Vilket elavtal är bäst?

Många undrar – vilket elavtal är bäst? Vilket är billigast och vilket ska man välja just nu?

Det är en fråga med många svar beroende på hur man definierar ”bäst”. Ofta handlar det främst om att välja mellan fast eller rörligt elpris.

Men det kan också vara en fråga om hur mycket rabatt du får, huruvida det är grön och miljövänlig el eller hur nöjda kunderna är.

Strandgatan Tjugo går igenom hur du gör för att hitta det bästa elavtalet 2022.

Fast eller rörligt elpris?

Den troligtvis viktigaste frågan att svara på när du väljer elavtal är om du ska ha fast eller rörligt elpris.

 • Fast elpris är tryggt eftersom du vet på förhand vad du får betala per kWh. Det gör det lättare för dig att planera hushållets ekonomi.
 • Rörligt elpris å andra sidan brukar vara det billigaste på lång sikt. Kan du stå ut med tillfälliga ”elprisstötar” exempelvis under kalla vintermånader ja då kan du tjäna i längden på att ha obundet elavtal.

Denna graf från Konsumenternas Energimarknadsbyrå visar ganska bra hur förhållandet mellan fast och rörligt elpris sett ut de senaste snart 20 åren i elområde 3:

Jämförelse fast och rörligt elavtal

De röda pelarna visar hur mycket högre kostnad det varit med fast elpris de månader då det rörliga priset var lägre. De gröna pelarna visar den besparing man hade gjort per månad med fast elpris de månader då det rörliga priset var högre.

Som du kan se dominerar de röda staplarna ganska rejält, vilket innebär att det som regel varit billigare att ha ett obundet elavtal. Läs också vår artikel om när man ska binda elavtal.

Avgift & påslag på elavtal

Ju lägre elförbrukning du har desto viktigare blir det att hitta ett elabonnemang som har en låg fast avgift. Annars kommer avgiften att utgöra en stor del av den totala kostnaden varje månad.

Just nu ligger avgiften på 39 – 79 kronor per månad för de flesta elbolag i Sverige.

Är du en storförbrukare av el bör fokus istället ligga på att hitta ett avtal med så lite påslag som möjligt. Själva elpriset sätts av marknaden men påslaget läggs ovanpå priset och kan exempelvis vara från 1 öre upp till 7 öre eller mer per kWh plus moms.

Ifall du väljer elavtal med förnybar energi finns även miljöpåslag.

Mest rabatt – bäst elavtal?

Elbolag brukar ge en viss rabatt till nya kunder. Ska du byta elavtal så kan det därför vara en idé att snegla på vad du kan få för erbjudande för elavtal.

Här är det precis som med månadsavgiften – ju mindre elförbrukning du har desto viktigare blir det att hitta så bra rabatt som möjligt. Har du däremot en högre elförbrukning kan elpriset vara betydligt viktigare än rabatten.

Vissa bolag kör tillfälliga kampanjer. Hos andra får nya kunder alltid en rabatt. Ibland finns det rabattkoder för elavtal som du kan använda när du startar ett nytt abonnemang.

Grön el eller inte?

Så har vi miljöaspekten – är det viktigt för dig att ditt elavtal innebär att du endast använder förnybar el? Eller kanske du nöjer dig med fossilfritt, det vill säga att du tycker det är OK med att viss el kommer från kärnkraft?

Vad som är bäst här är givetvis helt subjektivt. Värnar du om miljön och vår framtid kanske det bästa elavtalet är ett som är så miljövänligt som möjligt, trots att det kanske är lite dyrare.

Håll i så fall utkik efter elavtal som är märkta med Bra Miljöval från Naturskyddsföreningen.

Listan är lång men några få bolag erbjuder endast el där samtliga avtal i utbudet är märkta 100% Bra Miljöval:

 • ETC el
 • Falkenberg Energihandel AB
 • Godel i Sverige AB
 • Greenely Premium AB
 • Telge Energi AB

Hur nöjda är kunderna?

Vill du känna dig helt trygg kan det vara bäst att välja ett elavtal hos ett elbolag med extra hög kundnöjdhet. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har en lista med bolagen med de nöjdaste elkunderna.

Förra året såg topplistan med elföretagen med de nöjdaste elavtalskunderna ut så här:

 1. Skellefteå Kraft
 2. GodEl
 3. Karlstads Kraft
 4. Jämtkraft
 5. Upplands Energi
 6. Falkenberg Energi
 7. Dalakraft
 8. Borås Elhandel
 9. Telge Energi
 10. Telinet Energi
 11. Enkla Elbolaget
 12. Vattenfall

Övriga bolag låg under snittet.

Tänker du att ett elavtal inte är så komplicerat – ”det är ju bara el” – och pris plus kanske miljö är det viktigaste? Ja då är det värt att notera att skillnaden mellan bolagens kundbemötande ändå kanske inte är sådär jätteviktigt.

I så fall är vårt tips att du ändå kikar på Energimarknadsbyråns lista med elbolag som fått störst andel klagomål. Du kanske kan se det som en svartlista med bolag att undvika. Här hittar du listan.

Vem har bästa elavtalet?

Låt oss summera. Vem som har det bästa elavtalet varierar över tid och beror på faktorer som:

 • Ska du ha fast eller rörligt abonnemang? Villkor och erbjudanden kan skilja sig.
 • Gör du av med mycket eller lite el? Månadsavgift och rabatt har mest inverkan om du har låg förbrukning.
 • Är grön och miljöcertifierad el viktigt för dig? Skönt med rent samvete och det kostar oftast bara marginellt mer.
 • Är kundservice, villkor och bemötande viktigt? Välj då ett elbolag med hög kundnöjdhet.

Du märker själv att det inte finns ett enda svar på frågan vilket elavtal är bäst. Det beror helt enkelt på en mängd faktorer och det är mycket dina preferenser som avgör.

Tips – Greenely är en uppstickare som har timpris på el. De har en fast avgift och ingen egen marginal på den el som de säljer. Med hjälp av en app hjälper de dig att spara el och få ner din elförbrukning. Dessutom är det 100% Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningen.

Källor

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap