Spara tusenlappar med investmentbolag

Det är sällan det finns enkla lösningar livets kluriga frågor. Men det finns undantag! Strandgatan Tjugo har letat reda på ett enkelt spartips som hjälper dig att spara tusenlappar. När du har koll på ditt sparande kan du sova bättre på natten och det är väl skönt?

Du kan använda detta knep oavsett om du sparar till insatsen för ett bolån eller om du vill bygga upp ett bra pensionssparande. Fortsätt läsa så ska vi avslöja hur du gör!

Experternas tips är dyra

Många har förtroende för banken. Tyvärr händer det ganska ofta att de ger vilseledande råd om sparande. De menar inget illa, men problemet är att deras främsta mål är att tjäna pengar, inte att hjälpa dig.

Det leder till att vi får tips om att köpa dyra fonder hos banken. Vissa av fonderna är kanske helt OK, men du får betala en årlig förvaltningsavgift. Visste du att den genomsnittliga Sverigefonden kostar 1 procent per år i förvaltningsavgift?

Det kanske inte låter så farligt, men det handlar om otroligt mycket pengar under en livstid av sparande. Trots att bankerna och fondförvaltarna tar ut en avgift presterar de sällan bättre än indexfonder på sikt.

En procent låter kanske inte så mycket men om du räknar på det ser du hur mycket pengar du bokstavligen skänker till fondförvaltarna.

Exempel:

Låt oss anta att du sparar 250 000 kronor i fonder som i snitt stiger med 8 procent per år. Du betalar 1 procent per år i förvaltningsavgift. Så här mycket betalar du i förvaltningsavgift:

Sparandets längd Slutvärde utan avgifter Slutvärde med avgifter Kostnad för sparandet
5 år 367 332 kr 350 638 kr 16 694 kr
10 år 539 731 kr 491 788 kr 47 943 kr
20 år 1 165 239 kr 967 421 kr 197 818 kr
30 år 2 515 664 kr 1 903 064 kr 612 600 kr

Om du spar pengar i en genomsnittlig Sverigefond i 30 år får du alltså betala 612 600 kr i avgifter enligt exemplet!

Hur kan det bli så mycket? Svaret heter ränta på ränta. Alla de pengar som du betalar i förvaltningsavgift skulle du annars fått avkastning på för varje år som du sparat. Det blir massor med pengar med tiden.

Därför: Strunta inte i förvaltningsavgiften utan försök att betala så lite som möjligt till fondförvaltaren. Ännu bättre – strunta i fondförvaltaren helt och hållet!

Köp svenska investmentbolag istället för Sverigefonder

Det experterna på banken knappast kommer berätta är att du kan få minst lika bra avkastning på dina sparpengar genom att köpa aktier i svenska investmentbolag som när du köper Sverigefonder.

Vad är investmentbolag?

Ett investmentbolag är ett aktiebolag som äger aktier i andra bolag. De investmentbolag som går att köpa på Stockholmsbörsen äger aktier i andra bolag på Stockholmsbörsen. Vissa av investmentbolagen äger även onoterade aktier.

Eftersom investmentbolag äger aktier i en mängd olika bolag i Sverige blir de nästan som en slags Sverigefond. Den stora skillnaden är att du inte betalar någon som helst förvaltningsavgift för att äga aktier i investmentbolag.

Du läste rätt: Det är gratis att äga investmentbolag! Det enda du betalar är ett litet courtage på kanske 0,25 procent när du köper aktierna. Det är allt. Du kan behålla aktierna hur länge som helst och det kostar dig inte ett öre efter att du köpt dem!

En annan fördel med investmentbolag är att dessa bolag nästan alltid har ett mycket långt perspektiv för sina innehav. De går in som långsiktiga ägare i olika bolag. Därför känner de ett helt annat ansvar för sina investeringar än vad de flesta fondförvaltare gör.

En tredje fördel med investmentbolag är att de ganska ofta går bättre än index. Det är så klart ingen garanti inför framtiden. Så här har det sett ut sedan 2014:

Ibindex - ett index av investmentbolag. Investmentbolagen har gått bättre än börsen.
Sedan 2014 har utvecklingen varit mycket starkare för investmentbolag i Sverige jämfört med Stockholmsbörsen (OMXS30). Källa: ibindex.se

I grafen har innehaven förvisso viktats efter det så kallade substansvärdets rabatt eller premium. Det är egentligen lite överkurs. Vi kan titta på Sveriges största investmentbolag, Investor, istället för att få ett konkret exempel:

Investmentbolaget Investor har utvecklats bättre än börsen.
Investmentbolaget Investor jämfört med aktieindex OMXS30 1980-2019. Källa: Avanza.se

Alla investmentbolag har givetvis inte gått lika bra som Investor. Därför är det bra att äga en mix av bolag för att sprida på riskerna.

Investmentbolag i Sverige

Det enklaste sättet att investera i investmentbolag är genom att köpa aktier i de några av de största bolagen. Här är en lista på svenska investmentbolag som går att köpa på Stockholmsbörsen:

  • Bure Equity
  • Creades
  • Havsfrun Investment
  • Industrivärden
  • Investor
  • Kinnevik
  • Latour
  • Lundbergföretagen
  • NAXS
  • Svolder
  • Traction
  • Vostok New Ventures
  • Öresund

Så spar du pengar i investmentbolag

Det är lätt att bygga upp ett sparande i investmentbolag. Man kan analysera investmentbolag på flera sätt, men vi väljer att hålla det enkelt. Så här kan du göra:

  1. Öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet.
  2. För över pengar från ditt bankkonto till ditt ISK hos vald nätmäklare.
  3. Bestäm hur många och vilka investmentbolag du vill köpa aktier i. Dela upp summan mellan de olika investmentbolagen. Köp!
  4. Balansera om portföljen en gång om året så att alla innehav förblir lika stora.
  5. Köp nya aktier i investmentbolag för utdelningarna.
  6. När du en gång i tiden vill använda dina besparingar kan du kanske leva på utdelningarna. Alternativt kan du sälja 4 procent av aktierna varje år utan att din förmögenhet minskar!

Tips: Du behöver inte köpa särskilt många investmentbolag för att få en god spridning av risken eftersom de varje bolag ”innehåller” många aktier. Det kan ändå finnas en poäng med att köpa flera olika aktier ifall du inte vet vilka investmentbolag som är bäst.

Bonustips: Ett annat sätt att spara pengar utan att betala fondavgifter är att köpa aktier med utdelning. Köp 10-12 aktier som haft utdelningar i flera år i rad. Behåll aktierna länge och köp nya aktier så fort utdelningarna kommer in på kontot. Busenkelt!

Friskrivning: Strandgatan Tjugo ger inga tips på investeringar och sparande. Allt innehåll på denna sida är endast tänkt som inspiration.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap