Vanliga frågor om knivar till robotgräsklippare

Robotgräsklippare blir en allt vanligare syn i våra trädgårdar. Det är bekvämt att ha en och de kostar faktiskt inte så mycket. Men hur enkla och praktiska de än är krävs trots allt visst underhåll. Främst är det knivarna som behöver bytas. Lyckligtvis är det lätt. I denna artikel får du svar på dina frågor!

Hur ofta ska man byta knivar på robotgräsklippare?

Hur ofta du måste byta knivarna beror dels på hur stor gräsmatta den klipper, dels hur ofta. Som en riktlinje kan du räkna med att för en tomt på 1000 m2 behöver du ett knivbyte efter 1–2 månader.

Var kan jag köpa knivar till Automower?

Knivar till automower och andra robotgräsklippare går att köpa online, exempelvis hos Gräsklipparknivar.se. Det finns både fabrikat från tredjepartstillverkare eller originalknivar från Husqvarna. Du kan också köpa knivblad i fysiska butiker som till exempel Clas Ohlson och Kjell.

Hur vet jag att det är dags att byta blad?

Det finns två bra sätt att upptäcka om det är dags för ett byte. Det ena är att titta på gräsets toppar. Är de gula och fransiga är det hög tid. Det andra sättet är att försiktigt känna vid eggen med fingret. Känns det som att du inte kan skära dig behöver du byta knivblad.

Hur får jag knivbladen att räcka längre?

Se till så att gräsklipparen bara behöver klippa gräs. Är det mycket kottar och kvistar ute i trädgården slits knivarna onödigt fort.

Varför ska man byta knivar?

Du behöver byta knivarna för att gräsklipparen ska vara effektiv. Är knivarna slöa så slits eller slås gräset av istället för att skäras. Med skarpa knivblad får du en snyggare gräsmatta och mindre slitage på batteri och rörliga delar.

Vad behövs för att byta knivar till robotklipparen?

När du köper nya knivar till din robotgräsklippare levereras de med skruv. Utöver det som ingår i paketet behöver du en stjärnskruvmejsel.

Hur byter man knivar på en robotgräsklippare?

Se till så att gräsklipparen är avslagen med huvudströmbrytaren och lägg den sedan i ryggläge. Ta loss de gamla bladen med en stjärnskruvmejsel. Fäst de nya bladen med den skruv som följer med och dra åt med skruvmejseln. Säkerställ att skruven verkligen har bitit fast. Slutligen provar du så att knivbladen kan snurra fritt innan du startar robotgräsklipparen igen.

Vilka knivar är bäst till robotgräsklippare?

När du köper en ny robotgräsklippare är det ofta knivar av kolstål som den levereras med. Alternativet är att köpa gräsklipparknivar av rostfritt stål med titanöverdrag. De i kolstål håller skärpan längre medan de med titanöverdrag inte går av lika lätt. Du avgör själv vilken av dessa kvaliteter du föredrar.

Är det bra med vändbara gräsklipparknivar?

Vissa knivar går att vända. Det innebär att de håller skärpan dubbelt så länge. När de blivit slöa vänder du dem bara. Nackdelen är dock att de lättare går sönder eftersom de har två hål istället för ett.

Hur många knivar är det på Automower?

Det är tre knivar i en Automower. När du köper nya klipparblad kommer de ofta i paket med 9, 18 eller fler knivblad.

Passar knivar från Automower i robotgräsklippare från andra tillverkare?

Ja, det finns ganska bra kompatibilitet mellan olika robotgräsklippare. Till exempel passar Automowers blad i klippare från Meec och Gardena.

Kan man slipa knivblad på en robotgräsklippare?

Ja, som regel. Knivarna har ofta tillräckligt hög kvalitet för att slipas men säljs trots det som engångsknivar. Dock är frågan om det är lönt att slipa eftersom det är så pass billigt att byta till nya knivar.

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap