Att ha en helt egen pool hemma – vilken härlig känsla! Den ger svalka under heta sommardagar och många tillfällen till avkoppling och extra motion även innan och efter den egentliga badsäsongen om den har rätt uppvärmning.
Med det lite kyligare svenska klimatet är det dock klokt att tänka till lite när du ska bygga pool så att den blir så energieffektiv och miljövänlig som möjligt.
Som tur är finns tips på flera saker man kan göra!
1. Välj en isolerad pool
Med en thermopool, thermoplastpool eller polypropylenpool får du en bassäng med en mycket god isoleringsförmåga. Med thermoplast som isolering i väggarna skyddar du dels poolen från markens kyla, dels hålls vattnet varmt längre när du värmer upp det.
Hela poolen blir som en stor thermos kan man säga där väggarna består av ett frigolitmaterial och hållbar betong. En fördel med denna konstruktion är att du själv kan välja hur poolen ska se ut, till exempel om den ska ha trappa eller sittarea.
Tips – Ska du köpa pool i Stockholm har exempelvis Pooltime både traditionella thermopooler och färdiggjutna thermoplast-pooler som levereras som ”hel balja” (ungefär som en glasfiberpool, fast med isolering).
2. Köp till pooltak
Genom att köpa till ett pooltak håller du inte bara poolen fri från kvistar, löv, insekter och damm när du inte använder den. Det är också ett utmärkt sätt att sänka energiåtgången i poolen.
Pooltaket skapar en slags växthuseffekt. Solen strålar genom taket och värmer upp vattnet. Den energi som sedan studsar tillbaka från ytan fångas upp av pooltaket som reflekterar dem åter ner i vattnet. På natten då det är som störst skillnad mellan vattentemperaturen och lufttemperaturen har taket en isolerande förmåga.
I vissa fall kan ett bra pooltak räcka för att värma upp vattnet till en behaglig nivå, utan att någon luftvärmepump behövs.
Ytterligare en fördel är att du kan förlänga badsäsongen ganska rejält om du bygger till ett pooltak. Du kan i princip bada från tidig vår fram till långt in på hösten. Ett riktigt tak till poolen fungerar inte bara som skydd när den inte används utan gör det möjligt att använda poolen även när vädret annars inte tillåter det.
3. Skaffa poolvärmepump
Ska du köpa pool och tror att du kommer att behöva extra uppvärmning av poolen är en poolvärmepump ofta det smidigaste alternativet. Det går att spara upp till 85 procent av uppvärmningskostnaden för en pool om man använder en poolvärmepump jämfört med en vanlig elvärmare. Välj gärna en inverterdriven värmepump som anpassar sig gradvis efter vattentemperaturen.
Var noga med att sköta om din poolvärmepump och håll den ren från smuts. Då drar den mindre energi.
4. Kan solenergi vara ett alternativ?
Om du bor på en mycket solig plats kan solpaneler vara ett alternativt uppvärmningssätt. Solfångare som sitter på ett tak i söderläge kan ge runt 5 till 6 grader högre temperatur på badvattnet under sommaren. Detta är ett mycket miljövänligt alternativ. Många väljer dock att satsa på en poolvärmepump istället eftersom den är snabbare och gör det möjligt att själv bestämma temperaturen på vattnet.
5. Använd en poolpump med variabel hastighet
Poolpumpar med variabel hastighet anpassa sig efter poolens specifika behov. Genom att köra pumpen på lägre hastigheter kan du minska energiförbrukningen betydligt och därmed spara pengar på energikostnaderna över tid.
En annan fördel med variabel hastighet är att det kan minska påfrestningen på pumpens komponenter och förlänga dess livslängd. Genom att undvika konstant körning vid hög hastighet kan du minska slitage och behovet av reparationer eller utbyte av pumpen.
Även det är bra för miljön – och för din plånbok!
5. Rengör poolens filter regelbundet
Slutligen kan vi tipsa om att hålla poolfiltret rent. Ett smutsigt filter begränsar vattenflödet och gör att poolpumpen måste arbeta hårdare för att filtrera vattnet. Genom att rengöra filtret regelbundet kan du minska pumpens arbetsbelastning och därmed sänka energiförbrukningen.