Gör trädgården hundsäker – 7 saker att tänka på

Funderar du på att skaffa hund? Eller har du redan bestämt dig och väntar på att din fyrfotade nya familjemedlem ska komma hem? Om du bor i hus eller villa är det viktigt att tänka på att göra trädgården hundsäker så att din nya vän får en trygg tillvaro.

Vi på Strandgatan Tjugo har tagit fram 7 tips på saker att tänka på för att göra trädgården så säker som möjligt.

Skaffa en bra inhägnad

Bor du i ett tätbebyggt område eller nära en väg är det viktigt att skaffa ett hundsäkert staket. Hur hög inhägnaden måste vara beror givetvis på hur stor hunden är men en riktlinje är att den ska vara minst 180 cm för att klassas som säker.

Det finns speciella hundnät till trädgård att köpa. Dessa kallas även för spännät.

Tänk på att vissa hundar gärna gräver i marken och kanske kan smita ut under staketet. Kontrollera också att hunden inte riskerar fastna mellan spjälorna.

Att skaffa ett säkert staket runt trädgården är särskilt viktigt om du planerar att låta hunden vara ute själv. Det finns nästan inga gränser för vad en jycke kan hitta på.

Tips – bygg en sandgrop eller lergrop där hunden kan få gräva hur mycket den vill. Då är den mindre frestad att gräva sig ut under staketet.

Tips på löplina och stängsel för hundgård

Filters Sort results
Reset Apply

Tänk på att hunden kan behöva ännu mer motion

Högt staket eller hundstängsel i trädgård
Ett högt staket eller hundstängsel kan vara nödvändigt om hunden ska få springa fritt. Tänk på att vissa hundar, speciellt terrier, gillar att gräva och kan försöka ta sig ut under staketet.

Har du inte möjlighet att inhägna trädgården på ett bra sätt kan du använda löplina för din hund, men max två timmar per dygn.

Problemet är bara att många hundar kräver rejält med motion. Vissa raser har nästan extrema behov. Därför kan det vara bra att inte ta för givet att hunden får all nödvändig träning i trädgården, med eller utan hundlina eller inhägnad.

Ta med den ut på långa promenader eller ut i skogen. Det kan vara ett bra alternativ till att låta hunden springa löst i trädgården. I vårt grannland i sydväst finns en smart app, Hundeskove i Danmark, för att hitta perfekta platser där hunden kan få springa av sig. Någon liknande app finns ännu inte i Sverige vad vi vet, men tipsa oss gärna!

Hundsäkra grillfesten

En av de farligaste platserna för hundar i trädgården är kring grillen. Det handlar inte bara om att hunden kan få i sig för mycket av det goda. Maten från grillen kan rent av vara direkt farlig.

Det händer att hundar stjäl kött från grillen. Rå kyckling är inget vidare, för att inte tala om vilken skada kycklingben kan göra.

En majskolv kan verka frestande för din fyrbente sommarfirare men tänk på att hundar inte kan bryta ner den hårda kärnan. Sväljer hunden den kan det bli nödvändigt med operation. Obehagligt och dyrt. Samma sak gäller grillspett. Brännskador från grillen är en annan fara.

En väldresserad hund kan klara av grillfestens frestelser, men bäst är att ta det säkra före det osäkra och låta din trogne vän vara någon annan stans under grillningen.

Se upp med farliga växter

Växter som är farliga för människor är ofta farliga för hundar också. Skillnaden är att vissa hundar – till skillnad från i varje fall vuxna människor – gärna mumsar i sig växter i trädgården då och då.

Vill du vara på den säkra sidan undviker du därför giftiga plantor i din trädgård. Några exempel är liljekonvaljer, snödroppar, gullregn och påskliljor. Andra exempel är änglatrumpet, fingerborgsblomma, stormhatt, tidlösa och spikklubba. Det har rapporterats fall med idegran, även om den inte är lika giftig som många andra växter.

Visste du att… kakaoflis som är en ersättning för bark är giftig för hundar?

Håll gödsel, gifter och bekämpningsmedel borta från hunden

Det finns en hel del farliga saker som luktar gott för hunden, gödningsmedel till exempel. Glykol / kylarvätska är oerhört giftigt. Råttgift är ofta mycket farligt att få i sig. Tänk också på att en del gift mot sniglar kan vara skadligt för hundar – använd giftfria alternativ.

Förvara farliga vätskor, gödsel och liknande i garaget, gärna högt upp och bakom lås. Hunden bör inte heller få tillgång till garaget då det generellt sett är en riskfylld plats.

Ett annat tips är att träna hunden då den är valp att inte glufsa i sig saker som den hittar i trädgården (eller på annat håll för den delen).

Viktigt – Om du misstänker att din hund blivit förgiftad bör du kontakta veterinär eller ett djursjukhus på en gång. Det går inte längre att ringa Giftinformationscentralen för att fråga om förgiftning hos husdjur.

Hundsäkra poolen

Om du har pool eller spabad i trädgården bör du täcka över dessa då de inte används. Även om din hund kanske är en duktig simmare kan det vara svårt eller omöjligt att ta sig upp ur poolen på egen hand. Är du inte hemma kan det få katastrofala konsekvenser.

Se till att det finns skugga

På sommaren kan det lätt bli för varmt för en hund i trädgården om det inte finns någon skugga. Se till så att det finns minst en skuggig plats, till exempel under ett träd eller på en veranda. Är hunden ute jämt ska det också finnas en plats att söka skydd mot regn och snö.

Är det extremt varmt eller kallt kan det bli nödvändigt att släppa in hunden, åtminstone i farstun. En kyldyna kan vara till stor hjälp för att sänka kroppstemperaturen hos din fyrbente vän. Vi hittade en bra guide om kyldynor på Djurguide.se.

Glöm inte heller att ordna så att hunden har gott om vatten att dricka då den är ute i trädgården.

Se upp för andra djur

Det finns inte så många farliga djur som kan ställa till det för hunden i trädgården, men ormar och paddor är inte så trevliga.

Om en hund slickar på en padda kan den få så kallad paddförgiftning. Det är ofta inte så farligt men kan vara otrevligt. Grodor är dock inte farliga för hundar. Ett bett av en huggorm är givetvis farlig för hundar på samma sätt som för människor.

Att ha en damm i trädgården kan vara trevligt men den kan locka till sig just paddor och ormar. Har du rishögar och kompost bör de ligga på behörigt avstånd och helst på en plats som hunden inte har tillträde till. Ett annat tips är att se till så att gräset är kortklippt. Det minskar också risken för fästingar.

Läs också

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap