Fasadtvätt – tips när du ska tvätta fasaden

Att tvätta fasaden kanske inte är något du går och längtar efter att få göra. Men det är en klok investering för att hålla huset fräscht och hindra tillväxt av mögel och alger.

Strandgatan Tjugo har tittat närmare på fördelarna med att göra en fasadtvätt och vad du bör tänka på.

Varför ska man tvätta fasaden?

En ren fasad ger ett trevligare och fräschare utseende – något som är till glädje oavsett om du bor i villa eller bostadshus.

Ett varmare klimat genom klimatförändringar och känsligheten hos miljövänligare färg gör att vi kan behöva tvätta våra fasader lite oftare än förr i tiden.

Här är några av de främsta skälen till att göra en fasadtvätt:

  • Förbättrat utseende: En ren och fräsch fasad förbättrar husets utseende. Hur trevligt är det med smuts, mögel, alger och fläckar på fasaden?
  • Motverka alger och mögel: En av de främsta anledningarna att tvätta husfasaden är att hindra mögel och alger att få grepp. Pollen och annat organiskt material som fastnar på fasaden fungerar som mat för mikroorganismer.
  • Öka fasadens livslängd: Alger och annan påväxt binder fukt, vilket gör att fasaden slits snabbare. I värsta fall kan det uppstå röta eller svampangrepp. Fukten kan också orsaka frostsprängning på vintern, vilket definitivt skadar fasaden.
  • Spara pengar: Det är betydligt billigare att göra en fasadtvätt med algtvätt än att måla om – och ofta räcker det.
  • Ökat värde på huset: Ett snyggt, omskött och oskadat hus har ett högre värde den dagen ni bestämmer er för att sälja det.
  • Förbättrad energieffektivitet: En smutsig fasad kan minska isoleringsförmågan, vilket kan leda till högre energiförbrukning.
  • Bättre inomhusmiljö: En smutsig fasad kan eventuellt även påverka inomhusluften och orsaka allergier och andra hälsoproblem.

Tvätta själv eller anlita en firma?

Det går utmärkt att tvätta fasaden själv, men vi rekommenderar att anlita en professionell firma för fasadtvätt. De jobbar med att fräscha upp husfasader dagligen – deras erfarenhet och teknik är värdefull för ett gott resultat.

Dessutom har de rätt verktyg och utrustning för att komma åt överallt. Du slipper själv klättra och i värsta fall skada dig – och din egen tid är förstås också värdefull.

Hur ofta ska man tvätta fasaden?

Hur ofta du bör göra en fasadtvätt beror mycket på vilken typ av fasad det är – till exempel trä, sten, timmer, tegel, puts och så vidare. Dessutom beror det på omgivningen, till exempel om huset är utsatt för fukt, hur soligt det är, hur mycket det blåser och så vidare.

Vissa fasader klarar sig i tio år mellan tvättarna medan andra behöver en ny behandling redan efter tre år eller tidigare. Hemnet rekommenderar rent av att tvätta huset varje eller vartannat år.

Generellt sett kan man säga att när det börjar dyka upp svarta prickar eller alger är det definitivt dags att tvätta fasaden.

Olika typer av fasadtvätt

Det finns olika sätt att tvätta fasaden på. I sin enklaste form går det att använda såpa eller miljömärkt diskmedel om det handlar om ett målat trähus. Fungerar inte det kan du prova miljömärkt mögel- eller algtvätt. Det finns dessutom särskild fasadtvätt att köpa.

Är det ett gammalt hus som är målat med slamfärg (till exempel Falu rödfärg) bör du torrborsta fasaden istället.

Nyare hus kan gå att tvätta med högtrycksspruta. Då är det viktigt att rikta strålen längs med fasaden så att de inte uppstår fuktskador. Vi rekommenderar inte att du gör detta på eget bevåg.

Anlitar du ett företag för att göra fasadtvätten är det troligt att de använder hetvattenhögtryck eller vattengenomlöpande borstar om det är en målad träfasad. Är det rena, omålade träytor används borstar som regel.

Stenfasad brukar rengöras med hetvattenhögtryckstvätt med reverserande dysa.

För fasader med puts brukar fasadtvätten göras med ultrarent vatten, alternativt kemikalierengöring och därefter spolning med varmvatten.

Det finns dock många sätt att tvätta en husfasad på och vårt tips är att du rådslår med det företag som du anlitar kring vilken metod som är bäst i just ditt fall.

Vad kostar en fasadtvätt?

Priset beror på hur stort huset är, ifall det är ett enplanshus eller våningshus och kanske även beroende på typ av fasad.

Räkna med att det kostar runt 5 000 – 8 000 kronor för ett normalstort enplanshus och 10 000 – 15 000 kronor för ett hus i två plan, efter ROT-avdrag.

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap