Vad gör en naprapat?

En naprapat gör så att smärta försvinner, lindras eller förebyggs genom att korrigera orsaken till att det gör ont. Gör det ont i exempelvis axlar, nacke eller rygg finns det goda chans att du kan få lindring genom naprapati.

Vad är en naprapat?

Innan vi går in på mer i detalj vad en naprapat gör så är det på sin plats att reda ut vad det är för något. En naprapat är en person jobbar med att rätta till orsaken till att något gör ont i kroppen. Ofta är det smärtor som hänger ihop med dina rörelser, exempelvis i rygg, nacke och axlar.

Naprapatin utvecklades i USA i början av förra seklet och kom till Sverige mot slutet av 1960-talet.

Vad betyder naprapat?

Den första delen av ordet ”naprapat” härstammar från tjeckiskans ”napravit” som betyder korrigera. Den andra delen av ordet kommer från grekiskans ”pathos” som betyder lidande.

Naprapat betyder alltså att korrigera lidande. Visst låter det underbart?

Vad gör en naprapat?

En naprapat tar emot patienter som har ont i kroppen på grund av smärta i det så kallade neuromuskuloskeletala systemet. Vad är det? Jo det handlar om diverse bind- och stödjevävnader där det kan uppstå problem eller störningar. Naprapaten hittar och rättar till dessa fel kan man säga.

Problem kan exempelvis uppstå på grund av:

  • Förkortningar
  • Ärrvävnad
  • Spänningstillstånd

Alla som råkat ut för nackspärr i samband med en stressig period kan nog känna igen sig i punkt tre. Men poängen är att det kan finnas flera olika orsaker till att man behöver denna typ av vård.

När något av dessa problem uppstår kan det leda till att det påverkar muskler och nerver negativt. Smärta uppstår.

Naprapatbehandling

En naprapat undersöker och diagnostiserar den typen av besvär. När orsaken till smärtan har identifierats kan behandlingen börja.

Det kan ske genom antingen manuella passiva eller aktiva rörelser – eller både och. Denna behandling påverkar muskler och stödjevävnad. Det kan handla om att öka rörligheten i leder och ryggrad men även massage, stretchning och andra tekniker.

Diagnostisering hos naprapat
En naprapatbehandling börjar alltid med en diagnos av vad som orsakar smärtan.

Typen av behandlingar kan delas in i flera kategorier:

Manuella behandlingar

Vid en manuell behandling får patienten ligga på en bänk och naprapaten utför sedan ett snabbt och välriktat tryck. Detta sker ofta på en led och då kallas det för ledmanipulation. Du hör ett litet knäpp men det ska inte göra ont. Efter denna typ av behandling börjar leden att fungera som den ska igen och smärtan minskar.

Mobilisering

Mobilisering innebär att naprapaten försiktigt för ut en led. Patienten kan få spänna emot lite med musklerna. Det är alltså inget snabbt tryck som vid en manuell behandling utan snarare en mer utdragen rörelse. Musklerna slappnar av så att smärtan minskar.

Mobilisering kan ske på flera sätt:

  • Muskeltöjning – sträcka ut och töja ut en muskel
  • Traktionsbehandling – dra isär eller avlasta led
  • Transkutan elektrisk nervstimulering – blockera känselnerver med svaga elektriska impulser
  • Triggerpunktsbehandling – trycka på ömma punkter i en muskel
  • Massage – ökar cirkulationen och mjukar upp musklerna

Träning

En naprapat gör även träningsprogram för att du själv ska kunna minska smärtan på egen hand. Med träning kan nämligen rörligheten öka och smärtan minska. Stabiliteten blir bättre och musklerna blir starkare. Det gör att smärta kan motverkas.

Stresshantering

Ganska mycket kan ingå i vad en naprapat gör. Utöver manuella behandlingar, mobilisering och träningsprogram kan även rådgivning kring hur stress ska hanteras ingå. Stress är trots allt en mycket vanlig orsak till att folk blir stela och får ont i leder och muskler. En dålig arbetsmiljö kan till exempel leda till spänningar. Avslappningsövningar och information om ergonomi kan ingå i de saker som en naprapat informerar om.

Så vad gör man hos en naprapat?

Vad du gör hos en naprapat beror alltså på vilket problem du har, eller snarare vad som är orsaken till att du har ont. Naprapaten ställer en diagnos och genomför därefter en behandling som passar just dig.

Det kan vara att ”knäppa” dina leder så att smärtan minskar men det kan också handla om att tänja ut och sträcka på muskler och leder. Eller så är det massage eller träning som blir behandlingen. Ofta kan det vara en kombination av flera typer av naprapatbehandlingar.

Naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut?

Det en naprapat gör påminner till stor del av det som en kiropraktor gör och ofta finns likheter även med fysioterapi och sjukgymnastik. Lite anekdotiskt brukar vissa säga att fysioterapeuter tränar bort smärtan, kiropraktorer masserar bort den och naprapater ”knäcker” bort problemen. Det kan ibland vara så men det är en grov förenkling som dessutom faktiskt är fel.

Samtliga dessa tre behandlingar kan till exempel innehålla manuella behandlingsmetoder som massage och muskeltöjning. Träning kan också finnas som del av behandlingen i samtliga fall. Det stämmer dock att sjukgymnaster jobbar mer med träning generellt sett.

Den främsta skillnaden mellan naprapati och kiropraktik är att naprapater arbetar mer holistiskt. De ser människan mer som en helhet och försöker korrigera och förebygga själva orsaken till smärtan i stället för att mest behandla den.

Hjälp med träning hos naprapat
Insikt om betydelsen av träning är ett något som naprapater, fysioterapeuter och kiropraktorer har gemensamt.

Varför gå till en naprapat?

Smärta är skäl nog att gå till en naprapat. Många gånger beror smärta i rygg, nacke eller andra delar av kroppen på spänningar och stela muskler. Men det kan även finnas andra skäl. En naprapat har utbildning att diagnostisera och ge dig rätt behandling.

Om du har något av följande besvär är det troligt att du har glädje av att få en naprapatbehandling:

  • Värk och spänningar i axlar eller nacken
  • Ont i ländryggen
  • Spända och stela muskler
  • Nackspärr

Andra skäl kan vara arbetsskada, slitage, problem efter operation eller idrottsskada.

Vad kostar det då?

I de flesta fall har naprapater en privat mottagning men det innebär inte att det måste kosta multum. Här är tre vanliga sätt att betala för sin behandling:

  • Patientavgift – om naprapatmottagningen har landstingsavtal, ca 200 kr
  • Sjukvårdsförsäkring – om du har en sådan
  • Betala själv – runt 700 – 1400 per gång beroende på naprapatmottagning

Källor

 

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap