Mer pengar för dig som pensionär – 5 tips

Det finns en sak som följer oss genom hela livet: privatekonomi. Som barn uppmanades vi att spara. Vi bar våra spargrisar till banken i hopp om att vår veckopeng skulle förvaltas på ett bra sätt. Senare i livet blev det mindre hopp och mer kalkyl – budget, amortering och pensionssparande. Bara för att man blir pensionär finns det ingen anledning att lägga det där med privatekonomi åt sidan – tvärtom! Med god planering och framförhållning kan pensionstiden bli lite rikare, precis så som den borde vara.

1. Håll koll på ekonomin

Låt oss börja med det självklara. Grunden för en sund privatekonomi är att hålla koll på pengarna. Här är det ingen skillnad oavsett om du är pensionär eller om du jobbar. Hit hör också att hålla koll på skulder och utgifter. Utgifterna får givetvis inte vara större än inkomsterna (pensionen). Då går kalkylen inte ihop.

Gör gärna en budget över dina inkomster och utgifter. Om du har besparingar kan det vara en idé att göra uttag för att förstärka pensionen. Ifall du har aktier eller fonder kan du räkna med att du kan ta ut upp till 4 procent per år utan att förmögenheten minskar.

2. Utnyttja pensionär- och seniorrabatter

Precis som studenter kan du som pensionär utnyttja mängder med rabatter. Det kanske är en självklarhet, men faktum är att det kan handla om många hundralappar extra varje månad. Här hittar vi bland annat billigare tåg (SJ ger 10 procent rabatt till exempel) och buss. Du kan få rabatt på gymmet, hos frisören, på bio, i klädbutiken och mycket mer. Expressen publicerade för ett tag sedan en lista med 105 rabatter för pensionärer.

3. Boka elevbehandlingar

Visste du att många skönhets- och frisörutbildningar erbjuder så kallade elevbehandlingar till ett lägre pris? Det finns mängder med skolor och privata akademier som erbjuder elevbehandlingar så att de som utbildar sig ska kunna träna på sina färdigheter. Du får givetvis vara lite mer tolerant än om du går till en vanlig salong, men ofta är eleverna redan mycket duktiga på sitt jobb. Varför är detta så bra just för pensionärer? Jo, behandlingarna sker dagtid och därför kan du som pensionär passa på medan alla andra är på jobbet.

4. Teckna pensionärslån

Att ha en stor förmögenhet innebär inte alltid att ha tillgång till mycket pengar. Många svenska pensionärer äger en bostad som stigit i pris rejält genom åren. Om du vill få loss pengarna kan du sälja bostaden och köpa något mindre och billigare istället.

Ifall du inte vill göra det kan du teckna ett pensionärslån. Med bostaden som säkerhet kan du låna mellan 100 000 och 7 miljoner kronor. Till skillnad från vanliga lån är det inga amorteringar. Du betalar alltså inte tillbaks något under tiden som du lånar. På så vis kan du få pengar över till din hobby, resor eller varför inte en ny klocka?

Det låter nästan för bra för att vara sant. Vad är haken? Skulden ska givetvis betalas precis som vilken skuld som helst. Det gör du när du säljer bostaden eller så löser banken det den dagen då du lämnar det jordliga livet. En annan hake med pensionärslån är förstås att det blir mindre pengar över till eventuella arvingar.

Det är billigast att bo på hotell i Europa i mars.
Det är billigast att bo på hotell i Europa i mars.

5. Res under lågsäsong

Som pensionär behöver du inte ta hänsyn till skollov och semestrar. Genom att resa under de delar av året då alla andra jobbar kan du komma undan billigt. Det gäller både flyg och hotell.

Enligt Skyscanner är det till exempel billigast att flyga från Arlanda till Bangkok i maj. Om du vill resa till Barcelona kan du komma billigt undan i januari eller november. Till Malaga flyger du billigt i januari.

Även Aftonbladet har tipsat om hur man kan flyga billigt. Bland annat är det bra att boka flygresan 60 dagar innan avresa, flyg på en tisdag och gärna på kvällen.

Sista minuten-resor är oftast dyrare än vad man kan tro – i varje fall på reguljärflyg. Annat kan det vara hos charterbolagen som vill sälja ut platser som blivit över.

För hotell är det lite olika när det är billigast. Generellt sett är det billigare i början av året. Ute i Europa kan det vara billigare att bo på hotell i mars. Dyrast är det i oktober. Generellt sett gäller att fundera på när det är hög- och lågsäsong. I New York till exempel är det lågsäsong på sommaren och då kan man hitta billiga hotellrum där.

Vidare läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap