7 tips för att bli av med sniglar i trädgården

Sommaren är en härlig tid att böka i trädgårdslandet eller blomrabatten. Tyvärr får vi ofta ofrivilligt dela glädjen med oinbjudna gäster: sniglarna. Dessa blötdjur har en suverän aptit och tackar sällan nej till ett extra mål grönsaker, småplantor och annat gott som finns i trädgården. Vi på Strandgatan Tjugo listar här våra favorittips för att bli av med sniglar i trädgården.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tips på snigelbekämpning

Här samlar vi några av våra tips på produkter för bekämpning av sniglar.

Vår favorit är Stick där det brukar gå att hitta det mesta i kampen mot sniglarna.

Snigeleffekt snigelmedel 0,9 kg

Snigeleffekt Neudorff Snigelmedel

Naturligt bekämpningsmedel som får användas i ekologisk odling. Snigeln äter av kornen som innehåller en järnförening som finns i vår omgivning (järn-III-fosfat). Sniglarna tappar aptiten, dör och förmultnar i jorden. Är regnfast och skadar inte andra djur, husdjur eller människor.

Finns i olika förpackningsstorlekar: 

Granngården: 269 kr

Grön snigelfälla

Snigelfälla

En snigelfälla som lätt smälter in i trädgårdsmiljön. Det enda du behöver göra är att fylla fällan med lite öl och tömma den då och då.

Granngården: 129 kr

Stick: 70 kr

Koppartejp - snigeltejp

Koppartejp

Snigeltejp som fästs kring kruka eller pallkrage. Hindrar mördarsniglar från att ta sig till växterna. När snigelns slem nuddar vid koppartejpen uppstår en liten elektrisk stöt på naturlig väg. Det får mördarsnigeln att vända om.

Koppartejp finns att köpa hos:

5 m x 4 cm:

Stick: 69 kr

4 m x 4 cm: 

Granngården: 69,90 kr

Snigelstaket

Snigelstaket

Med ett snigelstaket skapar du en mekanisk barriär som sniglar inte kan ta sig över. Bygg ett staket själv eller köp färdiga moduler som du knäpper ihop.

Finns att köpa hos:

Stick: 299 kr

Glupska blötdjur

Sniglar är polyfaga, vilket betyder att de äter i princip allt från växtriket. Särskilt glupsk är den Spanska skogssnigeln som är mest känd som ”mördarsnigeln”. Sedan 1970-talet har den fått ett allt starkare fotfäste i våra svenska trädgårdar. Vanliga skogssniglar burkar som regel inte ge sig på våra växter så dessa kan du lämna i fred.

Sniglar förökar sig snabbt. En enda snigel kan lägga flera hundra ägg. Snigeln ger sig helst ut på sina gourmet-resor då vi själva inte gärna befinner oss i trädgårdslandet: på natten och när det är regnigt ute. Det beror på att snigeln är känslig mot torka. Av dessa anledningar kan de vara lite svåra att bekämpa.

Visste du att… om du har många sniglar i din trädgård beror det troligtvis inte på att de ”invaderat” trädgården utifrån, utan på att de förökat sig. Sniglar rör sig nämligen mycket långsamt men förökar sig snabbt.

Att ha en viss mängd sniglar i trädgården skadar inte – tvärt om. De bidrar till nedbrytningen av gamla växter och lämnar efter sig exkrementer som ger jorden näring. Sniglar i komposten är bra till exempel. Mördarsniglar och stora populationer vill vi dock inte ha i vår trädgård.

1. Skaffa djur som äter sniglar

Nästan alla djur i naturen har sina naturliga fiender, så även sniglarna. Att skaffa djur som älskar att kalasa på sniglar är en effektiv bekämpningsmetod. Du kan även skapa en gynnsam miljö i din trädgård för att den ska locka till sig djur som äter sniglar. Vilka djur äter sniglar? Här är några tips:

  • Fåglar: Skatan och andra fåglar äter gärna sniglar. Sätt upp fågelholkar i trädgården så lockar du dem att bosätta sig där.
  • Ankor: Särskilt myskankan är bra mot mördarsniglar.
  • Höns: Varför inte låta dina frigående höns extraknäcka som snigelpolis?
  • Gäss
  • Paddor och grodor: Om du anlägger en damm kan du passa på att skaffa några grodor eller paddor också. De älskar sniglar!
  • Igelkottar
  • Snokar
  • Kopparödlor
  • Jordlöpare: Låt bli att klippa gräset i en del av trädgården
  • Kortvingar: Samma sak här.

2. Avlägsna sniglarna fysiskt

I många fall kan det räcka att patrullera trädgården eller trädgårdslandet då och då och leta efter sniglar. Enklast är att bara plocka bort dem. Vissa föredrar att klippa av huvudet på plats eller hälla hett vatten över dem. Nackdelen med denna metod är att den är tidskrävande och så är det inte heller en särskilt trevlig sysselsättning.

