre, men kontrollera att du får allt vad du behöver innan du accepterar ett erbjudande.

Som student blir hemförsäkringen ännu billigare

Studerar du och bor i hyresrätt kan du komma riktigt billigt undan hos vissa försäkringsbolag. Håll utkik efter studentförsäkringar. Det behöver inte kosta mer än en dryg femtiolapp per månad upp till cirka 100 kronor för de dyraste alternativen.

Hemförsäkringen ger dig ett reseskydd

Ska du ut och resa fungerar din hyresrättshemförsäkring plötsligt som en reseförsäkring. Beroende på försäkringsbolag kan du få skydd i mellan 45 och 60 dagar vid utlandsresa.

Ersättning vid olycksfall eller akut sjukdom brukar alltid ingå. Sedan kan reseskyddet i hemförsäkringen även täcka andra oförutsedda kostnader. Till exempel finns det försäkringar med avbeställningsskydd, ersättning för vissa riskfyllda aktiviteter, förstörda resdagar och/eller förstörd resa.

Många, men inte alla, hemförsäkringar ger också ersättning för evakuering vid krig, terrorattentat eller naturkatastrof. En handfull försäkringsbolag erbjuder ersättning vid evakuering till följd av pandemi eller epidemi.

Du måste ange vilka som ska vara försäkrade

Är det någon mer än du som bor i din hyresrätt måste du ange det till försäkringsbolaget. På så sätt är du säker på att alla som bor i lägenheten kan få ersättning. Dessutom omfattas de då också av reseskyddet vid resa.

Ibland behöver inte övriga personer i bostaden vara folkbokförda på adressen utan det räcker att du anmält dem till försäkringsbolaget. Hos andra bolag krävs att alla försäkrade är folkbokförda på adressen.

Några få försäkringsbolag har även krav på att de medförsäkrade ska dela hushåll med dig som försäkringstagare.

Olika villkor om du hyr ut i andra hand

Har du tänkt hyra ut din hyresrätt i andra hand, på Airbnb eller liknande plattform gäller olika villkor beroende på försäkringsbolag. Som utgångspunkt ersätts inte skador som hyresgäster orsakar utan de måste ha en egen hemförsäkring.

Hos vissa försäkringbolag kan du dock gardera dig genom att teckna en tilläggsförsäkring. Då kan du få upp till mellan 60 000 och 100 000 kronor i ersättning beroende på bolag.

Skyddet för saker utanför bostaden varierar kraftigt

Har din hyresrätt ett förråd kan du få ersättning för saker som förstörs eller stjäls därifrån. Men hur mycket du kan få i ersättning varierar kraftigt. Från 30 000 kronor upp till 200 000 kronor.

Tänk på att värdesaker inte får förvaras i förråd. Har du till exempel smycken eller kontanter där kan du inte räkna med någon ersättning alls ifall dessa försvinner.

Flera hemförsäkringar ersätter också för stöld eller skadegörelse av din cykel. Ofta, men inte alltid, med en självrisk på 25 procent. Har du en trafikförsäkringspliktig elcykel omfattas den dock inte.

Du har även ett skydd för saker du tar med dig

Alla hemförsäkringar för hyresrätter ger dig någon form av rätt till ersättning för saker och värdesaker som du tar med dig utanför bostaden. Det kan till exempel vara plånboken, smycken, klockan eller telefonen.

Blir du rånad eller får väskan ryckt kan du få ersättning från 30 000 kronor upp till 200 000 kronor beroende på försäkringsbolag. Tänk dock på att det kan finnas vissa begränsningar, exempelvis vid fickstöld.

Allrisk ger dig ännu mer skydd

Vissa hemförsäkringar för hyresrätt ger dig möjlighet att teckna ett allriskskydd. Då har du även möjlighet att få ersättning ifall du själv orsakar en skada. Till exempel att du tappar klockan i sjön när du är ute och fiskar eller om du råkar slå sönder mobilen när den trillar ut ur fickan. Ersättningsbeloppet kan variera från 10 000 kronor upp till 200 000 kronor beroende på bolag.

Tänk på försäkringsbeloppet

Hur mycket du kan få i ersättning från din försäkring ifall något händer varierar. Hos vissa försäkringsbolag kan du själv välja vilket belopp du kan få ersättning för. Hos andra kan ersättningen vara allt från 100 000 kronor upp till 1,5 miljoner eller mer.

Om du till exempel har försäkrat bostaden med 500 000 kronor och får en skada för 600 000 kronor får du alltså inte ersättning för hela skadebeloppet. Är skadan på 400 000 kronor är det vad du får i ersättning, inte maxbeloppet.

Till detta tillkommer dock en självrisk. Den brukar vara mellan 900 och knappt 2000 kronor beroende på bolag. Självrisken dras av från den ersättning som du kan få. Har du 1000 kronor i självrisk och en skada på 1200 kronor får du alltså 200 kronor i ersättning.

Undersök kundnöjdheten

Svenskt Kvalitetsindex jämför varje år olika hemförsäkringsbolag för att visa hur nöjda kunderna är. Ofta får de flesta bolag snarlika resultat, men det kan ändå vara värt att kasta ett öga på vad andra kunder tycker. Konsumenternas visar alla resultat. Där kan du även se hur villkoren skiljer sig åt mellan olika hemförsäkringar.

Bor du i hyresrätt anser vi att hemförsäkringen absolut är en av de försäkringar som du bör ha. Som du märker är det en hel del att hålla reda på och både villkor och pris skiljer sig mycket mellan olika försäkringsbolag. Jämför därför noga innan du bestämmer dig!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link