SUP- och paddelbrädor – den nya populära sommaraktiviteten

Detta innehåll är sponsrat

Att använda SUP- och paddelbrädor har blivit enormt populärt i Sverige de senaste åren. Det är en rolig aktivitet på vattnet varma sommardagar. Med hjälp av en SUP-bräda och paddel rör du dig framåt på vattnet. Det är en avslappnande fritidsaktivitet men också bra för armarna och magmusklerna! Det finns olika SUP:er på marknaden, den ena bättre än den andra. Vill du köpa en SUP-bräda? Läs då om några praktiska tips och idéer här!

Vad är en bra SUP-bräda?

När du vill köpa en egen SUP-bräda måste du ta hänsyn till flera saker. För det första tar SUP:en ganska mycket plats. En SUP-bräda är uppblåsbar, men även utan luft och ihopfälld måste du ha plats för den. Naturligtvis måste du också förvara paddeln och pumpen. En bra SUP-bräda kan stå utomhus på sommaren, men det är bättre om den är täckt. Det är enkelt att blåsa upp en SUP, även med en manuell pump. De flesta SUP:s levereras i en väska. 

En uppblåst SUP får dock oftast inte plats i bilen men det tar bara några minuter att fälla och blåsa upp en bra SUP-bräda.

Det finns ett speciellt material på ovansidan av brädan som ger dig extra grepp. Det finns också ett rep fäst vid SUP:en som du kan sätta runt vristen. Om du faller i vattnet kan SUP:en inte flyta iväg långt bort. 

SUP-bräda med räfflad ovansida
En bra SUP-bräda har en räfflad ovansida så att du får ett bra fotfäste.

Vilken SUP ska jag köpa?

Har du ingen eller liten erfarenhet av SUP? Välj en stabil och tjock SUP-bräda. Har du mer erfarenhet av uppblåsbara brädor eller av att surfa? Då kan du egentligen välja vilken SUP-bräda som helst.

Formatet är inte så avgörande för hastigheten. Färdhastigheten beror mer på paddlingen än på själva brädan.

Tänk också på hur du ska använda din SUP. Ska du paddla själv eller vill du ha tillräckligt med plats för att ta med dig barnen på SUP:en? Vill du använda den för sporadisk rekreation eller mer professionellt? Se de bästa paddleboards här för att läsa ett omfattande test och för att du ska få en överblick över de bästa SUP:erna och deras specifikationer. 

Underhåll och förvaring av din SUP-bräda

Förvara utrustningen – även pumpen – på ett torrt och svalt ställe. Det går bra att förvara en uppblåst SUP utomhus (helst täckt) under en tid. I slutet av säsongen ska du rengöra och torka den och tappa ur luften. Därefter kan du vika ihop den och lägga den i en påse.

Tips på mer läsning

 

Lämna en kommentar

Share via
Copy link