3. Ordning och reda

Sniglar behöver kunna gömma sig från sol och torka. Därför älskar de lövhögar, plankor och annat skräp att krypa in under. Där lägger de även gärna sina ägg. Genom att hålla ordning och reda i trädgårdslandet försvårar du det för sniglarna att kunna gömma sig.

4. Skapa en snigelfälla

En mer passiv, men effektiv metod är att gillra en snigelfälla. Huskuren är att placera ut skålar med öl. Doften lockar till sig sniglarna som trillar i och drunknar. Skapa en liten grop för skålen i marken men låt den sticka upp lite så att nyttodjur inte ramlar i av misstag.

En färdig snigelfälla går att köpa billigt och smälter bra in i miljön. Finns till exempel hos Granngården.

Uppfinnaren Michael Petersen kom nyligen på effektiv snigelfälla som kan ta kål på 25-50 sniglar på ett par dagar. Den består av en mjölkkartong med skruvlock och som innehåller en hemmagjord vätskeblandning som lockar till sig sniglar. När sniglarna krupit in skruvar du på korken och slänger mjölkkartongen.

Så här bereder du vätskan (räcker till 4-5 fällor):

  • 1 liter vatten
  • 25 gram spraymalt (maltextrakt)
  • 3 cl sprit
Effektiv snigelfälla
En effektiv snigelfälla som kostar mindre än 1 krona styck! Bilden är tagen av uppfinnaren Michael Petersen 20 minuter efter att han placerat ut snigelfällan. Bravo!

Visste du att… Snigelslem innehåller kolibakterier (E. coli). Använd därför trädgårdshandskar när du bekämpar sniglar!

5. Strö ut naturligt snigelgift

Det finns naturliga bekämpningsmedel mot sniglar som inte skadar andra djur eller växter. Ett sådant ämne är järnfosfat. När sniglarna äter järnfosfatet tappar de aptiten.

Sådant snigelmedel går att köpa här.

Med hjälp av en utfordringsstation för sniglar undviker du att fåglar och andra djur knaprar i sig snigelmedlet. Även om det inte är farligt för dessa djur tar medlet slut snabbare. Dessutom skyddar stationen snigelgift från regn. Den så kallade ”snigelbaren” finns att köpa här.

Ett annat naturligt bekämpningsmedel mot sniglar är så kallade nematoder som finns att köpa i trädgårdsbutiker och på nätet. Det är en slags mikroskopisk rundmask som infekterar snigeln som därefter dör inom en vecka. Nematoder är effektiva mot sniglar med mellan 1 och 8 centimeters längd. Det brukar gå att hitta nematoder att köpa här.

Nyligen kom forskare i Graz i Österrike på att sniglar inte gillar hästkastanjer. Genom att mala hästkastanjer och strö ut dem som en barriär runt trädgårdslandet kan du förhindra sniglarna från att ta sig in.

6. Skaffa snigelstaket

Om du har en del av trädgården som du är särskilt rädd om kan du bygga ett snigelstaket runt det området. ”Staketet” bygger du av en plåt av koppar eller zink som är max 0,8 millimeter tjock. Låt staketets höjd vara 40 centimeter, varav hälften är under marken. Böj överkanten på staketet utåt i två veck så att det bildas en barriär som sniglarna inte kan krypa över.

Snigelstaket finns att köpa här.

Vill du ha snigelkant till pallkrage? En sådan hittar du här.

7. Minska spridningen av snigelägg

Se upp med var du hämtar jord och växter till din trädgård. Sniglarnas ägg följer lätt med växter som transporteras från en plats till en annan. Detta gäller även mördarsnigelns ägg. Därför bör du alltid köpa jord och växter från ett område som du vet inte är drabbat av sniglar, i synnerhet mördarsnigeln.

Sammanfattning

Sniglar i trädgården kan vara en plåga. Som tur är finns det flera sätt att bekämpa sniglarna. Håll ordning och reda i trädgården, avlägsna sniglar fysiskt och ta hjälp av djur som äter sniglar. Det finns bra naturliga bekämpningsmedel mot sniglar. Fullända kampen mot sniglarna genom smarta fällor och staket.

2 svar på ”7 tips för att bli av med sniglar i trädgården”

  1. Förstår vad trägårdsägare säger men jag bor i lägenhet på nb.
    Balkongen är alltid full av sniglar vid regn eller blöta. Vad gör man ?

    Svara
    • Snigelfälla eller snigelmedel borde väl fungera även på balkong, om du inte kan spänna upp ett snigelstaket för att ”spärra av” balkongen?

      Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap