Börja blogga – tips

Ingen kan väl ha missat den numera legendariska bloggaren Dagny. Med sina 107 år är hon med ganska stor sannolikhet Sveriges äldsta bloggare. (Edit: Dagny avled 24 mars 2022, 109 år gammal). Dagny, som på sin blogg kallar sig Bojan, är ett bevis på att det där med att blogga inte har med ålder att göra. Varför inte börja blogga du också?

Hur gör man för att blogga? Vi på Strandgatan Tjugo ger våra bästa tips.

Vad är en blogg?

Ordet blogg kommer från engelskans blog, som i sin tur kommer från ordet weblog. Det är som en slags dagbok på nätet kan man säga.

Begreppet blogg dök upp i slutet av 1990-talet. Idag finns det flera hundra miljoner bloggar på Internet.

En blogg består av ett antal inlägg (artiklar) som du skriver och själv publicerar. Det senaste inlägget hamnar vanligtvis högst upp så att dina läsare snabbt kan se vad som är nytt.

På senare tid har bloggande blivit så pass vanligt att det nästan är standard till och med bland företag och organisationer att skriva sin egen blogg. Du läser faktiskt just nu en sådan blogg! 🙂

Bestäm vad du ska skriva om

De flesta som ska börja blogga undrar – vad ska man blogga om? Ett tips är att blogga om något som du brinner för, ett ämne som du känner till väl. Många bloggar om sin hobby till exempel.

Det är du som bestämmer vilka ambitioner du ska ha för din blogg. Vill du ha så många läsare och följare som möjligt eller är målet att kunna ”skriva av dig” då och då?

Se bloggen som din lilla plats på nätet som du får göra precis vad du vill med. Det är helt OK att skriva om smått och gott. Faktum är att det är precis så de flesta bloggar är – som en dagbok som andra kan läsa.

Med tiden upptäcker du vad du tycker det är kul att skriva om. Kanske får du respons från dina läsare och väljer att börja blogga om något speciellt lite senare. Kanske får du nya idéer och startar en ny blogg efter ett tag.

Ämnen att blogga om

Här är några förslag på ämnen att blogga om:

 • Vardagshändelser: Berätta om vad du gjort, vad du upptäckt, vardagsfilosofi.
 • Mat: Dela med dig av dina recept och tips för matlagning.
 • Träning: Kom i form lättare genom att blogga om din träning, kanske tipsa om kosttillskott.
 • Inredning: Ska du renovera villan eller sommarstugan? En perfekt anledning att börja blogga!
 • Resor: Några av de roligaste bloggarna att både läsa och skriva är resebloggarna. Fota på semestern och skriv. Även en tur till grannkommunen kan vara kul att blogga om!
 • Politik: Är du arg på något i samhället eller vill du påverka? Skapa en blogg om politik!
 • Sparande: Varför inte skriva en blogg om hur man spar pengar, kanske om pensionssparande?
 • Mode: Syr du dina egna kläder eller gillar du att hänga med i mode? Skriv om det på din blogg!

Tips: Vill du veta vad folk söker efter på nätet? Bloggexperten Neil Patel har ett gratis verktyg för att hitta ämnen.

Tjäna pengar på att blogga?

Oavsett vad du skriver om finns det olika sätt att tjäna pengar på att blogga. Du kan lägga upp annonser eller tjäna pengar genom att tipsa om produkter via ett affiliatenätverk. När din blogg växer till sig lite kan du komma överens med företag om att publicera inlägg åt dem och få betalt.

Om ditt mål är att tjäna pengar på att blogga kan det vara en god idé att fundera lite extra på vad du ska blogga om. För att få många läsare är det bra att välja ett ämne som många vill läsa om.

Samtidigt kan konkurrensen om läsarna vara stor om du skriver om något allt för brett. Om du skapar en reseblogg kan det till exempel vara lättare att lyckas om du snävar in bloggen så att den exempelvis handlar om ”Utflyktsmål på Gotland”. Ifall du skriver om träning kan det vara lättare att lyckas med ”Att träna på gym som pensionär” än om du skriver om allt som har med träning att göra.

Öppna en blogg

Nästa steg är att öppna ett konto för din blogg. Det finns flera alternativ. Om du vill börja blogga gratis kan du skapa en blogg hos någon av bloggplattformarna, till exempel:

 • wordpress.com: En klassiker i bloggosfären.
 • blogger.com: Bloggpartform som ägs av Google.
 • blogg.se: Svensk plattform för dig som vill blogga gratis.
 • tumblr.com: Mikroblogg som är lite annorlunda än de övriga.

Vårt tips: Vi gillar wordpress.com som bästa gratis blogg eftersom du lätt kan flytta över bloggen till en egen hemsida i framtiden ifall bloggen växer.

Vet du redan nu att du kommer att skapa en blogg som kommer att växa och som du vill ha full kontroll över? Då är det bättre att skapa en egen blogg på ett webbhotell. Då är det du som äger hela bloggen och allt dess innehåll.

Om du vill tjäna pengar på att blogga är en egen blogg på ett webbhotell det bästa alternativet. Nu för tiden är det inte ens svårt. På alla bra webbhotell kan du starta en egen blogg genom ett par klick. Vad kostar det? Det behöver faktiskt inte kosta mer än 20 kronor i månaden.

Tips: Det finns mängder av webbhotell att välja bland. Ta en titt på bästa webbhotell 2020 för att hitta ett som passar dig bäst.

När du registrerar ett konto eller öppnar din egen blogg på webbhotell får du ange ett namn för bloggen. Fundera gärna lite extra på vad bloggen ska heta eftersom det blir ditt varumärke kan man säga. Försök gärna komma på ett unikt namn som folk kommer ihåg!

Börja blogga!

När du registrerat ett konto eller öppnat en egen blogg på ett webbhotell är det bara att sätta igång och börja blogga.

Fundera på några lämpliga ämnen och sätt igång och skriv! Låt inte skrivkrampen hindra dig från att skriva. Du kan alltid göra ändringar i ett inlägg senare om du vill.

Ta för vana att lägga in bilder i dina blogginlägg – det älskar läsarna, speciellt om du skriver en bildtext också.

Har du märkt hur detta blogginlägg har flera underrubriker? Dela gärna in texten på det sättet så blir de lättare för läsarna att hitta. Som en bonus dyker bloggen upp oftare i sökmotorernas resultat också!

Blogga ofta

Ett tips är att försöka blogga regelbundet. Om du bloggar till exempel en gång i veckan eller en gång i månaden (eller vilken takt du vill) kommer du att märka att det blir lättare att få en trogen läsarskara. Besökarna älskar bloggar som uppdateras ofta!

Om du har höga ambitioner med bloggen kan det ändå vara bättre att lägga ner mer tid på att skriva lite längre och intressanta inlägg än att publicera blogginlägg ofta. En balans är förstås alltid bäst.

Har du frågor eller vill ha mer tips? Lämna en kommentar så lovar vi att svara!

Lycka till med bloggandet!

Det är lätt att börja blogga.
Det är lätt att börja blogga. Visste du att de flesta stora bloggar är gjorda i WordPress?

Lämna en kommentar

Share via
Copy link