Framkalla bilder på nätet eller skriva ut hemma?

Tekniken går framåt och nu för tiden kan vem som helst skriva ut sina semesterbilder på en skrivare. Många gånger går det inte att skilja på kvaliteten jämfört med om man framkallar på nätet eller i butik. Så här i semestertider frågar vi oss här på Strandgatan Tjugo: Är det värt att investera i en fotoskrivare eller ska vi även i fortsättningen vända oss till fotobutiken?

Framkalla bilder på nätet eller hemma?

För att kunna svara på frågan om det är bättre att framkalla foton på nätet / i butik eller hemma måste vi först fundera på vad det är som avgör:

  • Kvalitet: Är det samma kvalitet på bilderna?
  • Pris: Vad kostar det att framkalla en bild?
  • Användarvänlighet? Hur lätt är det att skriva ut bilder hemma?

Fotokvaliteten är snarlik

Det går att få minst lika bra fotokvalitet på en fotoskrivare som när man framkallar digitala bilder i butik. Om du vill skriva ut bilder hemma ska du köpa en bläckstråleskrivare, inte laser. Orsaken är att endast bläckstråleskrivaren klarar av att skriva på fotopapper. För att få bra kvalitet måste du alltså köpa en bläckstråleskrivare.

Hur kvaliteten blir beror på flera faktorer:

  • Skrivare: De billigaste fotoskrivarna kan aldrig leverera samma fina kvalitet som de proffsskrivare som fotobutiken använder sig av. Samtidigt behöver du inte köpa en skrivare för 10 000 kronor eller mer för att det ska bli bra. För 2 000 kronor märker du troligtvis ingen skillnad i kvaliteten jämfört med om du framkallar dina digitala bilder i butik.
  • Papper: Fotografierna ser olika ut på olika papper. Ett papper som väger 250-300 g/m² är tjockare och ger ett bättre helhetsintryck, en äkta fotokänsla kan man säga. För vardagsbruk kan dock 200 g/m² räcka bra. Du kan välja mellan glansigt och matt papper.
  • Färgpatroner: Fotoskrivaren levereras med skrivarpatroner. Hur länge de räcker varierar mellan olika tillverkare och modeller. När färgen tar slut kan du köpa färgpatroner till skrivare antingen som originalpatroner, kompatibla patroner eller som refill. Vill du vara helt säker på kvaliteten väljer du original, men det är alltid det dyraste alternativet. Intressant nog finns det tester som visat att vissa kompatibla patroner ger bättre kvalitet än originalet.

Tänk på att… Dina framkallade bilder kommer aldrig att bli bättre än vad din kamera tillåter. Om du har en gammal digitalkamera eller en lite sämre mobilkamera kommer kvaliteten att bli låg trots att du använder fotoframkallning av hög kvalitet. Detta gäller speciellt för stora bilder (A5 och uppåt).

Hur länge håller bilderna?

Flera tillverkare anger att bilderna håller i minst 30 år. Det finns även skrivare där bildens livslängd påstås vara 100 eller 150 år.

Om du köper en skrivare för hemmabruk behöver du knappast bry dig om bildernas livslängd. Oavsett vilken skrivare du väljer kommer livslängden att vara tillräckligt bra för att ge glädje livet ut.

Om du vill försäkra dig om att framtida generationer kan ta del av dina bilder gör du klokt i att även lagra dem digitalt på ett säkert sätt.

Tips – För att dina fotografier ska göra sig bra i tryck behöver de har rätt kontrast och färginställningar. Det finns både gratis verktyg och sådana som kostar pengar, exempelvis Photoshop. Vi hittade många tips för fotoredigering och design på Topics.se där det också finns annat intressant som har med skrivare, mobilfoto och annat IT-relaterat att göra.

Pris – beställa foto eller skriva ut bilder?

Vad som är billigast – att framkalla foton i butik eller att skriva ut bilderna på fotoskrivare beror på mängder av faktorer. Här hittar vi t.ex. val av fotopapper, storlek på utskriften, val av skrivare, tillverkare, val av fotobutik med mera. Vid en snabb jämförelse ser det ganska jämnt ut:

Kostnad för att framkalla digitala bilder på nätet

  • 10×15 cm: 1,00-2,00 kr/st.
  • 200×300 cm: 20-30 kr/st.

Kostnad för att skriva ut foton hemma

Kostnaden per foto blir snarlik när du skriver ut hemma. Då räknar vi med att du måste köpa fotopapper av god kvalitet och originalbläck. Generellt sett kan det löna sig att skriva ut stora bilder hemma, från A4 och uppåt.

Däremot tillkommer kostnaden för skrivaren. Om skrivaren kostar 2 000 kronor och du skriver ut 2 000 bilder motsvarar denna kostnad 1 krona per bild. För denna mängd bilder blir det alltså betydligt billigare att beställa framkallning i butik eller på nätet.

Till saken hör att de billiga skrivarna ofta är dyrare per utskrift än de lite proffsigare apparaterna. Om du skriver ut många bilder kan det därför löna sig att köpa en lite dyrare fotoskrivare som har större bläckpatroner. Kostnaden per bild kan då bli lägre, trots skrivarens högre pris. Men då snackar vi om tusentals bilder per år.

Vilken fotoskrivare ska man köpa?

För att avgöra vilken fotoskrivare som är bäst för dina behov kan du tänka på detta:

  • Sidor per minut: Det är stor skillnad i skrivhastighet mellan olika bläckstråleskrivare. De flesta hamnar någonstans i spannet 1 till 20 sidor per minut. Hemmaskrivare är ofta långsammare. Spelar hastigheten någon roll för dig?
  • Pris: De billigaste färgskrivarna kostar inte mer än några hundralappar. Om du bara vill skriva ut då och då och inte har särskilt höga krav på kvaliteten kan en budgetskrivare vara bäst. Om du tar foto på allvar bör du nog lägga någon tusenlapp på skrivaren i varje fall.
  • Multifunktion: Vissa fotoskrivare har även scanner. Alla fotoskrivare kan användas för vanliga textutskrifter. Tänk bara på att det alltid blir en kompromiss. Är det en bra fotoskrivare du är ute efter är det ofta bättre att satsa på en skrivare som är bra på en enda sak: att framkalla bilder.
  • Upplösning: Hur detaljerade bilderna blir kallas för upplösning. Högre upplösning ger bättre bilder. Idag har de flesta fotoskrivare som säljs tillräckligt hög upplösning.
  • Fotopapper: Kontrollera att den skrivare du tänker köpa klarar av lite tjockare fotopapper av högre kvalitet.

Vilken fotoskrivare är bäst?

Utbudet av fotoskrivare är enormt och det kan vara svårt att hitta rätt. Här är några av de bästa fotoskrivarna inom olika kategorier:

  • HP Envy Photo 7134: En storfavorit bland multifunktionsskrivare med hög fotokvalitet. Snabb och enkel att använda. Installationen är lätt. Finns här.
  • Epson Ecotank ET-7700: En ganska dyr skrivare, som dock är mycket billig i drift tack vare refill-funktionen. Bra miljöval! Däremot kan den kännas lite pillrig att jobba med så om du inte är så tekniskt lagd eller har problem med motoriken finns det bättre alternativ. Finns här.
  • Epson SureColor SC-P800: Skrivare för hobbyfotografen som kräver en fotoskrivare som nästan ligger i proffsklass. Kan även skriva i A3-format! Finns här.

Om du vill ha ännu mer inspiration kan vi tipsa om PC Mags lista på bästa fotoskrivarna 2020.

Om du har foto som hobby kan det vara kul att ha en bra fotoskrivare. För de flesta av oss är det bästa valet att framkalla bilderna på nätet istället.
Om du har foto som hobby kan det vara kul att ha en bra fotoskrivare. För de flesta av oss är det bästa valet att framkalla bilderna på nätet istället.

Det är enklare att framkalla foton på nätet

Om du vill förenkla vardagen, slippa bekymmer med installation, kalibrering och byte av bläckpatron kan det vara en idé att framkalla fotona på nätet eller i butik istället.

Samtidigt är det inte särskilt svårt att installera och använda de flesta fotoskrivare. Koppla in skrivaren så känner datorn igen den. Ibland kan du behöva installera särskild programvara från tillverkaren.

En del skrivare är dock lite mer komplicerade att använda. Det kan vara lite plottrigt och svårt att komma åt papper och patroner. Vissa färgskrivare är i och för sig lätta att installera men kräver kalibrering av bildkvaliteten innan du kan börja skriva ut.

En person med grundläggande datorkunskaper klarar nog av att installera de flesta fotoskrivare. Om du inte har så mycket datorvana kan det vara bättre att ta hjälp av någon eller att helt enkelt framkalla bilderna på nätet eller i butik.

Fotoböcker kan vara ett bättre alternativ

En tilltagande trend är att skapa fotoböcker istället för att framkalla digitala bilder. Istället för att först framkalla bilderna och sedan sätta in dem i album får du bilderna i bokformat i hög kvalitet med bokomslag och allt. Det går till och med att skapa inbundna fotoböcker!

Känslan av att ha en alldeles egen fotobok från semestern liggandes på soffbordet är svårslagen. Det känns proffsigt.

Samtidigt är det oerhört lätt att göra fotoböcker. I princip behöver du bara ladda upp bilderna på någon av de fototjänster på nätet som finns. Välj format, storlek, typ av papper och typ av omslag. Därefter kan du skriva kommentarer till bilderna om du vill. Gillar du fotoböcker är det svårt att motivera ett köp av fotoskrivare.

Sammanfattning

Det är svårt att motivera ett köp av fotoskrivare istället för att framkalla digitala bilder i butik eller på nätet. För den genomsnittlige användaren blir det sällan billigare att skriva ut bilder hemma jämfört med att beställa framkallning. Om du beställer bilder slipper du dessutom krångel med installation.

Om du är en riktig fotoentusiast kan en fotoskrivare vara intressant. Då får du direkt se hur bilderna blir. Dessutom kan det vara billigare att skriva ut riktigt stora bilder hemma.

Vill du bara framkalla bilderna från semestern? Då är det troligtvis mycket smartare att koka en kopp kaffe eller te och att beställa dem på nätet eller framkalla bilderna i en fotobutik istället för att köpa en fotoskrivare.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap